在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

做邊樣好,全職媽媽/學生/打工仔??

我尋日撞到我預科時的班主任,
佢以前好睇好我,成日鼓勵我話得文筆好,應該有所作為,
佢亦教過名校,同我講成績唔代表成就,
高考完左,我因為其他科肥左,入唔到u,
傷心到諗住嫁左就算,佢話唔可以咁逃避,
結婚同學習係兩回事,我認同佢咁講,所以出左黎做野,
諗住儲錢讀書,但當時經濟唔好,唔係搵唔到,就係要倒貼,
我父母成日以為我中七畢業會搵到好多錢,無諗過我無經驗,
收入小d佢地都唔俾我做...我好灰心,後來我意外懷孕,
我就嫁人生仔,過d平穩生活...但我一直都好想讀返書,
尋日miss又叫我讀返書,之後咪可以搵到工供仔仔讀書囉,
但我老公搵唔多錢,要佢搵錢養我仲供我讀書,
我覺得咁對佢好唔公平,而且有錢都應該俾個仔讀書用啦~
我想搵野做供自己讀書,但變左仔仔同老公無人照顧,
我問老公意見,佢好嬲咁同我講:
咁唔好要個仔囉,你去返工讀書囉...
我好傷心,係咪一定要放棄前途同自己的興趣,
先可以換到一家人開開心心,小朋友健康成長呢?
:cry: :cry: :cry:
:party: :-D

大宅

Re: 做邊樣好,全職媽媽/學生/打工仔??

我曾經讀書叻, 又搵到好多錢, 但覺得好悶, 好無意義. 自從仔仔出世, 先找到自己真正想做的事, 就是相夫教子, 陪仔仔渡過他的成長路.
不過我認為最緊要的是自己開心, 自己做自己認為有意義, 有價值的事, 一樣可以把家人照顧得好好, 小朋友健康成長. 家庭和事業都做得子的例子比比皆是. 事在人為.

別墅

其實我都好鍾意留晌屋企睇住bb一日一日咁大,
但就因為咁,好多人笑我無老公唔得,一定要好好服從佢,
話我要老公分擔家務係我唔o岩,我好嬲,
我好想証明自己係掂,我住晌圍村,家庭壓力好大,
湊仔唔掂,一傳十,十傳百咁俾人講閒話...講到我好cheap咁,
老公搵唔多,想扮下靚,買多件衫發洩都唔得...
可能係我好勝啦~

男爵府

其實湊大仔女,照顧好老公,睇住bb健康咁成長...都係一個成就呀~~~
作為一個為親我覺得係要比最好的時間同心機d小朋友,當然係有得揀的程況之下...
我都明白好多中產,負資產的家庭,想唔做都唔得,想睇多bb眼都冇可能....其實你宜家可以等多幾年,u bb大d先去讀去做..真係唔洗咁急..宜家你bb正正雖要你的照顧...
至於d人點講..其實係咪咁重要?你老公撐唔撐你先?佢有冇鬧你唔識做家務?唔識湊仔?慢慢做下就識架啦...
其實小朋友到左小學,即係我大女咁大,以經可以去做你自己野架啦,佢都返學,宜家好多全日學校再補埋習..真係7點忙到7點架...佢有佢忙,你咪可以返工?慢慢黎啦...
冇野可以1日就做到..你都睇諒得到你先生搵唔多,佢又唔like你係e分鐘做野...咁咪就下佢囉,你都唔想bb冇人理架ma~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

雨霖鈴媽媽,
你好似係母乳媽媽﹙希望我無記錯),
如果係的話我估你做全職媽媽會無咁辛苦!
我個女都食母乳,我放完產假後要返工,
每天泵奶,奶量的壓力令我透不過氣,
辛好彤彤不用吃夜奶,如果唔係將會更辛苦!

如果你的經濟許可,
最好可以陪伴bb過頭那6年,
因為bb的頭6年家庭教育係很重要的,
專家亦話bb頭6年係學習力最高的,
就係因為咁,我先係彤彤9個月時遲左份工,
專心一意湊彤彤。

至於你話想讀書,
可不在bb讀小學時先一齊學習呢,
到時你可返工&自己供自己,
只要你有咁的心,唔怕遲的!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

別墅

多謝你地,我bb大個了,我無餵人奶lu~
我老公好support我,我睇下將來點啦~
錢係好大的問題~我想仔仔學樂器嘛~

首頁

尾頁

跳至