跳至
[2007年] 想生多個

首頁

尾頁

複式洋房

只有1個BB的媽媽,您地有無想生第2個呀 ? 如果有幾時才合適呢? 我好想生多個,但有好多煩惱。 現家生1個,她什麼都足夠,包括愛同物質。 但如果生2兩個,就什麼都分薄晒。 當然家庭的負擔也會加重了不少。

但有多個小朋友,就有多個小朋友的好處。 2個一起成長,第時都可以找個人商量,不會孤單互相照顧。

所以現在都好煩惱。

禁止訪問

別墅

我都會生多一個,因為我覺得有伴一齊玩會開心D, 有時有D嘢係大人都比唔到.....
我都好心大心細, 因為如果再唔生, 佢地嘅距離會愈嚟愈大, 所以我個女而家9個月, 應該差唔多啦...

大宅

我同我老公都想個女多個伴,等第時我地有咩事,個女都有人互相支持,而且係成長階段無咁悶(我身邊有些朋友是獨仔獨女,佢地話真係好悶,由細到大都無人可以傾訴心事),so我地一致都認為會生多個。所以如果如無意外阿多應該會係出年5月做家姐!

[ 本文章最後由 car_li 於 08-10-3 09:06 編輯 ]

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我諗我會等佢讀 k1 先生第二個 ~

唔係就好辛苦 ~

複式洋房

原文章由 car_li 於 08-10-3 09:02 發表
我同我老公都想個女多個伴,等第時我地有咩事,個女都有人互相支持,而且係成長階段無咁悶(我身邊有些朋友是獨仔獨女,佢地話真係好悶,由細到大都無人可以傾訴心事),so我地一致都認為會生多個。所以如果如無意外阿多應該會係出 ...

so....已經有左?
我都會生多個, 不過要等起碼一年, 因為之前阿仔係開刀既, 醫生話最好等一年先

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我都想生多個,我諗最快都下年年中後先敢開工,因為一來開刀生,二來bb仲細,三來就係經濟,生多個好多好處,但都要諗好多問題,的確好煩惱

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 #2 ck2005ml 的文章

我都係咁諗, 生第2個的最大障礙係時間, 精力& $$

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

吓?mud你生佢係諗住佢養你? 我無咁諗.......我希望佢可以自食其力已經好好了....

複式洋房

原文章由 macyen 於 08-10-1 23:26 發表
我都會生多一個,因為我覺得有伴一齊玩會開心D, 有時有D嘢係大人都比唔到.....
我都好心大心細, 因為如果再唔生, 佢地嘅距離會愈嚟愈大, 所以我個女而家9個月, 應該差唔多啦... ...

講得啱~兩個年齡差唔多會玩得開心啲~
所以我而家已經有第二胎~
女女1歲3個月就可以做家姐仔啦~
hihi~我係阿pat豬~

2007/12/21出世----3.72kg
1個月2008/1/24----4.74kg
2個月2008/2/21----5.66kg
3個月2008/3/11----6.62kg
4個月2008/4/22----7.32kg

大宅

We also want to have 1 more kid, but the problem is it is so difficult to get bingo...................... we always miss the "important day"... Having 2 kids is always better than 1, at least they have company when we are older

別墅

講真呀! 大b同細b相差係兩年係經營效益黎講係最平, 因為日用品一份兩用, BB讀書時, 校服書簿工人等共用, 係可以慳d$$. 不過mami就好辛苦la.要睇兩個真係唔易, 有d mami仲要返工,仲辛苦. 我都想, 不過真係唔易做. 精神體力完全用盡, 想起都怕.

子爵府

牛年勳章

可以的話,有多個一個小朋友就梗係好啦...我成日担心我地百年歸老嗰陣阿仔孤零零...
生多個,经济方面,我覺得貴有貴養,平有平養啫...But 我係高齢媽媽,好驚有力生,冇力湊...但最大問題係:老公話唔要...

禁止訪問

子爵府

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-10-4 07:55 發表
吓?mud你生佢係諗住佢養你? 我無咁諗.......我希望佢可以自食其力已經好好了....

agree, 我同你一樣咁諗, 不過我d親戚都係諗住生bb來養自己架!

洋房

我同老公都好鍾意小朋友,所以打算係2-3年後先生第二個,一個真係好悶架,我自己有3個細佬,所以由細到大都好開心,因為多人陪嘛~ 身邊朋友得一個小朋友既,通常都係野蠻一d,無辦法啦!萬千寵愛在一身嘛!所以都係個句,貴有貴養,平有平養,只要大家開心就得喇!
[/url]

複式洋房

我同老公都計劃生第二個了, 希望年紀相距不要太大, 對小朋友都會好d, 而且有個伴, 真係會開心一點的.

原文章由 wfhehe 於 08-10-6 13:08 發表
我同老公都好鍾意小朋友,所以打算係2-3年後先生第二個,一個真係好悶架,我自己有3個細佬,所以由細到大都好開心,因為多人陪嘛~ 身邊朋友得一個小朋友既,通常都係野蠻一d,無辦法啦!萬千寵愛在一身嘛!所以都係個句,貴有貴養,平有平 ...

複式洋房

我就唔諗住再生啦, 除非我老公好想啦, 但現在都冇話想. 因為湊小朋友太辛苦, 我又唔想分簿對佢的愛, 我個妹就快生啦, 我阿B好快做表姐仔, 唔怕冇人同佢玩, 而且我老公本身係獨仔, 佢話係好細個的時候先想有細佬妹同佢玩, 但大少少時已經唔想, 因為佢話做獨仔好多好處, 唔洗同人爭玩具, 唔洗爭寵, 同埋因為我老爺本身有積蓄(佢好慳, 生一個就唔生應該同想慳錢有關), 唔使個仔養, 反而仲比左幾十萬我地結婚, 所以又冇話要獨力養兩個老人家呢回事囉, 所以我諗我地都多數學走我老爺呢條路, 多數唔再生.

大宅

我都想生多個呀..
不過同老公傾過佢話唔想喎..
要亞b做獨仔..好似好慘咁

首頁

尾頁

跳至