自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我覺得就算大家誤會又好...發生咩事都好....都唔應該諗以前幫過對方d乜乜乜囉. 而家鬥咀又話咩咩咩....咁點呢....好無謂囉!!!
oceandeep</i>

水晶宮

原文章由 oceandeep 於 08-9-26 23:28 發表
我覺得就算大家誤會又好...發生咩事都好....都唔應該諗以前幫過對方d乜乜乜囉. 而家鬥咀又話咩咩咩....咁點呢....好無謂囉!!!

咁好正常既,係人同人嘈交之後實會咁諗番陳年舊事D野出黎架喎!我有時同我大佬嘈完大交,我都係會喊住又好傷心咁諗我以前對佢幾咁好幾大包容...實係咁架噃...嬲完喊完無事又唔會咁諗架啦!呢D陳年舊事好日都唔會摷番出黎諗...尤其大家係兄弟姐妹.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 可樂魚 於 08-9-26 23:03 發表
多謝你地開解, 或者過一兩日我心情會平伏d, 冇咁難過.

一生人得一個妹, 自問一直好錫佢, 我媽都好錫佢, 佢身體唔好, 買兩間屋隔離住, 仲請埋工人做清潔. 但係當佢仲會發媽咪脾氣時, 我就為媽咪心痛, 叫媽咪唔好再對 ...

就是你一家"縱慣"妹妹的惡習

誰會珍惜當你還擁有

你妹妹身在福中不知福 你們愛佢就要放手
嚴 守 止 賺 、 止 蝕 位 , 相 信 每 個 投 資 者 都 曉 , 但 利 字 當 頭 , 確 實 知 易 行 難 。 所 以 , 希 望 大 家 , 贏 了 錢 , 開 心 之 餘 , 要 保 持 清 醒 ; 輸 了 錢 , 傷 心 之 餘 , 亦 要 保 持 冷 靜 。 懂 得 平 衡 投 資 心 態 , 也 許 是 致 勝 之 道 的 必 備 條 件 。

大宅

樓主~唔好咁嬲啦~一世人兩姊妹~試問有邊個未試過同兄弟姊妹鬧交?

可能你妹妹唔會上黎BK~
但如果你妹妹會上BK~開個類似TOPIC~

今晚上爸爸媽媽屋企食飯, 我食飯前同貓貓玩左陣~, 家姐見到我就話:"嘩,乜妳唔洗手架!"

我話:"我隻貓好乾淨架~成日都沖涼!"

家姐話:"摸完動物梗係要洗手先食飯啦! 就算冇摸動物, 都應該洗左手洗食飯啦!"

咁我唯有入廁所洗手啦~

家姐話:"嘩,咁快, 妳一定冇用(木見)液啦!"

我都已經聽佢講入去洗手~仲想點呀?咁佢一係入黎睇住我洗囉~

我有D嬲嬲地~就話:"係妳自己有潔癖o者! "

家姐繼續話: "摸過動物梗係要用(木見)液洗手啦!"

我真係忍唔住話:"我食飯用筷子架! 唔係用手食架!"

佢冇再出聲, 跟住我真係落唔到啖氣就話:"點呀, 我地食飯唔用公筷, 妳係咪好唔慣呀?"

佢係咁多人面前(包括我老公)咁話我~我真係好難堪, 又好嬲家姐咁對我~
佢都忍唔住發作話:"妳咩意思呀?" 大家唔出聲一陣就食飯, 咁我好快食完同老公走左

我出到門口個心好難受, 又好嬲, 雖然家姐都對我幾好~但佢係咁多人面前咁話我~我真係覺得好過份囉~

我短時間內真係唔想再見佢.
其實樓主你冇錯~只係好心提下佢~但站係佢立場可能覺得難落台~所以語氣至會重左~每件事都可以有好多面~嘗試用唔同角度~唔同站場去睇~ 人與人相處就係咁~夫妻關係...兄弟姊妹...婆媳關係....朋友之間....上司下屬.....同事之間....都一樣可以試下站係對方立場睇~講就容易~要做到真係幾難~我自己都未必次次做到~仲係度教人
不過今次好小事~ 樓主~唔好再咁唔開心啦~我又係人家姐~又係人細妹~好多時都會講錯野~又或者比人話呢樣個樣~但有時真係講者冇心~聽者有意~而且一世人兩姊妹~唔通為左呢件事面左左咩~

"快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少"
樓主~嬲2日好喇~嬲得耐唔靚架~

[ 本文章最後由 Emily_Wah 於 08-9-27 00:14 編輯 ]

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 可樂魚 於 08-9-26 22:22 發表
今晚上爸爸媽媽屋企食飯, 我個妹玩完貓唔洗手就食, 我(冇惡意)微笑話:"嘩,乜妳唔洗手架!"

我妹話:"我隻貓好乾淨架!"

我話:"摸完動物梗係要洗手先食飯啦! 就算冇摸動物, 都應該洗左手洗食飯啦!"

佢入去好快咁沖一 ...

好小事者,訓醒就冇事架啦,做得亞妹就算死左永世都係姊妹,唔洗嬲啦,我個妹仲臭脾氣,佢要管哂所有人,連我嫁女唔聽佢講收親家十萬禮金,唔比20張餅咭佢而反面,仲要下令我外家個個都唔來飲添...

咁嬲左佢幾年又點,佢打來又當冇件事咁又點,你妹玩貓者,我妹仲嘔心,一杯凍奶茶同隻狗兩份飲,佢用飲管啜,隻狗就伸利落杯,呢個情景睇到餐廳d人反胃,佢都仲鬧人痴線架,自己養架怕咩.....你唔好嬲咁多啦,仲有我妹衰過佢呀....mouth:
<br><br>

公爵府

好媽媽勳章

我同我家姐周時有言語上小衝突
佢係家庭主婦, 圈子真係比較細, 講野時有過火位 (唔係對我, 係對我大家姐同大姐夫)

我私下同佢講 : 你咪句句都咁到肉啦, 人地好難落台架
佢會頂番我 : 咁係事實丫嘛
我又會頂番佢 : 咁事實係一家人一年至見得幾次面, 無謂搞到氣氛唔好丫~

之後佢會怪我
1. 幫住大家姐
2. 認為我有出黎工作, 有點高高在上, 睇唔起佢 (我當然唔會咁諗....)

只係兩姊妹, 你講得再過份, 我做妹嘅, 可以抺咗佢算數, 如果你出去交朋結友都係咁, 人地一係憎死你, 一係怕咗你.

好在, 即使我地試過吵到大家拎住個電話, 喊住互片/掟電話收線完場, 過兩三日, 我又會打比佢, 講一句 : 嬲完未啫~~, 跟住就咩都唔記得.

我家姐大我十幾年, 我好記得我一路成長中, 佢點樣愛錫我, 我做得唔好, 佢點樣流住眼淚教誨我.....

所以, 唔好嬲啦可樂魚, 過幾日下咗啖氣, 你可能會唔記得自己嬲咩; 過幾年, 你可能會忘記埋呢段小插曲呢~

子爵府

如不將忿怒放下,快樂就不會回來

原文章由 可樂魚 於 08-9-26 22:55 發表

真係要向妳學習, 自問真係做唔到.
只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

大宅

如果佢係一個陌生人....你會唔會將呢件事放在心呢?

子爵府

畀面勳章

我都覺得係,如果比著係我妹會仲串,我諗我妹會話"關你咩事"tim,唔好激親自己,對身體冇益架!
原文章由 月希 於 08-9-26 22:25 發表
其實阿妹入左去洗手..出黎就唔好再話佢啦...你覺得難堪,你阿妹一樣會覺得難堪架嘛

係老公面前,不停比家姐話依樣話果樣...係人都唔鍾意啦

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

魚,
咁我覺得係既,如果妹夫都係度呢,我唔會同佢串到咁應,講2野便算,何況佢又真係去洗左下手,又沒用手去拿食物,因為係老公面前俾家人話都幾瘀架,好似我6299吉我老公咁...我老公見佢地唔收口都會叫佢地收聲架,我都係扮聽唔到,我個心都會有d唔開心架~你又唔好唔見佢,姊妹邊有隔夜仇架
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

男爵府

我覺得你妹好無衛生常識囉...
我自己有養狗...
每次同佢玩完都會洗洗手...
我隻狗都好打理得乾淨架...
但佢地響地下周圍玩...點都會掂到d污糟野嘛...

其實就算唔係因為同動物玩完...
正常人食飯前都應先洗手啦...
呢d幼稚園老師已教小朋友啦~
佢咁大個人都唔識...
第時真係唔知點教小朋友啦~

原文章由 可樂魚 於 08-9-26 22:22 發表
今晚上爸爸媽媽屋企食飯, 我個妹玩完貓唔洗手就食, 我(冇惡意)微笑話:"嘩,乜妳唔洗手架!"

我妹話:"我隻貓好乾淨架!"

我話:"摸完動物梗係要洗手先食飯啦! 就算冇摸動物, 都應該洗左手洗食飯啦!"

佢入去好快咁沖一 ...

伯爵府

我都成日同細妹嘈,因為大家好多生活習慣都唔同
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

大宅

你有冇諗過, 2姊妹大左之後就吾係姊妹, 係朋友, 吾好再用姊姊口吻訓導個妹LA, 就算你笑住口都係咁話LA, 人都咁大個婚都結埋, 你亞妹都算比面你LA, 都吾關生吾生疏事, 你仲想佢點?
原文章由 可樂魚 於 08-9-26 22:54 發表
我諗因為人大左, 由細到大都係咁嘻嘻哈哈, 但結婚後大家真係生分左, 無心話, 聽者有意.

真係有覺得兩姊妹相對時, 都唔似細個時咁親愛, 可能兩姊妹, 都要客氣d好. ...

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

伱講嘅全部都好有道理,但聽果個會無癮,好以事事針對咁,(我哋緊知你唔係)可能阿妺心情本身唔好呢,加加埋埋咪好覺得你「暏」佢「啫」得行得滞囉 ,

伯爵府

好媽媽勳章

有時大家生活習慣/睇法唔同, 好多野唔需要咁緊張, 出發點係為佢好, 但比佢既感覺係煩, 有時D野放開D, 唔洗太緊張, 大家都會生活得開心D.

大宅

我覺得樓主真係緊張左d, 你個妹都咁大個, 洗乜為左呢d野嘈

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

恕我直言, 我觉得你妹妹真係比人闹得少, 比你地縱壞0左。

成件事只不过係食饭前要用枧液洗手,仲掂过动物,家人随口提吓都咁大罪?自己唔反省仲寸反人转头?

係唔係小事, 同家人無隔夜仇,嬲唔嬲你个妹呢0的, 你自己衡量;但係你妹妹作为一个成年人都可以咁野蛮, 我就觉得佢有问题。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

其實兩個都有錯, 你就太長氣, 細妹就太勞嘈.
妹姐嘈交就一定會有架,過咗氣咪算囉,何必上心呢!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

查實樓主已經明白個道理架喇..不過我又多口又講下我作為人地個妹既諗法啦.

我會覺得一家人食飯,個妹已經嫁咗,有老公响身邊,有時做大佬或者家姐既真係唔好當住個妹個老公面前話個妹囉(當然,呢次樓主都只係同個妹講下笑,唔係真係有心話佢既),好似我大佬咁,佢會知囉,佢有時都同我講,見我老公唔話我,佢都費鬼時話我架,始終我嫁咗,我係歸我老公管,要話都係老公話先啦,話哂我係同老公一齊住而唔係大佬吖嘛...我覺得呢樣已經係一樣好好既尊重黎.順便尊重埋妹夫. 有時我大佬都笑住咁同我或者親友講,話妹夫(即係我老公)縱壞哂個妹... 係咩~~~我唔覺WOR~~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至