烹飪搵食

跳至

首頁
12345...22

尾頁

子爵府

Re: 西點食譜大全-餅類

睇下呢個幫唔幫到你

葡撻
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

Honney,

非常謝謝你的幫忙呀, 我睇過你的網址, 你整啲蛋糕好靚, 我估好好味 我希望都可以好似你咁叻, 明天我會先試整曲奇餅先, 這是我第一次整甜品, 所以希望成功啦

子爵府

Mayuk,

唔好客氣啦∼ 多謝你先 :-P

祝你成功,整好記住post出黎比我地欣賞下喎
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

Honney, 謝謝

複式洋房

Zen 寫道:
牛油cookie (posted by Zen)
=======

材料
無鹽牛油..............120g
糖粉.....................60g
鹽........................少少
蛋黃.....................2個
薄力粉..................180g
果醬.....................適量

事前準備 - 牛油切丁放至室溫。分開蛋白和蛋黃。薄力粉篩兩次。

做法
1. 牛油打軟,加入鹽,糖粉分3次加入牛油打成白色。
2. 每次加入一個蛋黃在牛油混合物中拌勻。
3. 薄力粉分3次加入拌勻。
4. 開動焗爐180度。
5. 用整餅器整形,加些果醬在面,用180度焗10~12分鐘。

Hello 各位,

今次我又學人整曲奇, 又失敗左, 請問呢個曲奇食譜所用嘅整餅器係cup出黎嘅曲奇模, 定係曲奇槍, 因為我先前係用曲奇槍, 但係唧完個餅, 個餅黐住係把槍到, done極都done唔到佢落黎, 最後唯有用手meet佢落黎, 不過個樣就好肉酸, 同埋好耐至整一個, 最後唯有用模cup出黎, 真係踢哂腳, 因為個食譜只係落蛋黃2隻, 無落蛋白, 所以比較杰, 係唔係因為咁樣比較難唧o的呢, 而且焗完出黎o的餅比較林唔夠鬆化, 係乜野原因呢, 請各位師傅指教下我呢個新丁, 唔該哂。 ?-( ?-(

複式洋房

兔仔媽咪 寫道:
[quote]
Zen 寫道:
牛油cookie (posted by Zen)
=======

材料
無鹽牛油..............120g
糖粉.....................60g
鹽........................少少
蛋黃.....................2個
薄力粉..................180g
果醬.....................適量

事前準備 - 牛油切丁放至室溫。分開蛋白和蛋黃。薄力粉篩兩次。

做法
1. 牛油打軟,加入鹽,糖粉分3次加入牛油打成白色。
2. 每次加入一個蛋黃在牛油混合物中拌勻。
3. 薄力粉分3次加入拌勻。
4. 開動焗爐180度。
5. 用整餅器整形,加些果醬在面,用180度焗10~12分鐘。

Hello 各位,

今次我又學人整曲奇, 又失敗左, 請問呢個曲奇食譜所用嘅整餅器係cup出黎嘅曲奇模, 定係曲奇槍, 因為我先前係用曲奇槍, 但係唧完個餅, 個餅黐住係把槍到, done極都done唔到佢落黎, 最後唯有用手meet佢落黎, 不過個樣就好肉酸, 同埋好耐至整一個, 最後唯有用模cup出黎, 真係踢哂腳, 因為個食譜只係落蛋黃2隻, 無落蛋白, 所以比較杰, 係唔係因為咁樣比較難唧o的呢, 而且焗完出黎o的餅比較林唔夠鬆化, 係乜野原因呢, 請各位師傅指教下我呢個新丁, 唔該哂。 ?-( ?-( [/quote]

Hi 各位,
點解無人答我嘅, 我等得好心急呀!麻煩各位高人指點。 :cry: :cry: :cry:

子爵府

兔仔媽咪,
呢個係唧花曲奇黎架..唔夠鬆化可能係牛油打得唔夠∼

複式洋房

Zen,

唔好意思!咁唐突搵你, 我係呢道知道你整過曲奇餅, 有o的關於曲奇槍嘅問題, 你知唔知點樣先可以done個曲奇出黎, 係唔係o的粉漿要希o的先得, 因為買左個曲奇槍唔識得用。
另外, 見過你小蛋糕嘅相, 好靚呀!想問下o的小蛋糕個面, 係唔係好鬆軟架, 因為我焗出黎個o的, 個面比較粗, 係乜野原因呢, 請指教。

用戶要求終止服務

兔仔媽咪:

妳係咪用牛油曲奇食譜?我跟足食譜,打牛油要打得夠,我通常打到變奶白色.將曲奇槍貼住牛油紙,按左粉糰出黎之後要用手按住張紙,才抽起曲奇槍,如果粉糰太軟反而唧唔到.

小蛋糕係好鬆軟的,如果個面比較粗(係咪硬身呀),可能係焗得太耐.

希望其他高手可以幫到妳.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

複式洋房

Zen,

唔該晒你, 我想問做曲奇時, 打牛油係用打蛋器, 定係用手打, 我係用打蛋器打完牛油糖, 再打蛋, 然後西粉, 用棒拌勻, 係唔係咁樣, 如果係我再試下打耐o的牛油同糖, 再試多次。
另外蛋糕仔我相信我都係焗耐左, 因為我想個蛋糕面金黃o的所以焗耐左, 有咩辨辦法可以令到個面金黃o的又唔會焗太耐呢!麻煩你真係唔好意思。

用戶要求終止服務

兔仔媽咪

我係用電打蛋器的.

或者妳試下放高一層,當色水岩時,便加張錫紙係面才繼續焗.

複式洋房

Zen,

唔該晒你, 我再試下, 有好消息話你知。

複式洋房

請問各位前輩, 低筋粉 = plain flour?? ; 高筋粉 = ????

新手上路, 請多多指點
大小姐自拍照. :-o :-D ;-)

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Jodiemama

hi, 你又係新手, 我又係呀. 高筋粉 gei English name 我就唔知, 不果我之前係yahoo search 果佢有另一個名係薄力粉. 如果你驚買錯, 可以去citysuper買, 佢果度一pack pack有晒中文名, 有低筋粉, 中筋粉同埋高筋粉, $10-$11一pack, 唔駛驚買錯. 我都係係果度買, 因為我搵左百隹好多次都唔覺有高筋粉, 希望幫到你啦.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

Jodiemama,

中筋麵粉(普通麵粉)=Plain Flour
低筋麵粉(餅粉)=Cake Flour
高筋麵粉(麵包粉)=Bread Flour

emmypun,
惠康同百佳都有高筋粉,擺係麵粉果一邊貨架,佢地唔會標明係高筋粉,多數係寫麵包粉

大宅

testing

子爵府

zen,

請問可否給我整白方包的食譜?謝謝﹗

用戶要求終止服務

Monogram 寫道:
zen,

請問可否給我整白方包的食譜?謝謝﹗

白方包我通常用尼個食譜:

冷藏發酵法

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=172570&forum=22&start=0&viewmode=flat&order=0

子爵府

Thank you very much Zen!

別墅

Hi!!!

crystal
見到你相薄有個格仔曲奇點整架, 我又想問整曲奇餅, 點先可以鬆脆d呀 ?-( ?-(
高比媽

首頁
12345...22

尾頁

跳至