跳至

首頁

尾頁

子爵府

我係報n班

大宅

回覆:jollynoven 的帖子

口碑很好,但超難入,因學位太少

別墅

回覆:寶翠園聖雅福群幼兒園 好唔好

呢間學校校長最鍾意收混血兒, 令你以為自己讀同一地點的維多xx
亦收不少中產背景但阿媽是家庭主婦的家庭,
即使你入到N班, 隨時唔收你升K1,
即你收到學位, 也要考定其他學校做K1 的back up, 當然, 亦有好多會N班在這裡讀, 但k1自行轉去更好的學校。

這校最好是全日班, 有延展, 可留到夜晚8點,
近地鐵, 新淨!

公爵府

引用:呢間學校校長最鍾意收混血兒,+令你以為自己

原帖由 TNCP 於 16-03-11 發表
呢間學校校長最鍾意收混血兒, 令你以為自己讀同一地點的維多xx
亦收不少中產背景但阿媽是家庭主 ...
點解咁講?咁係唔係好多混血兒學生?佢地收咗我女全日N,去面試前我都有見過網上評語,有啲麻麻,但親身去到又唔覺得太差,反而覺得老師好nice,學校好新,兒童圖書好有質素。但見評語有唔好,亦有點担心!而家係西區民生同聖雅各之間選擇,諗到頭爆!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

公爵府

引用:我係報n班

原帖由 jollynoven 於 16-03-05 發表
我係報n班
其實我做過資料搜集,來源分別係讀緊、讀過既小朋友既家長,街坊,可總結如下:
好處:
1. K班專題研習,題目貼近生活,小朋友從中學會表達、增加自信和學習興趣
2. 學校有很多自費興趣班,家長可不用外出找,放學後直接在學校上堂,安全又放心
3. 學卷學校,K1-3有政府資助
4. 有聖經堂、定期兒童崇拜,對教徒家長來講這點是一大優點;對非教徒家長,可能會有信心德育會做得好
5. 每年都有十多個或接近十個小朋友升上聖彼得小學,有家長相信可能係同聖公會學校有關,但事實如何不得而知
6. 上至校長、下至姨姨都好愛錫小朋友

不足:
1. 雖有NET,但一星期只有兩個半日在學校,有家長担心不足夠
2. 太商業化,例如提供很多自費課外活動,像學店
3. 校政混亂,這點是從網上睇到,但如何混亂就不知道
4. 教育局學評報告麻麻,認為學校在發揮老師專業方面還有進步的空間(好似係咁上下,詳細忘記了,要睇返學評)
5. 沒有戶外空間

我識人讀完N就轉校,但亦識人放棄名幼留校上K,這些都是這一兩年的事,所以話唔好咩又唔似,話好好咩又唔肯定。

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

別墅

引用:Quote:原帖由 jollynoven 於 16-03-05 發表

原帖由 ume 於 16-03-11 發表
其實我做過資料搜集,來源分別係讀緊、讀過既小朋友既家長,街坊,可總結如下:
好處:
1. K班專題研習,題 ...
校長曾講一向收番所有N班學生, 但前年, 佢突然1月才出信, 拒絕幾個N班學生升K1,
問佢點解, 佢話佢無講過全收, 要篩選學生升K1。話係interview表現決定, 但根本所有問題及指令全做到都唔收, 個interview是做門面, 原來一早諗住唔收你, 你孩子答得好好都無用! 再追問為何interview識晒都唔收, 校長就話綜合所有因素! 以為原校升, 所以當年只報3間名校K1當見識一下, 好彩名校收了, 真係好險, 差些乜offer都無。但有家長無咁好彩, 唔收唔緊要, 1月才通知, 1月仲會有乜學校可以申請呢?
如果你孩子是文靜聽話, 叫佢坐唔敢企既類型, 入讀應該ok。早幾年的外評幾差, 最近個年我無看。你睇多幾間學校比較。

如果你有民生, 比得起錢, 民生當然好, 每班有英文外國人 及中文老師 做班主任, 但好貴無學卷。西環民生下星期註冊。

公爵府

引用:Quote:原帖由+ume+於+16-03-11+發表其實我

原帖由 TNCP 於 16-03-12 發表
校長曾講一向收番所有N班學生, 但前年, 佢突然1月才出信, 拒絕幾個N班學生升K1,
問佢點解, 佢話佢無講過全 ...
我都見過有網上有人咁講過,是你小朋友那一屆嗎?
唉!但民生又真係好貴!煩!

別墅

回覆:ume 的帖子

你唔駛煩啦, 只不過是N班,
聖雅各有讚有彈, 選擇不多, 照讀也可以
民生你報全日班?
只是提你K1記得申請定其他學校, 女仔就最好選有直屬小學的。

公爵府

TNCP 發表於 16-3-12 21:54

你唔駛煩啦, 只不過是N班,
聖雅各有讚有彈, 選擇不多, 照讀也可以

嘩!全完想像得到當時既家有幾徬徨!咁樣學校真係有問題喎!

謝謝你既見意!
我而家有西區民生和聖雅各都係全日offer,其實我有啲想如果學校係好的話,就讓女女讀足四年,因為我覺得成日轉校好似都唔係咁好。另外,就算如果決心只讀一年就算既,咁聖雅各和民生既費用相差無幾!因為N是沒有資助的!今個星期六民生就要登記了!最好在今個星期內決定到啦。

複式洋房

陪月勳章

回覆 ume 的帖子

聖雅各由K1開始, 星期一至五都有NET老師 (半日), 普通話老師(全日), 即上午班房內會有4位老師, 下午會有三位, 對於一般學卷學校黎講, 語境算唔錯.

我小朋友讀緊, 我覺得學校的教職員都好有愛心.

而我小朋友亦係前年讀N, 我記得在第一次班會時校長已經提醒過, 因為教育署指引, 為公平起見, 所有N班的小朋友都要重頭IN K班, 有機會唔會收返全部學生, 所以當時我都有報定幾間幼稚園. 而K班報名表亦放入學生的通告袋內, 所以我覺得無理由唔知情.

別墅

引用:回覆 ume 的帖子聖雅各由K1開始, 星期一至

原帖由 caee 於 16-03-17 發表
回覆 ume 的帖子

聖雅各由K1開始, 星期一至五都有NET老師 (半日), 普通話老師(全日), 即上午班房內會有4位 ...
我想你是之後個一批, 因我當年家長是不知情, 大家在11月尾才知interview, 已錯通了大部份學校k1申請期, 亦有家長11月頭訂了聖誕機票去旅行, 但11月尾才通知要12月尾冬至interview。

別墅

回覆:寶翠園聖雅福群幼兒園 好唔好

它是長全日制學校, 區內極少長全日制,
所以真係需求好大, 同區都無乜選擇了,
樓主註冊也是正路選擇, 但也要有心理準備interview表現好好, 也不一定升K1.

公爵府

TNCP 發表於 16-3-21 12:52
它是長全日制學校, 區內極少長全日制,
所以真係需求好大, 同區都無乜選擇了,
樓主註冊也是正路選擇, 但也 ...
佢地今年9月開始好可能無長全日制了!

複式洋房

陪月勳章

Why 9月開始無長全日?

公爵府

caee 發表於 16-3-22 15:05
Why 9月開始無長全日?
係呀!學校話想取消延展,所以如無意外,今年9月會無!但詳情我就唔知喇!

首頁

尾頁

跳至