自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

別墅

我不清楚

但看你的情況 還是看一次醫生 看看點說

男爵府

引用:各位JM,+請問有沒有抑鬱症靠自己走出圉城的

原帖由 echo123 於 16-03-15 發表
各位JM, 請問有沒有抑鬱症靠自己走出圉城的方法?
已儘量做運動, 做自己有興趣的事, 参與社交活動去分散注意 ...
一定要食藥否則會越來越差!快D去見醫生

禁止訪問

珍珠宮

回覆:抑鬱症

我食了一年血清素,食埋今個月D藥可以停藥了
個人認為食藥真係有幫助,但我要食到第三個月先見效,病發時我係冇心情做運動,乜都唔想做,而家就會在家踏健身單車,因為醫生話停藥後要一星期起碼3次運動每次半小時來自行產生血清素,我很懶,健康單車就最啱我

男爵府

回覆:echo123 的帖子

要睇抑鬱程度,輕度好似可以靠自己或心理專家,中度~重度好難自己行出,醫生沒話我係程度,但一個星期即刻有得睇精神科醫師,因為我已拿刀狂斬生果洩憤,食抑鬱藥+睇中醫1年先斷藥

象牙宮

禁止訪問

象牙宮

echo123 發表於 16-3-15 17:42
各位JM, 請問有沒有抑鬱症靠自己走出圉城的方法?
已儘量做運動, 做自己有興趣的事, 参與社交活動去分散注意 ...

抑鬱症, 抑鬱程度, 由醫生來判斷。

醫生: 食藥/其它。
自己: 運動, 做自己有興趣的事, 参與社交活動... (也要做) 投入。

單靠自己怕不足夠。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

畀面勳章

睇多D書

參加興趣班

迫自己一個人活動

睇書,睇戲行街食飯都係個時迫出黎

最緊要係做義工

同D同行義工傾計就知有好多人都活得比自己痛苦但亦捉緊唯有既希望

就係無論點都一定要生存落去

jc2009    發表於 16-3-16 11:28

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我當年醫生寫定紙比我隨時入醫院,對人歡笑對人愁,我反而set 一個時限比自己同叫啲關心我嘅朋友唔好搵我住,比時間我靜下,因為好朋友嘅都會係問你..今日點丫,唔好記住,要放開啲...呢啲關心對於我黎講只會不斷remind 我,所以我斷,到我ok 時再聯絡,繼而將一啲知唔多嘅豬朋狗友歸位,日日hehehaha, 再換工,好快就企番起身,時間令個人心情轉變,不要負面

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我當年醫生寫定紙比我隨時入醫院,對人歡笑

原帖由 kisskathy88 於 16-03-15 發表
我當年醫生寫定紙比我隨時入醫院,對人歡笑對人愁,我反而set 一個時限比自己同叫啲關心我嘅朋友唔好搵我住 ...
補多句,如果係兩公婆令到有症,好老實千期唔好睇夫妻版,jm 唔係唔好,但會令自己太多幻想空間,平衡唔到,所以我都斷過幾年冇上bk

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

我自己情緒低落會咁做
運動
正面人生觀
睇書
勵志書
佛學
聖經

禁止訪問

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我個註診精神科醫生,同埋,醫務社工都確診,話我有中度抑鬱,我而家都要長期食四環抗抑鬱素,再加半粒安

眠藥,喺唔知點解,今日心情好差,覺得做人好攰,如果,有得揀,我都想死左佢,發覺做人好冇意義~

禁止訪問

水晶宮

引用:Quote:snoopybabe 發表於 16-3-15 18:02 我

原帖由 YOKIOK 於 16-03-15 發表
你服的不是血清素,而是抑制用來分解血清素內分泌物質的藥物,這樣,腦內血水素水平能保持,多運動能增加血 ...
如果唔做運動,咁D血清素会否越小??
好懒唔做運動,有冇更他方法去補充?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至