自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

上年C6入院check睡眠窒息,結果意外得知血壓高。轉介去公立檢查好多次,最近終於確定係高血壓。6299都有高血壓,一直食開政府開既藥。C6係咪遺傳?依家30歲出頭,大家都唔希望真係確定高血壓要一世食藥。
之前驗過上壓都成日係150左右,今日唔知係咪上星期五食和牛放題,又唔夠訓,今日又收工趕去醫院,今日測第一次上壓150、休息一陣第二次169、休息一陣180.醫生話好高,要食藥,之後就開藥俾佢。我想知其實係咪越來越緊張所以先越來越高?佢仲死話控制自己唔緊張,好平靜
C6瘦底的,人易緊張,好少運動、夜晚成日訓唔好(6299係人地訓覺時,勁大聲講野,一句已經醒曬,包括爛訓的我,所以週末好少一覺天光,好多時5點就已經醒幾次再訓翻)。

1、請問係咪一定要開始食藥?
2、係咪一食藥就冇得逆轉,一世都要食?
3、可否暫時唔食藥,通過運動+飲食去調理一輪,再check,如果真係唔得先食?

因為真係唔希望就咁一世食藥。唔該各位

珍珠宮

引用:上年C6入院check睡眠窒息,結果意外得知血

原帖由 catcatmak 於 16-02-29 發表

上年C6入院check睡眠窒息,結果意外得知血壓高。轉介去公 ...
西醫來說,高血壓需食一世藥,我老豆一直無停藥直到上天堂。
但要留意血壓藥其實係有副作用。長期食會令血管變硬, 有中風風險(我爸爸當年係中風離世嘅)

高血壓可多做運動(唔好太劇烈), 食得清淡d, 心情放輕鬆d. 都有幫助。

我瘦底,血壓有一排都好高,日日量都超過140, 我早d瞓, 晚上食少d, 再食埋納豆丸, 而家血壓已正常,一般120 樓下

大宅

我早排上壓都高, 飲左幾個禮拜牛蒡茶, 正常返
仲要食清淡d同做運動

男爵府

BK Milk勳章

回覆:高血壓真係要食藥?煩死

高血壓唔理會有好多併發症,例如腎衰竭,食得咸唔咸?如果low salt會好d,再加恒常運動,如果再冇改善,都係要食藥

男爵府

薯圈 發表於 16-2-29 16:26
西醫來說,高血壓需食一世藥,我老豆一直無停藥直到上天堂。
但要留意血壓藥其實係有副作用。長期食會令血 ...

多謝你啊。見你血壓好轉,仲keep到。我覺得我C6都應該先嘗試改變生活模式,再冇用先開始食藥。因為我都聽講d藥真係唔好,我唔希望佢咁早就要依賴藥物先可以降血壓佢好擔心,我唔知道點安慰好

la_source    發表於 16-2-29 16:36

男爵府

yanyan25h 發表於 16-2-29 16:33
高血壓唔理會有好多併發症,例如腎衰竭,食得咸唔咸?如果low salt會好d,再加恒常運動,如果再冇改善,都 ...
多謝你。上年尾係公立到全身都check曬,冇其他問題。所以醫生話係高血壓。平時食野唔咸嫁,因為6299都有高血壓,基本上每餐都係一碟魚+一碟菜+一碗飯。比較清淡。但係晏晝C6會出去食,唔知會唔會好大影響?同埋好耐冇運動,成日都公事好忙,完全冇去運動。我都希望佢可以暫時唔食藥,今次作為一個新起點重新改變生活模式,睇下work唔work。如果都係唔得就要食藥

男爵府

Apax 發表於 16-2-29 16:32
我早排上壓都高, 飲左幾個禮拜牛蒡茶, 正常返
仲要食清淡d同做運動
多謝你我會要求佢由今日起,改變生活模式,希望會有好結果

大宅

我老豆剛因為唔知自己高血壓而突然腦幹出血,昏迷第3日走埋

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+catcatmak+於+16-2-29+16:17+

上年C6入院check睡眠窒息,結果意外得知血壓高。轉介去公 ...
其實除了量血壓,有沒有病㿂知道一個人有高血壓?

伯爵府

食了血壓藥要食一世,我媽媽都有高血壓我上網睇食蒜頭有幫助血壓,最好食得清淡啲配置做運動。

catcatmak    發表於 16-2-29 16:49

男爵府

cici2001hk 發表於 16-2-29 16:44
我老豆剛因為唔知自己高血壓而突然腦幹出血,昏迷第3日走埋
RIP我C6都係唔知道,係因為夜晚鼻鼾好勁,我要佢入院check,結果意外check到血壓異常。
經過全身檢查,驗血,都冇其他因素影響的情況下,確定係純粹血壓高。

男爵府

fsforth 發表於 16-2-29 16:47
其實除了量血壓,有沒有病㿂知道一個人有高血壓?
其實睇個人體質,我C6完全冇表現,只係誤打誤撞入院檢查睡眠窒息,先發現有血壓高問題。之後醫院詳細做過好多檢查,都發現唔係因為身體有病導致血壓異常,而係血壓真係異常。因為6299都有高血壓,C6好擔心有遺傳,雖然依家睇來,好似真係有遺傳,但我地希望可以逆轉。畢竟都叫後生,唔希望一世做藥袋

男爵府

引用:上年C6入院check睡眠窒息,結果意外得知血

我朋友媽咪唔夠65歲有高血壓 一路唔肯食藥 有一天係街度話好暈 結果暈左之後就無醒過 過左幾日就走左啦! 所以而家朋友有呢個情況都會警惕佢哋 當然這是例子之一 沒有特別意思 純粹分享

男爵府

津津媽媽 發表於 16-2-29 16:56
我朋友媽咪唔夠65歲有高血壓 一路唔肯食藥 有一天係街度話好暈 結果暈左之後就無醒過 過左幾日就走左啦! ...
多謝你,我都知道高血壓好危險。6299也一直食開藥。只係我地覺得C6年輕,唔希望一世就做藥袋。希望可以轉變之前唔健康既生活模式,睇下可否有改善。其實前前後後從檢查,到見過好多次醫生,再到今日醫生咁講,都成大半年時間。
如果當初醫生懷疑,但又未可以開藥的情況下,佢提議我地改變的話,或者係等結果既呢半年時間,
我地已經可以嘗試改變生活模式,今日亦都可以知道究竟改變係咪work。
因為醫生冇講過,我地照舊咁去生活我地都知道危險,但真係好希望嘗試過後會有好結果。

侯爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+catcatmak+於+16-2-29+16:17+

180係好高,應該立刻食藥降左先。因為通過食療同運動都要一段時間時間先落到。買過血壓計返屋企每日量血壓,同時食藥,食療同做運動。Keep記錄住每日既血壓,到覆診時同醫生商量係咪可以停藥。

我老公一月頭時血壓去到18x, 唔夠2日已經爆血管腦出血中風。好彩係我發現得早,只係好輕微,對身體各方面既功能都無影響。其實我老公爆血管仲行得食得講得,外表睇係完全無病徵。只係有啲精神混亂,唔細心觀察係完全唔覺。

你要密切觀察住你老公,如果你老公有頭痛,頸痛,胃口唔好,腸胃唔舒服,健忘,精神混亂,立刻去醫院,因為呢啲係中風先兆

大宅

畀面勳章

我宜家30幾,都食左差不多8年,當年生女後開始有,加上家族遺傳
一直有醫生跟,如果KEEP住運動,食清D,醫生話可以減藥,不過無講過可唔可以停

男爵府

KitAuYeung 發表於 16-2-29 17:10
180係好高,應該立刻食藥降左先。因為通過食療同運動都要一段時間時間先落到。買過血壓計返屋企每日量血壓 ...
多謝你啊。佢話今日下午去見醫生,第一次check系150,第二次系169,第三次系180.我唔知道佢係咪因為越來越緊張所以突然越來越高。依家又未開始食第一次藥,好唔好買個血壓計,今晚check下係咪咁高先再食呢?定系食咗先?我地又擔心一食就冇得回頭,一定要keep住食。唉

男爵府

audrey_mami 發表於 16-2-29 17:20
我宜家30幾,都食左差不多8年,當年生女後開始有,加上家族遺傳
一直有醫生跟,如果KEEP住運動,食清D,醫 ...
所以我C6唔想開始食藥,依家有點不知所措

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:yanyan25h+發表於+16-2-29+16:33+高

多謝你。上年尾係公立到全身都check曬,冇其他問題。所以醫生話係高血壓。平時食野唔咸嫁,因為6299都有高 ...
我阿爸都有血壓高,之前都肥架,之後睇中醫,食左一個月藥,個中醫同佢講要做運動同控制飲食,之後慢慢跑步,不是佢都唔算介得好清,呢幾年血壓算控制得幾好

子爵府

hashtag影視迷勳章

食得清淡,七分飽,小食多餐有幫助

首頁
12345...7

尾頁

跳至