自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我已經患上胃炎8日了,
苦不堪言….食唔到,
個胃好似打八號波,成日想嘔
醫生建議照胃鏡,如果只買左住院保,
係咪要留院先claim 到?有無人試過?

男爵府

醒目開學勳章

住2日一夜就可以claim倒 (早一晚入去訓, 第二朝一早照, 下午出院)....至於價錢就depands on你住院保可以cover幾多, 個時我係法國照(都3年前lor)...total : 6800 ,

原文章由 麟媽媽 於 08-9-26 10:39 發表
我已經患上胃炎8日了,
苦不堪言….食唔到,
個胃好似打八號波,成日想嘔…
係咪要留院先claim 到?有無人試過? ...

[ 本文章最後由 yy2004 於 08-9-26 10:45 編輯 ]

大宅

我媽咪今朝就係要照胃鏡, 噚晚入咗院先, 因為保單寫明要至少住一晚醫院至有得CLAIM. 同時為佢做CHECKING既醫生係相熟既, 所以佢識得點寫份CLAIM FORM至可以CLAIM到. 但無論如何, 打俾你個保單AGENT, 問清楚啦.

洋房

我妹妹都係胃炎, 月初在法國醫院照胃鏡, 當日需留院5-6小時, 醫生必須開藥, 不需要住過夜, 便可claim到.

侯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-9-26 10:39 發表
我已經患上胃炎8日了,
苦不堪言….食唔到,
個胃好似打八號波,成日想嘔…
係咪要留院先claim 到?有無人試過? ...

每張保單既要求都吾同, 我果時就係aia 同blue cross 兩份單, aia 如果我無記錯, 只需要係醫院留超過6個定8個鐘就可以claim 到

我果次照埋腸, 胃, 腎, 肝車埋膽固x...........住養和3人房..埋單好似萬幾

如果真係好吾舒服, 醫生又suggest 你去照, 就去啦................

訓醒走得, 一d 痛苦都無

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

請問你地住法國係九龍定銅鑼灣個間呢?

複式洋房

麟媽,5 水怕ka,我年頭先响St. Paul Hospital (Causeway Bay)照完,冇乜痛,我係AIA客,過8hrs就claim得, 5 水 overnight! 冇話好似以前D人話得咁痛,而家有D診所都有得check ka,快D check la!

男爵府

醒目開學勳章

kowloon, 因為我家姐係呢倒做既

原文章由 麟媽媽 於 08-9-26 10:57 發表
請問你地住法國係九龍定銅鑼灣個間呢?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

住院先claim 到
照胃唔痛架
小心身體

別墅

好媽媽勳章

好耐以前入法國照過,我保險經紀介紹我醫生,個醫生睇埋我份保單,幫我claim盡份保單,幫我check多幾樣野,妳可以找妳的經紀傾一傾

子爵府

我舊年年尾都照係九龍法国照過胃鏡, 不过果時係連埋照腸鏡架, 埋單2萬4定2萬6, 早一日下午入院, 第二日傍晚出院, 咁先有得claims....

大宅

醒目開學勳章

私家醫院照胃鏡會麻醉架!!!
訓左覺咁唔會覺得痛的!!!

禁止訪問

大宅

請問是否要全身麻醉?

大宅

醒目開學勳章

原文章由 c0271 於 08-9-26 11:50 發表
請問是否要全身麻醉?

公立醫院只會噴麻醉藥在喉嚨,是完全有知覺的<<<會很辛苦,不斷反胃

私家醫院就會打麻醉藥落血管,會完全無知覺的(亦有可能麻醉藥過輕麻醉唔到~如怕辛苦的話,可要求醫生確實完全麻醉之後先開始照胃鏡)

因我前幾年成日胃炎,公立醫院照過1次及私家醫院照過3次(私家醫院第1次係麻醉唔到,全程清醒的<<<都幾辛苦)
之後兩次都叫醫生肯定我麻醉訓著左無知覺先照!!!

珍珠宮

麟媽:

如果你照得胃鏡,我勸你一次過照埋腸鏡,因為大腸有息肉可一併切走,減少患癌機會.而且打咗麻醉針根本唔辛苦.
而無事的話,5-6年都安心唔需要再照.
如九龍的話勿入太子嗰間又嘈又亂.
保險claim錢,間間唔同,你一定要問番自己嗰agent先得.

[ 本文章最後由 nz 於 08-9-26 12:00 編輯 ]
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

禁止訪問

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 #17 麟媽媽 的文章

我年頭係St. Paul 照完,個醫生同麻醉師都幾好,講解清楚照鏡過程同麻醉後會幾耐清醒等等. 過程中絕不會有感覺.

男爵府

我嗰次係荃灣港安醫院照胃鏡, 照腸鏡同埋超聲波, 住咗4日都係收咗我15000蚊, 我係claim保險架, 係claim哂全數. 我因為同時照完胃鏡再照腸鏡, 個醫生打完鎮靜劑, 隔咗一陣我已經訓著咗冇哂感覺. 醒番都已經係張病床.

[ 本文章最後由 well_being 於 08-9-26 12:39 編輯 ]

子爵府

15000 check 幾樣住4日咁平? 我老公剛係仁安照完腸鏡住左一晚都係差唔多呢個價錢wor.

原文章由 well_being 於 08-9-26 12:38 發表
我嗰次係荃灣港安醫院照胃鏡, 照腸鏡同埋超聲波, 住咗4日都係收咗我15000蚊, 我係claim保險架, 係claim哂全數. 我因為同時照完胃鏡再照腸鏡, 個醫生打完鎮靜劑, 隔咗一陣我已經訓著咗冇哂感覺. 醒番都已經係張病床. ...

首頁

尾頁

跳至