自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

而家身處圖書館,在附近不停有個小朋友不停跑來跑去,最敗係個小朋友(睇樣應該有三歲)著住對行一步發出\"唧唧\"聲既防走失鞋,不停係度走嚟走去,好嘈!\'

大宅

回覆:圖書館的噪音

好懷念小時候安靜的圖書館

jpangel    發表於 16-2-28 17:46

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ngachi 發表於 16-2-28 15:00
而家身處圖書館,在附近不停有個小朋友不停跑來跑去,最敗係個小朋友(睇樣應該有三歲)著住對行一步發出"唧 ...

係,而家圖書館好嘈

大宅

我係上水仲嚴重,嘈過街市,成班阿太圍埋傾計,d小朋友講野又大聲,所以揀平日去會靜d

子爵府

回覆:ngachi 的帖子

同職員投訴。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

簡直像兒童樂園,尤其d印巴籍兒童,好嘈及沒有禮貌!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔好話印巴藉啦!大量本地家長覺得用正常聲線講故事係應份

goodgoodluck    發表於 16-2-28 18:40

伯爵府

2024年龍年勳章

無家教

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

其實兒童圖書館嘈都預咗,小朋友講下嘢走來走去唔太離譜我接受,最頂唔順阿媽同小朋友坐大堂正中心大聲講故事,上次見到個小朋友最小有K3,阿媽首先用英文讀一次,再用中文解釋一次,再續個生字講,最後重講埋閱後感想,一本溥故事書講咗半個鐘,阿媽重要斯文有教養,好心借十本番屋企可以講足幾曰啦!你小朋友細唔識字你坐角落細聲講都情有可原,最後我忍唔住大聲呼了一口氣,阿媽才望了我一下才帶小朋友去第二度坐

另一次又有個阿媽大聲教小朋友查字典,清楚地續個step講足五分鐘,都唔明點解唔係屋企教,要大庭廣眾演講

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:其實兒童圖書館嘈都預咗,小朋友講下嘢走來

原帖由 siumachu 於 16-02-28 發表
其實兒童圖書館嘈都預咗,小朋友講下嘢走來走去唔太離譜我接受,最頂唔順阿媽同小朋友坐大堂正中心大聲講故 ...
我咪就係講呢d。帶住幼兒要講故事我明。但尊重下其他使用者丫唔該。而且小朋友有樣學樣亦唔覺得需要安靜lor

子爵府

前幾日,我在紅磡公共圖書館,聞到好濃烈的藥油味,跟着看見圖書館管理員掩着鼻在收拾書架,然後發現兒童圖書架中間的椅有兩位五,六十歲的男女,女的在幫男的膊頭搽鐵打酒!!

於是,我去問柜台職員点解吾制止,他説,因那對男女没制造嘈音,又無其他讀者投訴,所以不能作出任何行動。最後,我當然出手。

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

siumachu 發表於 16-2-28 16:34
其實兒童圖書館嘈都預咗,小朋友講下嘢走來走去唔太離譜我接受,最頂唔順阿媽同小朋友坐大堂正中心大聲講故 ...
要其他人聽呢d人表演教囝真係好難頂,有次喺博物館聽到個阿媽明明識廣東話,喺博物館度同d細路講解,大大聲咁又英又中都係超難頂

伯爵府

我會叫囡去攞幾本書,然後走去成人圖書嗰邊睇,費事煩!
投訴完一個,下一個小朋友咪又係咁,再過一陣,有d阿媽又同個小朋友講故事,d職員唔通聽唔到咩,佢地都唔理得咁多。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

siumachu 發表於 16-2-28 16:34
你唔覺有些家長係做比人睇嗎?我好覺架,次次同仔去睇生(政府),大家都知有排等,但係咁ge環境小朋友真係可以好專心溫書嗎?如果睇下書係無問題的,但個阿媽就係叫個小朋友大聲讀出口,全世界望主佢,佢可能覺得大家係欣賞佢教仔掛,根住仲要大大聲同阿仔講解課文內容。

男爵府

我每次去親圖書館,不是小朋友走來走去,就聽到家長好大聲咁同仔女講故事。好煩同嘈,呢D行為好黑人憎。

王國長老

引用:Quote:siumachu+發表於+16-2-28+16:34+其實

原帖由 414928 於 16-02-28 發表
你唔覺有些家長係做比人睇嗎?我好覺架,次次同仔去睇生(政府),大家都知有排等,但係咁ge環境小朋友真係可以好 ...
好彩有人十卜我。我幾乎以為自己仔大女大巴閉左,睇人唔順眼tim

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

上次領教過4個港媽係香港中央圖書館傾偈,
我忍唔住出聲話佢地。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我唔明㸃解會咁,我小時侯圖書館好靜,行都細細力咁行,我女14歲,佢小三前都無同佢去過,怕佢嘈,現在既小朋支,坐住BB車去,媽媽同其他人吹下水,小朋友 四圍走,嘈到不得了

順順利利 大吉大利       

首頁

尾頁

跳至