興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

九層塔的生命力好強勁,已經種了三年,
種子掉入泥土,第二年又長出新苗,生生不息。

wong2323    發表於 16-3-3 11:30
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

雖然唔多鍾意食九層塔,但我好鍾意種。
佢嘅生命力發放正能量,間中摘一片葉來聞吓好relaxing...
九層塔的花都好靚。。。

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 美好大世界2017勳章

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:種植樂趣多~~九層塔

大宅

你又落田呀!
我D九層塔有花,谷友叫我拔走,你就大把地方啦!

男爵府

引用:雖然唔多鍾意食九層塔,但我好鍾意種。佢嘅

原帖由 anixon 於 16-03-02 發表
雖然唔多鍾意食九層塔,但我好鍾意種。
佢嘅生命力發放正能量,間中摘一片葉來聞吓好relaxing...
九層塔的 ...
原來糸多年生呀?前2曰我見佢乾曬我己經將佢連根掘起啦。

水晶宮

judy0101hk 發表於 16-3-2 21:05
你又落田呀!
我D九層塔有花,谷友叫我拔走,你就大把地方啦!

我無田呀!用花盆咋

水晶宮

rosetina 發表於 16-3-3 07:20
原來糸多年生呀?前2曰我見佢乾曬我己經將佢連根掘起啦。

噢!

子爵府

我都由種子開始種 ,現在出左好多葉啦!!

子爵府

anixon    發表於 16-3-3 08:07

子爵府

水晶宮

bechan168 發表於 16-3-3 08:04

你呢種好似係甜羅勒喎...好味好多ga

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:anixon 的帖子

九層塔係咪basil呀?我種既上個月凍死左好多,d葉死晒,依家重新出返少少葉,開緊花,希望收種子同生返壯d

子爵府

係呀,但種子包裝袋寫九層塔!!唔緊要啦,多謝係這比我聽!!

水晶宮

5R2H 發表於 16-3-3 09:56
九層塔係咪basil呀?我種既上個月凍死左好多,d葉死晒,依家重新出返少少葉,開緊花,希望收種子同生返壯d
...

九層塔、羅勒都係basil~
而家天氣好啱香草生長,你嗰d一定會生返靚靚

水晶宮

bechan168 發表於 16-3-3 15:56
係呀,但種子包裝袋寫九層塔!!唔緊要啦,多謝係這比我聽!!

九層塔、羅勒都係同係同一科
用來食的話你種嘅羅勒會好味d~

子爵府

咁就正,正,正啦,仲有 d 開始又發芽有 bb 葉生緊出黎, 期待快高長大.

水晶宮

bechan168 發表於 16-3-4 07:52
咁就正,正,正啦,仲有 d 開始又發芽有 bb 葉生緊出黎, 期待快高長大....

朋友之前比咗三棵甜羅勒我,兩棵大的我種室外,點知早排霜凍凍瓜咗,
反而一棟小苗種室內無事,等我種靚d再 share 比你睇

公爵府

引用:九層塔的生命力好強勁,已經種了三年,種子

原帖由 anixon 於 16-03-02 發表
九層塔的生命力好強勁,已經種了三年,
種子掉入泥土,第二年又長出新苗,生生不息。
我想種黎食越南牛肉粉

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至