自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我冇咁做

公爵府

引用:好奇問。因身邊好多人同我講差好遠,多5分

原帖由 ivycwl 於 16-03-06 發表
好奇問。
因身邊好多人同我講差好遠,多5分,所以由k開始好多都成家去信,當然佢地係不打算之後信,只為入 ...
我對此極之反感。

大宅

回覆:ivycwl 的帖子

為了入學校,出賣自己的靈魂,仲要硬使一家老小都係,良心過意得去嗎?
我就真係做唔出。
真正的神都在看,他日一定要還

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:有幾多人係為了小朋友入到好學校而成家去信教?

知道有人係咁,但我唔會

男爵府

如果父母都係catholic呢?咁個仔做唔做born cath好?其實外國個個細路一出生就做christening...我想我將來小朋友都係born cath但就係驚俾人指指點點....

禁止訪問

引用:如果父母都係catholic呢?咁個仔做唔做born

大宅

其實不用諗得太差嘅。我當年真心信,班上有一半都係為呢個原因,但佢地到依家都信得好好。當然有啲上完走左去,但亦不必想得太差。每人都有自己的原因。。。為小學,死葬,分左手,人生無目標,另一半信我咪信囉,想上天堂,舊時就有為奶粉,為米,為有書讀。。。有邊個係好原因,邊個係唔好,由天父定啦

珍珠宮

大把人咁做啦

不過我唔會

伯爵府

為5分信教嘅親戚朋友好常見,而信咗教都係入唔到心儀學校嘅就更常見

水晶宮

畀面勳章

我想講,
應該要改下規則,
取消宗教分,
根本就不公平

大宅

我識好多人係咁,亦有人因為咁,一家認識上帝,最終還是繼續返教會。

子爵府

好媽媽勳章

回覆:im_csb 的帖子

呃人又呃自己,最敝連個天都呃埋

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

簡直係大把.....

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好奇問。
因身邊好多人同我講差好遠,多5分,所以由k開始好多都成家去信,當然佢地係不打算之後信,只為入 ...
勁多

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我以前返左教會幾年,之後無返。到我大仔k1

原帖由 一人之下 於 16-03-06 發表
我以前返左教會幾年,之後無返。到我大仔k1,我有諗過返返教會,最後都無。因為我真係無個個星期日要一早起 ...
立心不良已經好差

水晶宮

好奇問。
假教徒,我不會做

水晶宮

好多人以為好偉大去信教,都係為自己,其實係你自己想子女入定子女想入?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:其實不用諗得太差嘅。我當年真心信,班上有

原帖由 ainnai 於 16-03-06 發表
其實不用諗得太差嘅。我當年真心信,班上有一半都係為呢個原因,但佢地到依家都信得好好。當然有啲上完走左 ...
我去開教煙個神父都係咁講。每個人開始去接觸宗教總有個理由:為父母迫、為討好男友、為奶粉、為將來塊墓地、為結婚可以行教堂、為仔女....
咩原因唔重要,重要係日後的信德。我都經常咁提醒自己,唔好因為見到有人咁做而生氣

天佑我們    發表於 16-3-6 15:46

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 ainnai 於 16-03-06 發表其實

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

識2個舊同事係咁,佢地小朋友2歲前仲係信佛教,有個仲每半年飛泰國拜四面佛,兩個離奇突然每個星期日返天主堂,返左大約1年半就全家洗禮,最後,呢兩個舊同事,全部小朋友讀緊男或女校的天主教學校,但依家又唔見佢地會返天主堂

首頁

尾頁

跳至