自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:Sofia_happy 的帖子

無錯,你仔仔咁驚,錄音最好,你要撑你仔,唔好比sir知錄音

男爵府

引用:分享下,不過我用嘅方法係好激動架!我仔三

原帖由 iyychiu 於 16-03-16 發表
分享下,不過我用嘅方法係好激動架!我仔三年級時嗰班主任都係咁!佢係極㑄辱咁閙小朋友,話佢地係「癈柴」 ...
嘩,jm你好叻!欣賞你保護仔仔做法!
樓主可參考睇下可唔可以咁樣去處理件事、去保護自己仔仔。

大宅

回覆:小魔童 的帖子

媽媽,要好好做孩子背後的支持者,結他信心,我姨生女都試過同一情況,不過是在中學,最後家長直接搵社工講同埋校長開會事件才平息下來,做老師的,就像父母,控制不到自己情緒咩都講出口,傷害小朋友心靈,唉。。。。。。。。。。

水晶宮

好傷心, 呢D咁既所謂教師一個十歲人仔都知佢係咩人, 好差...
睇到都好心痛...

男爵府

引用:Quote:原帖由+iyychiu+於+16-03-16+發表分

原帖由 susi1024169 於 16-03-16 發表
真係除非有把握警戒到校長同老師,否則講出黎被老師針對仲慘過而家100倍,好多jm講唔 ...
正常只投訴老師可能之後會被針對,所以要諗埋如果無改善應如何做下一步,有jm已寫左同一情況佢點處理,之後完全幫倒個仔,件事過左3年佢發現原來個仔仲有好大陰影仲記住係心入面,所以一定要處理。

男爵府

引用:Quote:原帖由+小魔童+於+16-03-16+發表見到

原帖由 Sumyeema1 於 16-03-16 發表
學業跟得上嗎?
佢學業中上,學習方面冇咩大問題,係少講嘢。

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Sumyeema1 於 16-03-16 發表

原帖由 小魔童 於 16-03-16 發表
佢學業中上,學習方面冇咩大問題,係少講嘢。
小四,九月升小五,要呈分試……不建議轉校……

可否和校長商量轉班?

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ho_mama+於+16-03-16+發表唔

原帖由 方麗娟 於 16-03-16 發表
你係成年人,有符合你年齡嘅智能,和人生經歷。但係10歲始終是10歲……冇嘢講,祝你小朋友好運。

...

珍珠宮

小魔童 發表於 16-3-16 00:45
見到近排多咗學生跳樓事件,今晚特登同大仔傾下佢係學校既嘢,點知一傾嚇我一跳,講唔到三分鐘佢喊到收唔到 ...
仔仔好冤屈呀~~真係有唔少咁的小學老師架..

男爵府

回覆:請教!兒子哭了!

一定要做D嘢,如果唔係只會更多小朋友受害。先聯絡其他熟嘅家長(其他賴尿同學的家長)。再同校長講。

因為怕針對學生而唔講仲成世界?我唔信個老師權力咁大。就算係校長我都唔驚佢。最壞打算咪同個仔轉校。

有好多方法可以令到校長做嘢嘅。

樓主要多安撫仔仔,希望佢唔好再比先生蝦。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

寫匿名信投訴

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+^--^+於+16-03-16+發表本帖最

原帖由 小魔童 於 16-03-16 發表
多謝你的安慰!因為琴晚臨訓前先聽到個仔咁講,佢又講講下喊收唔到聲,我唯有安撫佢情緒叫佢訓先,今日放學 ...
慢慢引導佢講,唔洗急,最緊要佢肯講

男爵府

開心吸收勳章

陰功豬...睇到你講都好心痛,遇著D無愛心嘅老師真係慘,但逃避唔係辦法,唔可以縱容呢D變態老師,因為真係好影響小朋友嘅心理....好似我自己本人,我一年班時又係好急尿舉手想去廁所,但個老師係都唔俾我去,最後瀨左...時隔廿幾年,到今時今日都仲記得個老師叫咩名咩樣,嗰陣嘅情況都仲記得,到而家仲好嬲,有時仲會嬲到眼濕濕....

小魔童    發表於 16-3-16 11:49

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我認為一定要出聲,我保護意識好強,有人咁對我個仔,天皇老子都無面俾。
我會首先同校長講,再無改善或老師變本加厲的話,我就直接揾教育局或報警,說話上侮辱都構成傷人罪㗎!同時我會幫個仔請假,太耐唔返學學校一定要通知教育局,迫佢哋插手處理,可能有jm唔認同我做法,會覺得影響學業,但係我心目中,小朋友開心成長緊要過學業,我會作是壞打算,轉校或留班,但一定同佢撐到行㗎!
唉,好彩我仔學校係愛心校園,諗起樓主仔仔都肉赤
我要記得幸福......

男爵府

引用:分享下,不過我用嘅方法係好激動架!我仔三

原帖由 iyychiu 於 16-03-16 發表
分享下,不過我用嘅方法係好激動架!我仔三年級時嗰班主任都係咁!佢係極㑄辱咁閙小朋友,話佢地係「癈柴」 ...
JM你好勁呀!好多謝你打咁多字分享你仔經歷比到一個參考我,我都擔心緊阿仔會有心理陰影。

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

向學校投訴老師,可能係令學校正視問題、令老師改善態度的有效方法。

但我睇完樓主的分享,心裡不禁問:當刻樓主有給予孩子一個有力的擁抱嗎?
我不是質疑樓主,只是我看見孩子的哭訴,也心痛起來,也想給他一個大大的擁抱,表示支持。

老師的態度不是一時三刻能改變,亦不是我們的控制範圍。
我認為,最逼切的是孩子心靈上的安慰。多擁抱,多關心,讓孩子感受到媽媽的明瞭和支持,才是最實際。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

媽媽你已經做得好好, 試吓拍底仔仔講的説話, 教仔仔用錄音筆静静地上呢位老師堂時錄低佢, 有哂證據見校長講出你要求叫學校比個交代你, 吾滿意就向教育局投訴。

子爵府

虎到金來勳章

我覺得唔好怕事, 當係了解先同班主任傾傾, 再冇改善就錄音給校長聽, 最近咁多不同年紀既學生自殺, 校長可以唔做野咩? 我相信呢D唔係老師學到的教學方式

男爵府

引用:向學校投訴老師,可能係令學校正視問題、令

原帖由 naNavy 於 16-03-16 發表
向學校投訴老師,可能係令學校正視問題、令老師改善態度的有效方法。

但我睇完樓主的分享,心裡不禁問:當 ...
見到佢講到眼紅紅,我就攬住佢,同佢講你一D都唔蠢,由細到大都好多人讚你聰明、乖仔,講完佢就喊得更加勁,佢邊喊邊講,但講得幾個字就已經喊到失控

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

一定要揾其他家長了解,再考慮下一步,就咁聽個老師好差,不配教書。

請勿打招呼~

首頁

尾頁

跳至