母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB剛剛滿月,雖然唔係俾全人奶,但6餐都有5餐係人奶,但bb呢兩日都係病病地,又咳又乞嗤,有痰又有鼻涕,仲要條氣唔順搞到食奶食得好唔順...

唔係食人奶扺抗地會好d咩? 唉...好唔開心...

宜家都唔知同唔同bb睇醫生,但又好怕診所多病菌,都唔知點算好...

珍珠宮

當然要睇啦, 佢咁細個要快D睇番好佢先得啦!!
我對孖B都病過我會一早同佢睇醫生,睇第一個咁早冇咁多病人, 未睇前就一直係診所門口等唔入去, 一睇完就抱番佢走囉, 最緊要睇好佢.

原文章由 tomato_mama 於 08-9-29 12:59 發表
BB剛剛滿月,雖然唔係俾全人奶,但6餐都有5餐係人奶,但bb呢兩日都係病病地,又咳又乞嗤,有痰又有鼻涕,仲要條氣唔順搞到食奶食得好唔順...

宜家都唔知同唔同bb睇醫生,但 ...

男爵府

我小b早排都病左, 可能係大人唔小心帶左d病菌返屋企, 所以小b 咪會病囉!

唔好唔開心啦, 早d帶bb去睇醫生, 試吓問吓有無得電話 booking, 等有得睇見帶bb去診所囉!

人奶b已經比奶粉b好, 但唔係保證一定唔會病!

大宅

你已盡了努力餵人奶,是個好媽媽,唔好擔心啦,最緊要bb好番,快d帶佢看醫生啦!

複式洋房

原文章由 tomato_mama 於 08-9-29 12:59 發表

雖然唔覺意病了, 但人奶b係會快d好, 而且病的時候唔會太辛苦. 我記得我個b嗰時入院, 連個醫生都話佢都唔似病, 好精靈.

俾心機餵多d, 會快d好㗎!

大宅

My younger son is also exclusively breastfed but he already sick for several times since he was born in March. He's likely infected from his elder brother because he just started school. Don't worry la! Let's observe the condition and bring him to see doctor if necessary.

別墅

你住邊區架? 我上星期帶我bb去佐敦睇醫生, 我都係的士出入, 個醫務所唔係好多人, 同時間只係最多3個小朋友, 但個診所好大, 你可以試下, 我個人覺得個醫生幾好, 又有耐性, 係我3個外甥都係果度睇. 有興趣就pm我啦.

男爵府

我睇開個兒科話, 人奶b抵抗力好d唔=佢地唔會病
不過人奶b就算病都好, 都會快d好, 病時又唔會咁辛苦

大宅

轉個角度唸, 你應該開心慶幸自己餵人奶就真, 咁樣bb病左都快d康復, 有你的抗體幫助, 如果唔係可能病得仲辛苦呀

如果持續病, 看看醫生也無妨, 起碼有專家意見, 希望你附近有好醫生, 另外, 試下搵少d人既時間去睇, 例如4:00pm, 應該少d病人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢個世界冇野係 100% 唔會發生呀. 如果你餵奶粉, bb 可能病得多 d. 而家病菌度度都有, 根本係防不勝防, 加上天氣轉, 有時 bb 一時著唔夠衫或者出入冷熱地方又會冷親, 最緊要係小心 d .

我覺得唔駛怕去診所, 可能我既想法有 d 怪, 我覺得趁 bb 食緊人奶仲有我地既抵抗力時去接觸下 d 菌 (當然唔係整到佢病), 唔好俾佢個免疫系統偷懶, 對佢將來都可能有得著. 況且 bb 病左唔可以唔睇醫生, 你可以抱住 bb 響診所出面, 到bb 睇醫生時至抱佢入房.

大宅

多謝大家的意見,我今日都係帶左bb去睇醫生,好彩診所都唔算好多人...

不過醫生話bb咁細個其實都唔會開藥俾佢食,要等佢自己好,不過期間就要特別留意佢有無發燒,吽吽下或者唔食奶,如果有以上情況就可能要去醫院,因為佢宜家三個月都未夠...

好彩bb依家都肯飲奶,希望佢飲多d奶會快d好返啦! 見到佢成日咳同乞嗤真係心都痛埋!

大宅

傻啦,人奶唔係仙丹嘛。

經驗話我知,食人奶的小朋友就算病左食藥都好有胃口食人奶,唔會因為病食唔落野而瘦,而且仲好快好番添呀。

男爵府

原文章由 bosch 於 08-9-29 23:23 發表
呢個世界冇野係 100% 唔會發生呀. 如果你餵奶粉, bb 可能病得多 d. 而家病菌度度都有, 根本係防不勝防, 加上天氣轉, 有時 bb 一時著唔夠衫或者出入冷熱地方又會冷親, 最緊要係小心 d .

我覺得唔駛怕去診所, 可能 ...

我都覺得接觸正常環境o既菌多d反而對佢地抵抗力係好d, 唔駛成日困佢o係溫室咁

子爵府

我亞b生病時(腸胃炎),我都有疑惑過點解亞b病左咁耐(成三個禮拜)....但係佢真係好生猛,飲奶重快過平時...

祝bb早日好返!

大宅

係呀, 我個B 都係成日大病小病, 不過人奶最大的好處, 係即使腸胃炎之類, 都唔駛停奶, 如果奶粉B 就要停奶, 好慘0架!
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

你不如咁諗如果佢唔食人奶仲病得甘D.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 李小B太太 於 08-9-30 10:15 發表
係呀, 我個B 都係成日大病小病, 不過人奶最大的好處, 係即使腸胃炎之類, 都唔駛停奶, 如果奶粉B 就要停奶, 好慘0架!

點解奶粉b 要停奶?

大宅

因為腸胃炎呢, 食奶會痾得好勁, 咁, 如果連豆奶都痾 (又或者有0的bb唔肯食豆奶), 就要停奶同吊鹽水, 好好好好可憐0架....

但小笨因為係人奶bb, 醫生話, 不單唔駛停奶, 而且如果佢肯食、食到唔嘔, 可以食多0的添, 因為可以補充水份同營養, 而且人奶入面的物質, 可以有助保護bb的腸仔。

你話, 人奶幾咁好呢~~~

原文章由 bosch 於 08-9-30 12:38 發表

點解奶粉b 要停奶?
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

你BB都係人, 係人都會病, right! 放心啦! 最緊要好得快~
我個女上次都感冒~ 仲燒到 102 度, 3am入咗急症都俾姑娘問, 邊個睇症~ haha 因為囡囡仲玩緊笑緊又大叫緊!
(個醫生唔知佢食人奶) 就話一般baby都燒兩三日就無事~ 你見佢咁精靈就知佢無事~
點知個晚返去食完藥, 瞓醒第二日己經退燒~ 仲鬼打咁精神~ 食咗兩日藥都好畨晒!
好明顯佢係食人奶, 病都好快好番~ 都無話唔點食野~
你梗加要努力餵佢食人奶~

大宅

為左bb快d好番,我想bb可以餐餐都飲到人奶,於是乎就飲黑豆茶,點知真係太work,搞到乳腺塞左,連我自己都發埋燒同埋周身無力,真係好depress...

bb因為仲咳得好密同埋條氣唔順,所以每次只肯埋身食10分鐘,咁我唯有泵定奶俾佢食啦! 但宜家乳腺又塞左,泵得唔多又痛,真係好慘...

我諗住明天再帶bb睇多個醫生,睇下會唔會都係無藥食,就算係,咁睇下有無辦法幫bb舒緩下,見到佢咁辛苦真係好心痛啊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊