親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 shinku 的帖子

感謝你
是否到時, 去到大阪, 在手機上這個http://transit.yahoo.co.jp/ 就可以check 到坐什麼車
是否可以在手機 預先找定d 地方, save 在手機?

不好意思, 因為第一次自行去大阪, 請多多指教

伯爵府

我見有講日本 yahoo 路線也有APP可以下載

其實去到大阪, 在手機 用 google 地圖, 定用 yahoo app 好?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:回覆 shinku 的帖子感謝你是否到時, 去到大

原帖由 Lavender22 於 16-03-11 發表

感謝你
都可以, 亦可裝佢既 app

https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.co.yahoo.android.apps.transit

Lavender22    發表於 16-3-11 14:59

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:我見有講日本 yahoo 路線也有APP可以下載其

我見有講日本 yahoo 路線也有APP可以下載

其實去到大阪, 在手機 用 google 地圖, 定用 yahoo app ...
查出黎既野大同小異, app 應該會行得順d

珍珠宮

感謝你
另外呢個都好用

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.navitime.local.navitime

珍珠宮

感謝你
預先搵定都ok, 但因為太多變數, 你早15 分鐘同遲15 分鐘都可能可以坐唔同車, 所以我會先 save 一個方法, 確保一定有車到目的地先, 然後到時時間唔同既就再 check app

伯爵府

十分感謝您
我會努力做好預備, 去大阪遊^^

珍珠宮

Lavender22 發表於 16-3-11 15:06

十分感謝您
加油,有唔明隨時上黎問啊

伯爵府

我去大阪, 共9日, 已全部訂晒同一間在心斎橋的民宿我現在plan 行程, 係去神戶, 大約2日, 京都 應該1日, 奈良 1

其實下次再去 京阪神玩, 如果京都去2-3日, 神戶 2-3 , 是否唔好訂同一間民宿在大阪, 應該在京都/ 神戶住, 1-2晚比較 節省交通時間??

你去大阪係住唔同地方, 定係同一間?

珍珠宮

Lavender22 發表於 16-3-11 15:20

我去大阪, 共9日, 已全部訂晒同一間在心斎橋的民宿我現在plan 行程, 係去神戶, 大約2 ...
呢個其實係好個人既考慮,各有各好。
如果住曬同一間酒店,就唔駛煩搬行李問題,
又唔需要花時間 check in 、check out 酒店,
日日都可以輕裝上陣,
但交通時間就要耐D。

日日轉酒店,就可以定點去得遠D,
例如如果你係京都住,去貴船或郊區地方就有多D時間,
但就要如上面所講,考慮搬/寄存行李、花時間 check in 、check out 酒店。

我上次去左 12 日,玩大阪、京都、伊賀上野、和歌山,
全部都有搬酒店,每個地方住兩三日咁,
因為我每個地方都會玩上兩三日,
同埋中間夾左個伊賀上野,
前前後後都好難唔轉酒店,
亦因為我每個地方留兩三日,
唔係日日都遠距離移動,
所以唔可以用 pass (pass 多數要連續使用)。

所以都無話邊種玩法比較好,
係睇你自己既取捨

珍珠宮

Lavender22 發表於 16-3-11 15:20

我去大阪, 共9日, 已全部訂晒同一間在心斎橋的民宿我現在plan 行程, 係去神戶, 大約2 ...
同埋可能我同老公唔鐘意太多人,又唔鐘意買野,
所以我地唔太鐘意大阪,
玩大阪個幾日都覺得唔算太好玩。
反而我地 12 日關西遊中,
住左五至六日京都,
個到人少D,比較靜,我地好鐘意。

所以你下次都可以考慮下,
唔需要次次都大阪、神戶、京都等等玩曬,
可以只係去一兩個地方,
每個地方玩得再深入D

伯爵府

謝謝你的意見
我都今次 因無經驗及 無做好功課, 就 book 晒心斎橋
我都係鍾意少人的地方, 現在詳細plan 行程, 先發覺神戶, 京都 多景點想去

期望下次會住京都那邊, 多時間玩d ^^

珍珠宮

Lavender22 發表於 16-3-11 15:53

謝謝你的意見

如果真心怕人多,咁我比個溫馨提示比你:

大阪周遊卡,包個D免費景點,
交通方便個D,
全部都多人到爆

伯爵府

我暑假, 同老公, 帶5歲女兒去最怕多人, 本身諗住大阪, 交通方便

我會努力排下行程, 我無經驗呀, 發覺, 找資料都用唔少時間

想問由難波去貴船, 要幾耐?

貴船都好像好吸引

珍珠宮

Lavender22 發表於 16-3-11 16:10

我暑假, 同老公, 帶5歲女兒去最怕多人, 本身諗住大阪, 交通方便

你可以用上面交通網查,
出發:難波/なんば
終點:貴船口

時間唔耐,但大阪出發既話,轉車轉到想死,
去到貴船口仲要坐巴士先去到貴船神社個邊。

值唔值得,
好視乎你想去做乜。
上面有流水麵食,
但咁遠水路特登去食我覺得唔值,
除非你去埋貴船神社會比較好D,
我上次就上去行山,行山都好舒服。

伯爵府

剛剛check 了, 帶住個女轉車, 諗到都煩
真係好彩有這個網, 有機會先去了^^

我check 嵐山, 1hr 13左右
想坐嵐山小火車, 咁日本巴士, 有無app ?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆:日本 - 自遊行有用網站一覽表

I 大蚊豬   

珍珠宮

Lavender22 發表於 16-3-11 16:29

剛剛check 了, 帶住個女轉車, 諗到都煩
yahoo 個個 app 都查到巴士,但前題係你要知個 bus 站名。

呢幾個都好似查到,
但我未實戰過,
黎緊暑假會去試

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.navitime.local.bus

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bus10

首頁

尾頁

跳至