自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

回覆:小魔童 的帖子

問社工時 叫佢教埋你點做

點怕 你都驚時 就冇人幫到小朋友

男爵府

引用:Quote:原帖由+小魔童+於+16-03-16+發表現階

原帖由 GIBAI 於 16-03-16 發表
可以話佢係怕事,但其實佢算係叻,佢會諗後果
Thx!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 GIBAI 於 16-03-16 發表可以

原帖由 小魔童 於 16-03-16 發表
Thx!
個班主任係男定女

男爵府

引用:Quote:原帖由+小魔童+於+16-03-16+發表Thx!

個班主任係男定女
中年女人

公爵府

BK Milk勳章

引用:我仔喊住叫我唔好投訴個班主任,佢話投訴完

我仔喊住叫我唔好投訴個班主任,佢話投訴完個班主任會玩佢

...
如果係我,先塭塭其他家了解下先,如果真係老師咁過份,我一定投訴到佢為止,因為唔擔保下次老師再用咩黎對待學生,如果小問題我會忍,但問題大既一定要出聲,因為好直接影響小朋友,唔通真係要出事先黎解決?為人師表咁對學生已經好唔啱,就算小朋友有幾錯都唔應該咁話學生,大不了最多轉校

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 JunichiOkada 於 16-03-16 發

我自己聽完都好心痛,又唔敢係佢面前流馬尿,到呢刻先狂喊

...
唔洗心痛,應該開心阿仔同你講,相信佢個心舒服多了,即使結果係選擇繼續忍受,佢都會比之前冇咁難受,你要小心處理,處理得好,日後你地既關係會好好,仔仔也會對你信任,其實這學年仲有大約4個月,你或者可以在最後考試後,派成績表前向校長申請五年級要求一定唔要被安排在這個班主任的班。試都考埋,果個學年就可以離開這班主任的魔掌,但盡量在分班前申請,應該比較易,同埋要向仔仔了解下這個老師是否科任老師,即是可能他一級內不只教一班,有啲老師例如教英文,就全級英文都係佢,咁就真係調班都冇用不過都係果句記得同仔仔商量後先好做每個決定。媽媽,加油

侯爵府

回覆:請教!兒子哭了!

平時冇傾開計?

珍珠宮

引用:見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔

見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔傾下佢係學校既嘢,點知一傾嚇我一跳,講唔到三分鐘佢喊到收唔到 ...
我會明天鏟上學校。投訴老師叫佢比個交代。點解咁對學生。

男爵府

畀面勳章

仲有個方法係向報章反映,依家學生自殺問題大受關注,不過你就必須透露學校名等資料,比壓力學校和老師,咁樣做現階段可能有效,但就對學校可能造成影響,而且對教育小朋友解決問題黎講,這不是一個好辦法,因為等於搞大件事

大宅

可唔可以同小朋友商量下,出封匿名信俾校長講清楚班房狀況睇下佢會唔會做野

珍珠宮

醒目開學勳章

唔,我做法會另類d

仔已十歳,已懂事,若那老師只是罵人、說些侮辱性說話,我會同佢講:

「不用傷心,那是老師自身的情緒有問題,他一定是不對。他情緒激動起來可能連他自己也控制不了。

其實在日後,不論工作或升學,也有機會遇到這些人,只要我們自己本著宗指做人,嚴己寛人,我們就原諒這些情緒有問題的人吧!

且這些人只是我們人生中的一個過客,我地亦毋需介意他罵人的說話。那些人每次只是不自覚地把駡人的說話連珠炮發,我們也毋需上心,當他唱歌吧!

相反,那些人也頗可憐的,那麼大個人自己也管理不好自己情緒,

仔,你要以他為鑑,有咩同媽講,情緒要發洩、舒緩的,媽永遠也會支持你、作你傾訴對象,也是你的後盾。」

mosibaby    發表於 16-3-16 11:22
lovehinhin    發表於 16-3-16 10:39

大宅

有無同其他家長討論過件事,如果老師有問題理應企出黎講,點可以因為怕事尤得小朋友屈係心入面唔理,身為老師咁對學生講好影響佢成長!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Kencbr 於 16-03-16 發表識唔

識得一個家長,亦都投訴呢個班主任,因為佢個仔小一開學唔夠十已經瀨咗三四次尿,但又冇通知過家長,個家長 ...
係舊式人教法,要佢地記住小息要去。我自己小學時有老師都係咁,佢仲要大條道理,上次有班邊個邊個真係忍唔住瀨咗,咪自己攞地拖抹囉,邊個叫佢小息唔去!
我好X憎我小學啲老師

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 susi1024169 的帖子

可否向敎育局投訴.

侯爵府

引用:見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔

見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔傾下佢係學校既嘢,點知一傾嚇我一跳,講唔到三分鐘佢喊到收唔到 ...
第一件事,教個仔寬恕,老師係錯,佢方法唔岩,佢以為咁你地就會驚咗做好啲,不過,你心裡面寬恕佢啦,佢咁做只係因為佢唔識,唔識處理你地學習上問題,同埋自己嘅情緒,我地嘗試吓原諒別人嘅不足啦。
因為事情已發生,唔比個理由佢悉懷,就算老師從此唔咁做,佢心裡條刺都拔唔走的。
之後單獨投訴定聯手,你就自己衡量喇

侯爵府

引用:Quote:原帖由 小魔童 於 16-03-16 發表識得

原帖由 Kencbr 於 16-03-16 發表
瀨尿呢點我仔小一果陣都試過同樣情況,依家冇再發生就好
我仔以前都經歷過類似的,但冇甘嚴重,我自己果陣 ...
我囡小一,第一課中文書就係教大家急急唔駛怕羞,要舉手去廁所,同學仔瀨尿都唔好笑佢。我好感恩入到一間有愛心嘅小學

侯爵府

引用:我記得以前小學做錯功課 啲老師係會掉功課

原帖由 cmting 於 16-03-16 發表
我記得以前小學做錯功課 啲老師係會掉功課去地要你執
又話死蠢乜乜乜

...
其實而家都有某名校,小一執書包執得慢,比人掃晒啲嘢落地

侯爵府

引用:Quote:原帖由 濼晴 於 16-03-16 發表學校有

學校有社工,我聽日搵社工傾下,多謝你!
社工都未必係好人,自己睇佢口風看著辦

侯爵府

引用:Quote:原帖由 小魔童 於 16-03-16 發表現階

可以話佢係怕事,但其實佢算係叻,佢會諗後果
怕都係優點,起碼無咁易比人煽動做衰嘢

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:唔,我做法會另類d仔已十歳,已懂事,若那

原帖由 ho_mama 於 16-03-16 發表
唔,我做法會另類d

仔已十歳,已懂事,若那老師只是罵人、說些侮辱性說話,我會同佢講:
你係成年人,有符合你年齡嘅智能,和人生經歷。但係10歲始終是10歲……冇嘢講,祝你小朋友好運。

首頁
12345...8

尾頁

跳至