自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

忽發奇想,學校出淺啲可以拉高啲學生入band 1 band 2嘅ratio?

大宅

學校有幾多band 1位, 應該是上年師兄/姊考返來, 如果學校得30個band 1位, 就算100人考第一都無用, 都係得30個位比你

大宅

回覆:pocoyo123 的帖子

原來係咁架,多謝指教
咁band 1位係睇師兄師姐pre-s1考成點?

公爵府

回覆:第3次呈分試係咪會出得淺啲嘅呢?

不過第三次呈分試好多top嘅學生會放軟手腳,真係好明顯架

大宅

引用:不過第三次呈分試好多top嘅學生會放軟手腳

原帖由 heilok 於 16-03-13 發表
如果已經有學校收都冇需要咁辛苦,呈分試真係好大壓力

tsung  Agree  發表於 16-3-14 15:25

珍珠宮

係咪因為top嘅學生好有信心自行入到心儀學校?

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 heilok 於 16-03-13 發表不過

原帖由 麵包 於 16-03-13 發表
如果你係參加派位,現階段係未有學校收你嘅,絕大部分學校都係呢兩個星期面試,就算收咗都要到7月先公佈。

wcpcelia    發表於 16-3-14 09:00
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

引用:Quote:原帖由 heilok 於 16-03-13 發表不過

除非直資,如果津校,官校冇人知,大家等七月先知。

侯爵府

引用:原來係咁架,多謝指教咁band 1位係睇師兄師

原來係咁架,多謝指教
咁band 1位係睇師兄師姐pre-s1考成點?
係呀,睇兩年嘅師兄師姐成績。

麵包    發表於 16-3-13 16:17

公爵府

何解會放軟手腳?已知道有學校收?

琥珀宮

我估係因為好多叻學生已經知有學校收,唔洗理第三次呈分成積,咁學校出淺d,可以比d差少少既學生有機會追上高一band或者令成績表好睇咗增加扣門機會

公爵府

第三次呈分,只要keep住個band已經夠,唔同頭兩次,要喺自行階段爭排位。不過,我唔覺呈三學校會出得淺。

wcpcelia    發表於 16-3-14 09:00

大宅

引用:Quote:原帖由+heilok+於+16-03-13+發表不過

原帖由 木土土 於 16-03-13 發表
我估係因為好多叻學生已經知有學校收,唔洗理第三次呈分成積,咁學校出淺d,可以比d差少少既學生有機會追上 ...
我就係咁嘅意思囉,上年有運動叻嘅師兄一早已俾神校羅致,亦有部份直資收左

珍珠宮

係!

子爵府

因為最 top 果批,呈一,二加埋已經一定係 band 1, 跌唔出 band 1, 大抽奬 b1 頭定尾冇分别,所以會放軟手腳,反而邊緣人好大壓力,力求進 band。

加油,已經入大直路了。

水晶宮

原帖由 piv 於 16-03-13 發表
好多入咗名直資

公爵府

引用:Quote:原帖由 piv 於 16-03-13 發表何解會

原帖由 miffyumiffy 於 16-03-13 發表
好多入咗名直資
原來係咁,謝謝。

珍珠宮

環保接龍勳章

原帖由 piv 於 16-03-13 發表
有一批直資已收,top嗰批知道自己自行sure 入到。

所以呈三博命的是一批邊緣人,既band 2頭, band 3頭嗰批,呈三考得好可以升banding, 大抽獎就有機會可揀banding 高一級中學來抽。

升中壓力先至最大,玩足兩年

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

引用:學校有幾多band+1位,+應該是上年師兄/姊考

原帖由 pocoyo123 於 16-03-13 發表
學校有幾多band 1位, 應該是上年師兄/姊考返來, 如果學校得30個band 1位, 就算100人考第一都無用, 都係得30 ...
點解係師兄師姐考返來?
唔係睇第一次呈分試成績決定架咩?

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 pocoyo123 於 16-03-13 發表

原帖由 ync 於 16-03-13 發表
點解係師兄師姐考返來?
唔係睇第一次呈分試成績決定架咩?
唔係師兄師姐返來考,用之前考左的pre-s1成績來作未來兩年師弟妹有幾多band 1, 2, 3位之用。 即佢地考到全級有50位band 1,咁未来師弟妹全級頭50名係band 1生。 如此類推。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至