自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

gloriap 發表於 16-3-18 23:49
回覆 yanyanmm 的帖子

當然有病人會把一下脈睇佢有冇其他器官受影響....我阿嫲以前睇証聽講話摸懷孕最叻:w ...
阿sir 有睇症呀?我都睇左好多中醫基礎既書,都知大概點樣斷症,只係把脈真係要學先得,好難掌握

男爵府

wannabe118 發表於 16-3-18 17:38
就係睇左幾個月都無改善囉!

我都想遇到個勁既又夾到自己既中醫呀!
如果係慢性病係需要耐d時間既,但通常一個月點都會見到效果,無改善,個中醫點講呀?

侯爵府

引用:我睇緊既中醫,一把脈~知道我有左~十週就

原帖由 914132111 於 16-03-19 發表
我睇緊既中醫,一把脈

~知道我有左
可否pm介紹一下,thx,我都有左,想調理下

男爵府

Dwmn 發表於 16-3-19 01:52
以前識一個係大埔樓上開嘅, 不過退咗休啦跟咗佢仔去美國安享晚年
依家都唔知邊度睇好 ...
如果係普通病,可以試下睇醫療車個d

男爵府

914132111 發表於 16-3-19 07:46
我睇緊既中醫,一把脈

~知道我有左
都算勁啦!可以pm佢資料嗎?謝謝

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

有睇証架。唔係只開班同電台節目。不過要夾佢開診。佢有埋藥配架!pm咗你。
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

yanyanmm 發表於 16-3-20 12:06
阿sir 有睇症呀?我都睇左好多中醫基礎既書,都知大概點樣斷症,只係把脈真係要學先得,好難掌握 ...
佢教書有法架....教中醫理論唔錯架。

男爵府

gloriap 發表於 16-3-20 13:43
佢教書有法架....教中醫理論唔錯架。
佢有無教把脈呀?

水晶宮

回覆:有無把脈好叻既中醫呀

我睇幾個把脈都ok, 但開藥唔得呢
可能我太明顯、講哂咩問題又幫唔到手

水晶宮

回覆:gloriap 的帖子

同意呀、我睇好多個、話我虛、用補我又受唔住、寒我仲死、玩死我...

伯爵府

佢自己主要教拍打....而家唔知。要網上睇下。我讀培訓佢主要跟筆記同自己另搵本書輔助。搵書主要教湯水用藥。其實理論唔多講把脈。理論主講五行季節陰陽顏色同身體關係。佢另教我哋拍打挖砂養生運動。跟筆記講眼耳舌手指頭背觀察病証等.....之中加料講穴位,堂上搵同學有冇版睇。同學痛到叫晒

大宅

引用:我柴灣呢邊有一個,每次好似去睇相咁,乜都

原帖由 babycatt 於 16-03-17 發表
我柴灣呢邊有一個,每次好似去睇相咁,乜都比佢 up 中
請告知柴灣Ec資料,謝謝

男爵府

luckybaby2011 發表於 16-3-20 18:08
同意呀、我睇好多個、話我虛、用補我又受唔住、寒我仲死、玩死我...

我睇過篇文話如果身體太寒係補唔到入去架,濕重都係,要祛左d寒濕先得,你平時係咪鍾意飲凍飲,食好多生果沙律呀?

男爵府

gloriap 發表於 16-3-20 18:29

佢自己主要教拍打....而家唔知。要網上睇下。我讀培訓佢主要跟筆記同自己另搵本書輔 ...
我試過自己拍打,都好痛,但之後真係出左d砂,重要係紫色既

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:gloriap+發表於+16-3-20+13:43+佢教

原帖由 yanyanmm 於 16-03-20 發表
佢有無教把脈呀?
把脈唔會喺一般短期課程教,除非去讀中醫學位課程就會教。
一般短期課程只會就基本理論,體質嘅分別,經絡穴位,普通藥材知識。
以上知識仲要睇妳讀邊科,例如讀針灸課程,去到文憑班,畢業時係須要考試,考試及格方才發畢業證書。
如果藥材或製藥亦有文憑可讀。

男爵府

小可愛11 發表於 16-3-22 09:54
把脈唔會喺一般短期課程教,除非去讀中醫學位課程就會教。
一般短期課程只會就基本理論,體質嘅分別,經絡 ...
其實我都想讀下d學位課程,但需要好多時間,同埋又唔想考試,基礎理論我都睇左好多,就係差把脈呢樣掌握唔到

珊瑚宮

畀面勳章

yanyanmm 發表於 16-3-22 10:02
其實我都想讀下d學位課程,但需要好多時間,同埋又唔想考試,基礎理論我都睇左好多,就係差把脈呢樣掌握唔 ...
之前我都睇咗好多書,但後來上堂經老師講解,同埋堂上互動嘅實證,真係比起淨睇書好好多。其實醫學學除咗書本上嘅理論,實踐亦好重要,如果唔係都唔會要實習先可以畢業。
如果妳有興趣中醫,不如正正經經讀啦,中大校外啲課程唔錯,佢哋有自己中醫部,啲導師又有心機。
最近有開左個證書課程共120小時,內容幾好,如果唔係同我依家個針灸course 撞咗時間,我都會去讀。

禁止訪問

回覆:914132111 的帖子

珊瑚宮

畀面勳章

yanyanmm 發表於 16-3-22 10:02
其實我都想讀下d學位課程,但需要好多時間,同埋又唔想考試,基礎理論我都睇左好多,就係差把脈呢樣掌握唔 ...

如果妳有興趣中醫,不如正正經經讀啦,中大校外啲課程唔錯,佢哋有自己中醫部,啲導師又有心機。

男爵府

小可愛11 發表於 16-3-22 10:11
之前我都睇咗好多書,但後來上堂經老師講解,同埋堂上互動嘅實證,真係比起淨睇書好好多。其實醫學學除咗書 ...
你好犀利呀讀埋針灸,可惜我夜晚要煮飯唔得呀!所以先自己睇書

首頁

尾頁

跳至