烹飪搵食

跳至

首頁
12345...22

尾頁

用戶要求終止服務

Re: 西點食譜大全-餅類

Chocolate Chips Cookies (posted by Zen)
===============

材料:(10個份)
1. 無鹽牛油 170g
2. 細砂糖 100g
3. 鹽 1小撮
4. 全蛋蛋液 50g
5. 低筋麵粉 200g
6. 泡打粉 1/2茶匙
7. 朱古力粒 依個人喜好

作法:
1. 將恢復常溫的牛油攪拌成稠狀牛油,加入糖及鹽打至程奶白色。
2. 將蛋液分數次拌入作法1.中。
3. 加入已過篩之低筋麵粉及泡打粉,拌至麵糊中還存有乾粉的半混合狀態即可。
4. 加入朱古力粒,混合到無乾粉,而且朱古力粒已均勻散佈在整個麵糰為止。
5. 使用湯匙輕輕舀出1/2匙,排列在烤盤紙上。這種麵糰在烘烤中容易流散擴大,所以要間隔約5cm排列為宜。
6. 放入已預熱的烤箱,將溫度調成165度,烘烤18mins。烤熟後,連同烤盤取出放涼。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

用戶要求終止服務

牛油cookie (posted by Zen)
=======

材料
無鹽牛油..............120g
糖粉.....................60g
鹽........................少少
蛋黃.....................2個
薄力粉..................180g
果醬.....................適量

事前準備 - 牛油切丁放至室溫。分開蛋白和蛋黃。薄力粉篩兩次。

做法
1. 牛油打軟,加入鹽,糖粉分3次加入牛油打成白色。
2. 每次加入一個蛋黃在牛油混合物中拌勻。
3. 薄力粉分3次加入拌勻。
4. 開動焗爐180度。
5. 用整餅器整形,加些果醬在面,用180度焗10~12分鐘。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

洋房

Thx !!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我見有些食譜要將整曲奇餅的麵團放進雪櫃兩小時,請問可否早一晚做定,放過夜,第二朝才焗呢?

別墅

★☆朱古力慕絲☆★

材料
忌廉﹝含35%脂肪﹞  400毫升
半甜朱古力       440克

做法
1. 把半份﹝300克﹞半甜朱古力分3次煮溶
2. 將氣球醮上朱古力溶液,做成杯模
3. 把140毫升忌廉煮熱
4. 把熱忌廉(3)加入朱古力塊﹝140克﹞,慢慢溶化,3分鐘後再拌勻
5. 把餘下﹝260毫升﹞忌廉打至企身
6. 將部份忌廉加入朱古力(4)拌勻
7. 把朱古力(6)加入餘下忌廉之中,攪拌成為慕絲
8. 將慕絲放入朱古力杯,加上生果,雪藏6小時

好簡單,你地可以試下ka...

大宅

肥嘟媽,

係可以架,我好多時都係早一晚整定曲奇餅麵團,雪到第2日先拎黎焗~~

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

crystal,

謝謝! :-P

別墅

囡囡好鍾意整野食,特別係蛋糕(只是蒸)。剛買了個焗爐。但唔識用。D粉又發唔起。請指教。 ?-(

子爵府

d粉發唔起?你點整呀?
DoReMiKa 寫道:
囡囡好鍾意整野食,特別係蛋糕(只是蒸)。剛買了個焗爐。但唔識用。D粉又發唔起。請指教。 ?-(
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

shankybb 寫道:
★☆朱古力慕絲☆★

材料
忌廉﹝含35%脂肪﹞  400毫升
半甜朱古力       440克

做法
1. 把半份﹝300克﹞半甜朱古力分3次煮溶
2. 將氣球醮上朱古力溶液,做成杯模
3. 把140毫升忌廉煮熱
4. 把熱忌廉(3)加入朱古力塊﹝140克﹞,慢慢溶化,3分鐘後再拌勻
5. 把餘下﹝260毫升﹞忌廉打至企身
6. 將部份忌廉加入朱古力(4)拌勻
7. 把朱古力(6)加入餘下忌廉之中,攪拌成為慕絲
8. 將慕絲放入朱古力杯,加上生果,雪藏6小時

好簡單,你地可以試下ka...

想請問做法 2 : 將氣球醮上朱古力溶液,做成杯模
咩叫將氣球醮上朱古力溶液????? 真氣球??? ?-( ?-(

子爵府

Mayuki ,
真係用真氣球呀,tvb個時做過出黎啦
[size=large]Honney的美食廣場<b><font size="medium"><font color="CC9933">Honney & Monogram 私房菜

男爵府

咁請問是否吹1個真氣球, 然後將朱古力醬舖上面呀? 咁之後點拿回個真氣球?????? 定由得它在內呢?

另外, 你話之前tvb做過, 請問你記唔記得係邊一個節目呀?

子爵府

Mayuki,
邊個節目我真係唔記得呀..

係呀,吹漲個氣球,然后朱古力硬左之后吉穿個氣球就可以攞返個氣球出黎架啦

男爵府

咁呢個食譜咪成個圓型羅 ?-( 因我想整半買型), 而且我昨天去日航食他們的甜品"朱古力蛋糕"好好味, 但我又唔知其實他們的朱古力蛋糕是不是就是這個mousse cake? 因為昨天食上口, 內裡全都是朱古力, 並沒有蛋糕層, 所以我都不是太肯定, 但昨晚真的好好味, 所以想自己整下

子爵府

Mayuki,

半型架,你淨係下半部整d朱古力架咋∼ 呢個係mousse黎架,無cake係入面架播∼

男爵府

Honney,
謝謝你多次的回應, 但是我還是有點不明白呀? 你所指的"淨係下半部整d朱古力" , 是不是我吹了一個真氣球, 然後在氣球的下半部份舖朱古力定上半部份呀? 但如果咁整個氣球咪會走來走去, 咪好危險 ?-( ?-(
此外, 我知呢個是mousse, 而不是內裡有蛋糕的, 因我怕我攪錯, 因我想食mousse

子爵府

bingo,係呀,只係底部舖朱古力.. 我估你可以放係杯樹固定佢啦,因為我唔記得電視放係咩野既上面呀,太耐啦因為

男爵府

crystal 寫道:
酥皮蛋撻 (posted by gemini)
材料:(油皮)
麵粉 2 2 4 克 硬豬油 1 9 6 克
硬牛油 1 4 0 克

材料:(水皮)
麵粉 2 2 4 克 雞蛋 1 隻
冰水 8 0 毫升

請問有無人知"油皮"同"水皮"有咩分別? 我想整好似肯德基個隻皮或者普通西餅店買到的皮???

此外, 我上次睇過肥媽私房菜, 她有教整酥皮蛋撻, 但她的酥皮是買現成的, 請問有無人知邊度可以買到呀?

子爵府

Mayuki,

你睇下食譜就見油皮係用油搓成,水皮係用水搓成既..肯德基個隻係葡撻黎!

現成酥皮係大超市都有得賣架∼

男爵府

呀~~~~~係喎, 我係想整葡撻, 眼大睇過龍, 見到酥皮就以為係整葡撻,唔好意思!!!!

咁想請問你有無整葡撻的食譜呀? 謝謝

首頁
12345...22

尾頁

跳至