自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

今個星期收到大華銀行visa card statement, physical fitness 過在我3百幾蚊,我5年前用大新銀行visa card 一次比埋5年會藉,今年3月中會藉就完,我亦唔把算續會,但physical 竟然過我數當月費,我去大新銀行問點解我無簽賬會收我錢,大新叫我去physical 問返,如果查單要收$15同等6個星期。

於是我去physcial 問,佢地話我做左auto pay, 我話5年前用大新咭係一次比5年會費,從來冇做auto pay, 點解無端端有autp pay? 職員話record 有auto pay, 依加同你cancel 續會同埋auto pay, 果3百幾蚊要office 睇下re 唔refund 比你,要等office 通知。

我又走返大新銀行問,我冇簽auto pay 你地都比錢physical嘅,職員查完話,這單transaction 唔係 auto pay 亦唔係你親手簽名的賬單,我話咁積係點,佢話係用其它途徑transaction, 我話咁都得? 積係咩途? 職員叫我問physical, 依加最好先交咭數。

你地話我嬲唔嬲? 有冇搞錯呀? 銀行咁依俙就可過數,仲成世界嘅。我好想投訴呀,physical 同大新銀行都有問題。

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

珍珠宮

咁都得
銀行可以響咭主吾知情下用其他方式過數,咁同無簽名直接用你戶口d錢無分別。好離譜,算吾算盜竊?可吾可以報警?

珍珠宮

引用:今個星期收到大華銀行visa+card+statement,

原帖由 Jamesmama 於 16-03-19 發表
今個星期收到大華銀行visa card statement, physical fitness 過在我3百幾蚊,我5年前用大新銀行visa card ...
唔係簽名單
又唔係auto

咁唔通係八達通

公爵府

好媽媽勳章

回覆:銀行同商户可以唔經咭主就過到你數

咪係羅,我4年前因耳患兩耳突然失聰,一直醫病都無去physical, 上年做左手術有返6成聽力,但仍不能清楚聽電話,所以我要走來走去問大新銀行和physical fitness, 好辛苦呀,我仲醫緊病,星期四才出院(住左醫院23日),我依加除左交咭數外唔知點做。

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

用戶要求終止服務

Jamesmama 發表於 16-3-19 16:15
今個星期收到大華銀行visa card statement, physical fitness 過在我3百幾蚊,我5年前用大新銀行visa card ...
不竟是5 年前簽下的文件, 你最好還是回家睇下份合約...是否有甚麼約滿前XX 天, 如果你無提出反對,即示為自動續會論等.

子爵府

引用:咪係羅,我4年前因耳患兩耳突然失聰,一直

咪係羅,我4年前因耳患兩耳突然失聰,一直醫病都無去physical, 上年做左手術有返6成聽力,但仍不能清楚聽電 ...
一定要交左咭數先
然後再向銀行申請chargeback
同銀行講話無授權俾果間公司收錢
正常黎講,銀行會寄信俾商戶
叫商戶提供証明你係有授權俾佢收錢
如果証據不足
銀行會係公司戶口扣數
再俾番錢你
但個過程可能要半年

未經本人同意,請勿轉載內容!

公爵府

如你肯定冇簽過亦冇確認,同䬶行講取消張卡丶呢筆數唔找,懷疑商戶盜用!
另一方面,要商戶比文件你証明你係知,否則報警!

唔係我簽的數我一定唔會找

翡翠宮

如果佢有你信用卡號碼同幾時到期唔使cvv,直接入卡機其實已經可以過到你數。好多人買外賣時都係打電話交低信用卡號碼同到期日比錢,唔使簽名的。

子爵府

回覆:Jamesmama 的帖子

兩邊都好過份喎,幫你推一下,睇下有冇人有其他辦法!

公爵府

好媽媽勳章

引用:今個星期收到大華銀行visa card statement,

去消委會和金管局投訴。

公爵府

好媽媽勳章

引用:今個星期收到大華銀行visa card statement,

間嘢未得你同意,用卡號過數

寶石宮

2024年龍年勳章

今個星期收到大華銀行visa card statement,👈👈打錯?

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

嘩!咁扣$真係好恐怖

幸福可以好簡單

禁止訪問

珍珠宮

如果你真係簽過自動轉賬,真係要商戶至可以取消, 咭主已無權話事。

所以比著我係你,唔清楚嘅數一定唔找,銀行嘅野,找左要refund, 難過登天

公爵府

2018復活節勳章

同大新講,張單冇授權,懷疑被盜用。
會報警+去金融管理局。

珍珠宮

如果你真係簽過自動轉賬,真係要商戶至可以取消, 咭主已無權話事。

所以比著我係你,唔清楚嘅數一定唔找,銀行嘅野,找左要refund, 難過登天

男爵府

我的育兒心得勳章

你同個銀行經理講,佢地唔好好處理,你會去金管局投訴。

大宅

千期唔好找數住!
打電話同埋email去physical , 要佢地囉proof 你有做auto pay! 同佢講會去警局備案。
佢囉唔到proof 就係盗用。

之前我張credit card 被盜用,credit card 唔洗我找數!

象牙宮

2024年龍年勳章

你去銀行,話佢哋未經客户同意扣錢,如果唔取消交易,你會 report 俾 hkma 同消委會

首頁

尾頁

跳至