自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

噚晚睇完電視上房瞓覺, 差不多12點幾啦, o係樓梯聽到女人喊聲, 都驚驚地, 老公又未番, 但都硬住頭皮搵下喊聲來源. 上天台搵原來係隔離屋洗衣房傳出. 原來隔離工人一路用手洗衫一路喊, 我問佢做乜 佢話好肚餓但又無野食! 嘩, d對白咁鬼片ge? 好彩過左農曆7月, 唔係嚇死我.

我都聽過人地講隔離屋工人d慘野, 咪叫自己個工人姐姐俾d麵包佢食囉. 到今朝工人抺完車, 媽咪同工人一齊同我講隔離屋d野. 隔離住一家四口, 兩個細路, 2歲同5歲, 兩隻大狗, 屋企兩架車, 3000呎. 每日6點起身抺車, 之後煮早餐, 再送"咩"住細女送大女返學. 返o黎就踩單車出去買餸, 如果要搭車買餸車錢自己俾. 但搭小巴去街市都要15-20分鐘喎! 工人d餸同米要自己俾錢買, 唔可以食主人d野包括生果. 主人出街食飯工人要一齊去, 但唔可以坐, 只可以企o係後面等, 更加無份食.

女主人係home office, 但唔多鍾意細路, 所以唔會自己湊女, 只有工人去買餸時先自己湊. 平時做家務打掃放狗同煮飯, 工人都要"咩"住個細女. 主人食完飯休息之後, 工人先可以煮自己d野食. 平時只可以夜晚11點後洗衫, 一定要手洗, 唔准用洗衣機. 要洗到兩點先可以瞓覺. 工人房做左雜物房, 所以瞓覺要瞓廚房地下.

星期日無假放, 月薪只係出兩千蚊. 佢都做左4年, 但主人夾埋aget迫佢續約, 因為唔續就話black list佢等佢一世無得出外打工, 而且passport俾佢地keep住.

我都知隔離對工人好嚴同好叻計數, 因為佢地上次屋企大裝修時, 佢地都係叫鄉下d親戚o黎裝修, 我仲見到個工人姐姐擔泥同攀上外牆痴外牆磚, 因為要慳錢日夜趕工, 仲要做到夜晚1點嘈住哂! 結果d鄰居同管理處投訴報警. 但估唔到佢地度到咁盡, 咁樣對工人. 個工人佢皮黃骨瘦, 一病主人就叫佢返agent度瞓, 好番先番屋企, 請假o個幾日仲要扣錢..

唉, 工人都係人, 自己又咁有錢, 點解要咁克薄?

水晶宮

好媽媽勳章

都唔係人黎架
原文章由 maggiejane 於 08-9-25 19:36 發表
噚晚睇完電視上房瞓覺, 差不多12點幾啦, o係樓梯聽到女人喊聲, 都驚驚地, 老公又未番, 但都硬住頭皮搵下喊聲來源. 上天台搵原來係隔離屋洗衣房傳出. 原來隔離工人一路用手洗衫一路喊, 我問佢做乜 佢話好肚餓但又無野 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 maggiejane 於 08-9-25 19:36 發表
噚晚睇完電視上房瞓覺, 差不多12點幾啦, o係樓梯聽到女人喊聲, 都驚驚地, 老公又未番, 但都硬住頭皮搵下喊聲來源. 上天台搵原來係隔離屋洗衣房傳出. 原來隔離工人一路用手洗衫一路喊, 我問佢做乜 佢話好肚餓但又無野 ...

嘩..佢真係好慘喎...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

黑奴時代........

大宅

住得3千尺屋....窮極有限...
連餐飽飯都唔比人食!
工人都係人來的!
2000蚊係香港地...點會夠食!

但係點解可以比得個2000人工?
不是犯法的嗎?

子爵府

簡直係無良!!!虐待!!何其刻薄
佢只出2000已違法啦!
家住3000呎....2部車....都唔俾工人開洗衣機 ?!仲要爬去外牆幫手裝修?!

離晒譜

男爵府

睇到嚟D CASE.
真係好想鬧你隔離屋個女主人.
咁有錢就唔好咁度啦, 當工人係狗咩??!!!
住3000呎, 養2隻大狗, 又有2架車, 應該唔會窮得去邊掛???!!!!
竟然咁樣嚟克薄個工人!!!!!!

有錢唔起....就唔好請工人啦.
嚟D人擺明就係充有錢人, 學人請工人, 然後從工人度落手C慳C抵.

正Cheap精!!!!!!!!!!!!!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無人性!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁點得架,有無搞錯架,

論盡家傭果邊好似話有d 機構專幫外傭,你可唔可以比個地址佢去求助架?

大宅

有乜理由要訓地下? 唔係要提供一個房間比工人既咩? 唔犯法咩?
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

水晶宮

wah, she is so bad ( and also her husband ) not good people also

珍珠宮

好媽媽勳章

好變太WO~應該報警拉佢啦,一D都唔人道
我以前屋企(同啊媽住,仲係做女既時候)都有工人,但對佢好好嫁,一齊食飯,買左新碟VCD會叫佢一齊睇,佢仲成日睇到喊,佢星期日同紅日都有假放,每日夜晚9點朝早6點都係佢休息時間,唔會叫佢做野,所以佢都對我好好,成日佢星期日整野食比佢D朋友食,佢都會整多D比我食,我好鐘意佢整D甜品嫁,好好味~~我地對佢好,佢都對我地好姐,我覺得~~到佢走果日,佢都喊到7彩,大家都好唔捨得

伯爵府

2023年兔年勳章

可否代個工人投訴OR 報警呢??

侯爵府

醒目開學勳章

雖然係工人姐 都唔洗咁對佢呀:;pppp: :;pppp: 咩主人來架

大宅

Which district do u live?

禁止訪問

水晶宮

係囉,有無機構可以幫到呢個工人?
係工人放假日,帶個工人去工會或者咩機構,問下情況啦.
呢個工人咁辛苦都做,大把僱主爭住請啦.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫佢報警啦! 照計佢哋有工會, 有組織冇理由唔識ga.

水晶宮

如果真系個顧主甘衰
我支持個工人"手"集證具告顧主
用法律保護自己
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

有無搞錯呀 有錢洗死人咩,又唔肯比:;pppp:

首頁
12345...8

尾頁

跳至