親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

第1次 Family Trip 同屋企人去左台北玩 自己已經第4次去 今次搭國泰 $13xx來回機票連稅同保險 好抵 !

Day 1
朝早10點半左右機, 8點半已經去到機場嘆早餐
去到台北桃園機場都差唔多1點, 我 book 左 bk jm 介紹既司機接機..
佢地一早已經係機場接我地 搭左大半個鐘就到民宿喇 。
放低行李 我地就去捷運站買悠遊卡搭車去淡水
去到淡水諗住安排爸爸媽咪做返個腳底按摩
點知佢地話想試下 餵魚 ( 去腳皮 ) 無限時 $200 台幣一個人
放低佢地之後 , 我同其他屋企人就繼續食同行喇 , 半個鐘左右就接返佢地
佢地好開心 , $100 港幣真係超級抵 ! 抵過我係泰國做同樣既野 !
行淡水行左幾個鐘 夜晚就去左士林度食 , 玩 , 買 喇 !

Day 2

朝早起身去左西門町個間永和豆漿食早餐 , 食完返民宿休息
11 點左右出發去木柵動物園 , 呢個動物園入場費只係 $60 台幣 ( 港幣$15 左右 )
我好中意去動物園 因為香港冇大笨象 獅子 老虎個 d 睇 帶小朋友去都幾適合 !
台北既動物園好多休息既地方 廁所 汽水機同埋小食亭
我地揀左一路行一路睇 , 到走個陣就比 $20台幣搭車返落車 .
其實個日好熱 我揀錯左 應該搭車上去 走個陣先行落去

去完個動物園都係3點零鐘左右 原本 plan左搭貓空纜車
最後佢地話冇興趣 即興改左去 上引水產
估唔到3點幾都仲係咁多人 ! 正確 d 黎講係好多香港人 ..
買左一大堆野食 好大粒既帶子刺身 $80 港幣都唔使有成8-10隻..
龍蝦 $200 幣一隻 , $400 港幣一板海膽..
一定要試 $160 台幣一盒勁足料既 蝦炒飯 ..
我買左4盒都唔夠分
夜晚去左師大夜市度掃街

Day 3

主要都係去101同新光三越度行下 , 夜晚去左食燒肉

Day 4

租左8個鐘車去九份同十份 , 本來去埋基隆 但臨時取消左
改左去饒河街夜市 ( 呢個我冇去 因為個肚有 d 唔舒服 返左民宿休息 )

Day 5

早一晚父親大人已經落柯打話要食港式點心 , 朝早9 點即刻落去幫佢買..
買完之後 同honey 去左台北車站買 jm 介紹既 香帥蛋糕
買左6條香芋蛋糕 佢送左幾張 coupon , 可惜我用唔著 比左後面個太太
之後去左另一個區既 洪瑞珍 買三文治
火腿三文治 $25 台幣一份 , 芝士三文治 $28 台幣一份
每樣買左2份 , 再買左盒雜錦既 諗住搭車去機場食
最後沖刺完畢搭的士返民宿 , 再去鴨肉扁買左2個米粉( $60 台幣一碗 )同4分1隻鵝 ( $600 台幣 )
跟手再去埋佢隔離買多2杯珍珠奶茶 $35 台幣一杯
12 點 check out 走人 , book 左司機送機

大約行程就係咁 多謝收睇

Book車 - 我搵左 bk jm 介紹叫阿楝既先生
車我個個司機叫 明哲 , 佢好多野講 好風趣, 一 d 都唔悶
我租左 2 架七人車 接機 $1100 台幣一架 , 送機 $900 台幣一架
包車8小時 $3300 台幣一架

我唔知算唔算抵 , 因為我成9個人 好難 book 到10 人車
要注意既係佢7人車如果坐滿哂7個人係放唔到行李既
我9個人分兩架車 放埋行李都係岩岩好夠坐 ..( 當然冇行李緊係鬆動 d 啦 )

特別一提 係個幾日去台北都發覺有唔少人戴口罩
( 包括我個民宿老闆娘 ) 帶小朋友去既 jm 要小心 d ..
最好帶返幾個口罩防萬一

放少少有用資料比大家

士林夜市
劍潭站 – 下車於1號出口出站
寧夏夜市
雙連站 - 下車於 2號出口出站右轉。往民生西路方向直走走再2個路口即寧夏路
師大夜市
台電大樓站 - 下車於 3號出口出站。右轉師大路就可以到達
饒河街夜市
後山埤站 - 1號出口沿中坡北路直行,穿過永吉路口左手邊即是五分埔,走到五分埔對面松山車站前站過個路橋到後站即饒河夜市
公館夜市
搭乘台北捷運綠線至捷運公館站下車即可抵達

蜂大咖啡 -合桃酥 ( 呢間咖啡好香 ! )

地址 :台北市萬華區成都路42號

http://www.ipeen.com.tw/comment/711116

查理布朗雞蛋布丁

地址
微風台北車站店 - 台北車站微風廣場一樓(靠近南二門)
開放時間
10:00am – 10:00pm
地址

忠孝復興店 - 台北市復興南路一段123

西門站坐板南線到忠孝復興站

車票 $16 ( 8分鐘 )
開放時間
9:00am – 10:00pm
前往方法
忠孝復興捷運站5號出口,直行2~3分鐘路程

上引水產
地址 台北市民族東路410巷2弄18號
開放時間 星期一至日 6:00am – 12pm
前往方法 捷運行天宮站、捷運中山國中站
天宮站 : 西門站搭板南線到忠孝新生站轉中和新蘆線到行天宮站
車票 $16台幣 需時10分鐘
3號出口,沿松江路往民族東路直行
中山國中站 : 西門站坐板南線到忠孝復興站轉文湖線到中山國中站 , 車票 $20 台幣 需時15分鐘
地圖
https://www.google.com.tw/maps/@25.0667038,121.5348565,17z?hl=zh-TW

由於有太多 JM 想知司機資料 , 所以我 POST 左司機卡片係 # 132

子爵府

回覆:純分享 台北5日4夜之旅 ( 長 )

多謝分享,買左機票 7月尾去,先收藏。

公爵府

請問香帥蛋糕係咪要雪住? 會唔會好難拎返hk同埋要好快食? thx

水晶宮

nightingale 發表於 16-3-10 23:20
請問香帥蛋糕係咪要雪住? 會唔會好難拎返hk同埋要好快食? thx
我用保冷袋放住 , 因為搵唔到乾冰賣 ..
店員話可以放係室溫7小時 , 我返到HK 即刻放左入雪櫃..

食用期3日

水晶宮

史奴比 發表於 16-3-10 23:16
多謝分享,買左機票 7月尾去,先收藏。
唔好客氣 , 玩得開心 D

大宅

請問你在哪裡買機票??

大宅

回覆:小肥肥七號 的帖子

師大夜市好行嗎?近捷運站嗎?

水晶宮

引用:請問你在哪裡買機票

原帖由 小丸子2012 於 16-03-10 發表
請問你在哪裡買機票??
hutchgo

水晶宮

引用:師大夜市好行嗎?近捷運站嗎?

原帖由 wkymama 於 16-03-11 發表
師大夜市好行嗎?近捷運站嗎?
饒河街夜市比師大夜市好行, 師大夜市搭捷運去台電大樓站行幾分鐘就到

珍珠宮

請問哪裡可買到洪瑞珍三明治?

複式洋房

引用:第1次+Family+Trip+同屋企人去左台北玩+自

原帖由 小肥肥七號 於 16-03-10 發表
第1次 Family Trip 同屋企人去左台北玩 自己已經第4次去 今次搭國泰 $13xx來回機票連稅同保險 好抵 ...
請問可以pm包車資料嗎,唔該曬

公爵府

虎到金來勳章

淡水餵魚 ( 去腳皮 )叫咩名?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

食咗好多嘢啦

水晶宮

引用:淡水餵魚 ( 去腳皮 )叫咩名

原帖由 十一哥 於 16-03-11 發表
淡水餵魚 ( 去腳皮 )叫咩名?
我冇留意叫咩名啊, 沿住海邊行你會經過, 佢隔離係間餐廳

水晶宮

引用:食咗好多嘢啦

原帖由 wcpcelia 於 16-03-11 發表
食咗好多嘢啦
係啊 食到喉嚨痛 !

wcpcelia    發表於 16-3-11 11:39

水晶宮

引用:請問哪裡可買到洪瑞珍三明治?

原帖由 Moonlight819 於 16-03-11 發表
請問哪裡可買到洪瑞珍三明治?
係台北車站

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+16-03-11+發

原帖由 小肥肥七號 於 16-03-11 發表
係台北車站
Thanks! 好味嗎?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你住邊間民宿, 近邊? 咩價錢架?
THX

伯爵府

虎到金來勳章

我想要包車資料吾該。

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

伯爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 爸B勳章 BK Milk勳章 DHA勳章

我想要包車資料, thanks

小肥肥七號    發表於 16-3-11 12:05

首頁
12345...7

尾頁

跳至