影視娛樂

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

上星期TVB睇左第一集, 好睇

忍唔住上網追落去, 好好好睇

依家睇到第四集...福山雅治真係好靚仔...
生活靜靜似是壺水....

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我睇左3次.........

水晶宮

這套已入選為我最喜愛的外語劇十大之一

伯爵府

上星期日係無記睇完第一集, 馬上買左成盒返黎睇..
分3次睇晒, 總之正! 二佬真係迷死人...得十集, ok, 太多就比佢同一個公式的處理手法悶親!
有點不夠喉....唔知會唔會有續集?

原文章由 上校車 於 08-9-28 12:50 發表
這套已入選為我最喜愛的外語劇十大之一

水晶宮

原文章由 cheapbombom 於 08-9-28 16:57 發表
上星期日係無記睇完第一集, 馬上買左成盒返黎睇..
分3次睇晒, 總之正! 二佬真係迷死人...得十集, ok, 太多就比佢同一個公式的處理手法悶親!
有點不夠喉....唔知會唔會有續集?

...

肯定話你知, 有電影版

二佬個樣好有書卷味, 佢演出教授一角, 別無他選
我愛導演編劇們, 把不可思異事件, 用物理角度剖析
睇得出, 編組們讀過下書呀下...

噢.....有一套也極推給您, 篠原涼子的超級特派員, 也是我大推的呢

[ 本文章最後由 上校車 於 08-9-28 17:03 編輯 ]

伯爵府

上校車,

多謝推介! 有無靘仔既先?
喂, 套電影版, 係咪由福山雅治同柴x擔綱? 唔係就唔睇啦...
好想知道佢地既感情有無下文!
你知唔知開拍未? 幾時上映?

原文章由 上校車 於 08-9-28 17:02 發表

肯定話你知, 有電影版

噢.....有一套也極推給您, 篠原涼子 ...

水晶宮

俾住少少你頂住癮先.....

08秋季終於等到福山雅治和柴咲幸再度回歸. 10份將會上演<神探伽俐略>的電影版<嫌疑犯X的獻身>, 到底湯川教授和菜鳥刑警能否燃起愛火呢?? 主題曲"最愛"更由福山雅治和柴咲幸主唱, 實在令我好期待喔!!
每當伽俐略解破謎底時候, 總會播出的音樂, 我係極之喜愛咖, 只要大家CLICK去以下官方網頁就會聽到喔!!!

講述的是一個獨自帶著女兒過日子的單親媽媽, 不斷受到前夫的騷擾, 爭執中失手殺死前夫, 卻意外得到了一個數學老師的幫助. 在這個數學天才的指導下, 單身媽媽編制了一個大圈套. 來自帝者大學的神探"伽俐略"湯川教授, 此次是因為案件中的數學天才, 是曾經的大學摯友而卷入案件中.

角色介紹:

湯川 學 –– 福山 雅治 飾
帝都大學理工學部物理學科的副教授。外號・怪人伽利略。
長相英俊、頭腦明晰、運動萬能。乍一看可謂是完美無缺的好男人。可實際上,他隻是一個超級怪人。他和刑警草時俊平是大學時候的同期,因此經常幫助草時解決他手上的神秘案件。他本人對追捕犯人,搜查真相之類的事其實毫無興趣,他隻是對案件中的神奇現像是如何發生的,原理又是什麼燃起了興趣而已。對事事被情感左右的內海示非常頭大,認為她的想法絲毫不符合理論。

內海 示 ––柴崎 幸 飾
新加入貝塚北署的女刑警。她是自己申請從交通課轉到刑事課的。比起理論她更優先感情,是一個性格與她的可愛外表完全相反的熱血派。她對前輩刑警草時非常尊敬,決心要成為一個像他那樣的警察。而她也是在草時的介紹下纔認識的湯川,但他們兩人之間的關繫可以說是水火不容。

男爵府

醒目開學勳章

我都覺得幾好睇

翡翠宮

上校車,
你說的特派員, 我聽你advice看過了, 我也喜歡, 但又一大"非亮點", 就是個"卷卷毛"男主角, 既不高大又不帥, 性格又不太好, 又不大有才能又只是salary man..他何德何能跟女主角談曖昧?!!我看的時候想打爆他的頭..
上校車朋友仔, 別怪我這麼mean和衝動..雖則有幾多福山雅治那份儒雅和高大delicate的五官? or竹野內豐的帥..木村依然剎食..

神探伽利略的電影應該今年內會放..一定是他倆演出.

cbb, 這套我下個星期pass比你..

原文章由 上校車 於 08-9-28 05:02 PM 發表

肯定話你知, 有電影版

噢.....有一套也極推給您, 篠原涼子 ...

水晶宮

呢套唔使靚仔, 個人覺得前首相小泉純一郎之子 - 小泉孝太郎都唔算靚仔, 一個篠原涼子殺晒, 信我

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

"超級特派員"我都睇過, 都幾好睇架 ..."卷卷毛"頭幾集我都睇佢唔順眼 , 但後尾都ok既, 呵呵

我都有一推介, 天海祐希既"演歌女王", 都1-2年前既舊野, 但真係唔錯
生活靜靜似是壺水....

伯爵府

上校車,

殺, 殺, 殺! 睇埋無走雞!

頭先, 又同老公番睇第3集....幾癲!

好野, 十月上, 咪即係唔洗好耐就有得睇? 係咪十月係日本上咋! 幾時輪到香港呢?

事隔一年, 湯川教授依然係咁型喎! 超期待!

原文章由 上校車 於 08-9-29 22:05 發表

呢套唔使靚仔, 個人覺得前首相小泉純一郎之子 - 小泉孝太郎都唔算靚仔, 一個篠原涼子殺晒, 信我

伯爵府

不如好似柯南咁, 長拍長有啦....橫掂都係單元劇唧!

原文章由 cheapbombom 於 08-9-29 22:23 發表
上校車,

好野, 十月上, 咪即係唔洗好耐就有得睇? 係咪十月係日本上咋! 幾時輪到香港呢?

...

水晶宮

原文章由 MagDog 於 08-9-29 22:02 發表
上校車,
你說的特派員, 我聽你advice看過了, 我也喜歡, 但又一大"非亮點", 就是個"卷卷毛"男主角, 既不高大又不帥, 性格又不太好, 又不大有才能又只是salary man..他何德何能跟女主角談曖昧?!!我看的時候想打爆他的 ...

係啦, 初初睇卷卷毛 (gulugulu) 真係想打死佢, 衰格到無人有
但後尾又覺得佢衰得幾可愛, 例如女角俾卡片佢那一幕, 直情笑死我

我好鍾意篠原涼子架, 佢有套Anego, 厄年新娘, unfair, 我睇晒, 佢真係好正架

水晶宮

原文章由 cheapbombom 於 08-9-29 22:23 發表
上校車,

...

我估香港近排hit 成咁, 十月同日本同步上都無走雞

水晶宮

原文章由 長崎良美 於 08-9-29 22:18 發表
"超級特派員"我都睇過, 都幾好睇架 ..."卷卷毛"頭幾集我都睇佢唔順眼 , 但後尾都ok既, 呵呵

我都有一推介, 天海祐希既"演歌女王", 都1-2年前既舊野, 但真係唔錯 ...

天海佑希, 我較鍾意佢在新聞女主播, 有後生既玉木宏添..

水晶宮

呢套也是我最鍾意的日劇, 平淡溫馨

水晶宮

又八到, 十月四日在日本會上一集神探加利略的Special
有三浦春馬, 長澤正美

水晶宮

再推岡田淮一的SP (Security police) 超正啊

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 MagDog 於 08-9-29 22:02 發表
上校車,
你說的特派員, 我聽你advice看過了, 我也喜歡, 但又一大"非亮點", 就是個"卷卷毛"男主角, 既不高大又不帥, 性格又不太好, 又不大有才能又只是salary man..他何德何能跟女主角談曖昧?!!我看的時候想打爆他的 ...

個男主角叫"大泉洋"啊,佢雖然係唔靚仔,不過係好有talent既男優黎架,我覺得佢演搞笑戲好到家,係有實力既演員黎。

上年佢有一套叫「我的野蠻媽媽」(日文:暴坊ママ),幾好睇架,可以同小朋友一齊睇下。

首頁
12345...13

尾頁

跳至