母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:Fionhohoho+發表於+16-3-10+23:52+餵

原帖由 ivyyeung86 於 16-03-11 發表
我都係咁諗,而家已經比開頭好咗,最少加埋乳頭盾,損嘅機會減低,係佢啜嘅頭一分鐘拿拿地咁,之後都ok
...
希望bb快快退黃,健健康康

伯爵府

引用:每日都補粉, 咪即係將原來果餐人奶轉左做食

原帖由 小歪仔 於 16-03-08 發表
每日都補粉, 咪即係將原來果餐人奶轉左做食奶粉, 然後慳左既人奶冰做冰奶, 咁都算全人奶?? 唔覺有咩咁自豪. ...
:toocold。。。。

伯爵府

引用:Quote:ivyyeung86 發表於 16-3-10 02:35 睇

原帖由 babycatrina 於 16-03-10 發表
同意!努力餵得幾多就幾多!BB埋唔到身+working mom係持別辛苦!一齊加油!
其實有個問題想請教, 我記得婦 ...
你唔好因為回覆唔開心呀,閒人嚟者,我想講我算係多奶,但大仔我都只餵到半歲,係我自己停奶嘅,我每次有8oz㗎,我唔想因為人奶影響自己心情人生,何必呢。。

大宅

引用:Quote:原帖由+babycatrina+於+16-03-10+發

原帖由 mmkk12 於 16-03-12 發表
你唔好因為回覆唔開心呀,閒人嚟者,我想講我算係多奶,但大仔我都只餵到半歲,係我自己停奶嘅,我每次有8o ...
多謝你!我依家ok了!可能個位媽媽想激勵我
餵到半歲已經好叻!我目標都係餵到半歲,到時仲餵到會再努力!

不過我個b厭奶,見佢無興趣飲媽媽奶我真係無晒心機!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 mmkk12 於 16-03-12 發表你唔

原帖由 babycatrina 於 16-03-12 發表
多謝你!我依家ok了!可能個位媽媽想激勵我
餵到半歲已經好叻!我目標都係餵到半歲,到時仲餵到會再努力! ...
係埋身唔食定餵樽唔食????唔好唔開心wor, 人生唔係只係得食人奶㗎嘛,嘻嘻,我唔明個d 全人奶媽咁偏激做咩,上晒腦

珍珠宮

babycatrina 發表於 16-3-8 12:35
姐妹,你啱呀!
我頭一個月唔係全人奶架!當時係因為剛剛唔夠奶加二b日夜顛倒,所以開左奶粉,每日一頓,食 ...

我都唔順利架,到bb兩個月時佢仲要間中一餐係奶粉,3個月時先進入直路,可以全人奶咋!
不過bb而家都只係4個月,so⋯⋯ 我都係唯有勤力泵,希望比到最好既佢。
不過我唔會叫你做果啲咩每3個鐘泵一次、凌晨都要起身泵⋯⋯ 因為我自己都做唔到,我覺得我自己有好既休息更緊要,我病左就真係乜奶水都無⋯

同埋,bb喺唔同時候需要唔同抗體,你今日儲起既奶既抗體,一星期後可能已經唔係bb要既抗體啦,所以冰奶最好用來做儲備

複式洋房

引用:Quote:原帖由 cathy_chui 於 16-03-11 發表

原帖由 babycatrina 於 16-03-11 發表
姐妹,你正正講緊我上胎既經歷同心情
奶量話跌就跌,完全睬我都"sor"!
冰奶係唔捨得開, ...
山羊豆? 那裡可買?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 babycatrina 於 16-03-08 發

原帖由 winy629 於 16-03-08 發表
我上胎係醫院用 24 mm 時,護士已話我唔合適。所以用 27 mm. 今胎都係照用 27mm. 雖然有個 30 mm, 但唔太知 ...
係味泵時乳頭谷红哂填滿哂就不合適?

大宅

mmkk12 發表於 16-3-13 01:47
係埋身唔食定餵樽唔食????唔好唔開心wor, 人生唔係只係得食人奶㗎嘛,嘻嘻,我唔明個d 全人奶媽咁偏激做咩 ...
工人用樽餵150ML要1HR 10MINS -- 都唔夠我大B最離譜用樽餵150ML要1HR 30MINS
二B唔飲不特止, 担天望地都算, 佢仲要咆哮(低沉既聲音), 好似發皮氣咁...阿姐反晒白眼, 我要湊大B (大B都唔係省油既燈!), 幫唔到工人姐姐!

我早上埋身同夜晚埋身+樽餵二B就肯飲...唔知係咪認人

老實, 餵人奶煩都爆, 我只係鍾意埋身個十幾分鐘, 見到阿B個冧樣...其他時間都真係好鬼煩, 又泵奶、塞奶、...下省千字...

又呻完, 繼續泵!

大宅

kim_mum 發表於 16-3-13 07:19
山羊豆? 那裡可買?

咪就係TST個間獨市囉...佢簡直要給DISCOUNT我地 (雖然每胎只幫襯各一次)

試了N種上奶SUPPLEMENT, 山羊豆最啱我.

大宅

kim_mum 發表於 16-3-13 07:35
係味泵時乳頭谷红哂填滿哂就不合適?

係呀! 因為我只買左一對31MM來試, 所以依家仲有用27MM, 有時隨手攞, 一邊用27MM, 一邊用31MM, 好明顯27MM泵到尾個乳頭會痛, 出奶無咁順!

我都要等朋友係美國返來先幫我買到, 因為香港直情無31MM賣. 好煩!

大宅

小歪仔 發表於 16-3-13 05:13
我都唔順利架,到bb兩個月時佢仲要間中一餐係奶粉,3個月時先進入直路,可以全人奶咋!
不過bb而家都只係4 ...

其實我對人奶成份既改變唔多熟, 雖然有GOOGLE過知道母乳營養基本上有三個階段, 切合BB唔同成長所需. 但例如要餵兩個BB既媽媽 (有D媽媽陀住都餵, 餵到生, 生完又再餵兩個), 身體點調節?

而身體又有無咁精確分到45日BB同55日BB既所需既不同營養?

有人奶媽就用奶粉概念:BB月齡越細既人奶營養越多, 就好似1號奶粉咁, 之所以咁貴係因為營養最豐富而份子最細, 易於給BB吸收. 所以, 餵冰奶唔會令BB少左營養。

其實我對人奶既認識好淺, 只知佢營養多過奶粉好多, that's it!

至於冰奶, 拓賴夠食. 其實我雪櫃已爆, 每日靠大B幫我飲8-10安奶去泵奶. 而頭個一、兩個月儲既冰奶有D已經到期, 我就唔捨得嘥, 照樣給佢地飲. 而多左個D泵奶又變冰奶...

珍珠宮

mmkk12 發表於 16-3-13 01:47
係埋身唔食定餵樽唔食????唔好唔開心wor, 人生唔係只係得食人奶㗎嘛,嘻嘻,我唔明個d 全人奶媽咁偏激做咩 ...
唔知你係咪話緊我, 亦唔知你有冇睇清楚, 我都話左我餵人奶路初頭好唔順, 我有補粉ga.
咁點解明明bb而家可以有新鮮奶, 你唔比佢食, 係都要佢食冰鮮奶同罐頭奶??
你有新鮮雞, 都唔會專登雪到佢變冰鮮, 一個月後先拎黎食la.
而且bb越細, 先至越需要人奶, 到5個幾月開始加固, 泵奶就會輕鬆d ga la.
與其溝奶粉, 拖長佢條人奶路, 不如而家全人奶, 打好個底先la.

珍珠宮

babycatrina 發表於 16-3-14 02:21
其實我對人奶成份既改變唔多熟, 雖然有GOOGLE過知道母乳營養基本上有三個階段, 切合BB唔同成長所需. 但例 ...
其實我對人奶成份既改變唔多熟, 雖然有GOOGLE過知道母乳營養基本上有三個階段, 切合BB唔同成長所需. 但例如要餵兩個BB既媽媽 (有D媽媽陀住都餵, 餵到生, 生完又再餵兩個), 身體點調節?
醫生多數會建議, 陀住細既媽媽, 唔好再餵個大既, 因為刺激乳頭會引致宮縮, 對肚入面果個唔好. 而且大b已經加左幾餐固, 人奶只係甜品.

而身體又有無咁精確分到45日BB同55日BB既所需既不同營養?
淨係日夜既人奶, 成份都有唔同la. (不過其實我自己都無咁得閒去分朝早泵既奶定中午泵既, 旨在話你知係有唔同)
http://www.breastfeeding.org.hk/story/3218

你有冇睇過有個媽媽將自己病果幾日既奶比較未病之前既奶?係唔同色ga. 不過我一時搵唔返條link.

有人奶媽就用奶粉概念:BB月齡越細既人奶營養越多, 就好似1號奶粉咁, 之所以咁貴係因為營養最豐富而份子最細, 易於給BB吸收. 所以, 餵冰奶唔會令BB少左營養。
冰奶既營養唔會比雪奶低好多, 但係營養成份未必最適合lor.

其實我對人奶既認識好淺, 只知佢營養多過奶粉好多, that's it!
唔知, 就去搵資料, 無人一開始就乜都知, that's it!

至於冰奶, 拓賴夠食. 其實我雪櫃已爆, 每日靠大B幫我飲8-10安奶去泵奶. 而頭個一、兩個月儲既冰奶有D已經到期, 我就唔捨得嘥, 照樣給佢地飲. 而多左個D泵奶又變冰奶...
我一早講左, 我唔比你好, 我雪櫃多極都係2-3日份量既雪奶, 幾包冰奶, 遇著長假, d雪奶到期但我埋身, 我都唯有將佢冰起, 比bb沖涼, 好過浪費. 來緊復活節, 我都係打算將23,24號泵既做冰奶, 用來做儲備, 而節日期間泵既雪奶, 會留比bb在我放完假後食.
始終都係果句, 明明有新鮮, 點解要食冰鮮??

珍珠宮

babycatrina 發表於 16-3-14 02:21
其實我對人奶成份既改變唔多熟, 雖然有GOOGLE過知道母乳營養基本上有三個階段, 切合BB唔同成長所需. 但例 ...
你有冇睇到我比你既pm??
你唔信我, 可以問多d人意見.
我害你無著數, 叫你入group我亦無錢分, 但係對你同你bb就有好處.

子爵府

babycatrina 發表於 16-3-8 01:41
同各位媽媽一樣, 覺得餵母乳好唔容易, 甚至辛苦, 但餵到時又好滿足! 第一胎無經驗加上BB唔合作, 只能夠餵三 ...
樓主,唔好意思,我宜家情況就好似你第一胎咁..BB先3個月, 但每日泵2次, 每次只有一安, 愈黎愈無心機...但我好唔想放棄, 請問仲有冇得救?

複式洋房

Sis 請問bb 只需要50ml 母乳就有足夠抗體的說法係出自邊度㗎?有無相關資料或連結可以share 出來參考下呢?千祈唔好誤會我係changelle 你呢個講法呀。我只係想求正下,因為如果係真係咁的話我都想轉一餐粉,儲起拖長食。
因為我都就快返工,唔知到時仲泵唔泵到咁多出黎,如果50ml就夠,我可以而家要準備留多d 。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

momo_n 發表於 19-3-17 17:16
Sis 請問bb 只需要50ml 母乳就有足夠抗體的說法係出自邊度㗎?有無相關資料或連結可以share 出來參考下呢? ...

呢個講法我都曾聽醫生講過。有一次我睇醫生,無意中同醫生講,話我上一胎泵了一年,但每日只能俾一餐BB, 其他餐就補奶粉。跟住醫生話泵一年好好,雖然每日只有一餐,但那一餐已經俾到我b足夠抗體。

複式洋房

Taka12 發表於 19-3-22 23:58
呢個講法我都曾聽醫生講過。有一次我睇醫生,無意中同醫生講,話我上一胎泵了一年,但每日只能俾一餐BB, ...

咁聽落對我呢d 唔富的在職泵媽黎講,儲起慢慢食都係方法喎,等我認真研究下先

民房

+1

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊