美容扮靚

跳至

首頁
12345...83

尾頁

水晶宮

Gi-leung 發表於 16-3-24 09:51
一定係夜晚 因為朝早用 Vitamin C接觸陽光會吸光 導致有黑色素沈澱 易有斑的

...
Vitamin C早晚都可以用, 純粹視乎想要咩效果和自己skincare routine (同其他同用產品是否配合)。
Vitamin C接觸陽光會氧化, 但不會吸光, 呢個係誤傳。相反, 我第一個post已指出有多種Vitamin C成份係有UV protection作用, 所以醫學牌子出o既Vitamin C (尤其主打LAA左旋C)產品都會注明早上使用防止光衰老。其他cosmetic counter brands o既BA或美容師點樣教我唔知喇, 因為好多都冇呢方面知識。

最好參考外國有權威o既資訊, 我多數會參考世衛指引或者NCBI呢類國際醫學雜誌。

"...Vit. C does not absorb UV light but exerts an UV-protective effect by neutralizing free radicals, while this effect is not seen with sunscreens. Under laboratory conditions, it has been shown that application of 10% topical Vit. C showed statistical reduction of UVB-induced erythema by 52% and sunburn cell formation by 40-60%...." (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/)

Indian Dermatol Online J. 2013 Apr-Jun; 4(2): 143–146. Vitamin C in dermatology

子爵府

Elenalan 發表於 16-3-24 09:17
Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP), 呢隻我之前冇提,因為我冇正式用過,但呢隻聞說係Vit C明日之星,最 ...
即係可以早上都得??我係網上既DIY SKINCARE既店買..
係聲稱可以早晚用呀..
我見你講開VIT C..
所以問下你

伯爵府

引用:Quote:原帖由 forgive

原帖由 Elenalan 於 16-03-24 發表
左旋C我暫時仲未搵到有其他產品可代替SkinCeuticals CE Ferulic, 所以捱貴都要用,已經用左兩年以上。:thin ...
你覺得phyto c既 vit c得唔得?我之前用過phyto c e in c , 我係指定果d舖頭買返來,顏色係淺黃色但要放雪櫃。我又心思思想試 skin c你用緊果隻,但見水貨店賣既顏色深d又只係就咁放係到賣,咁有無效呢?還是用返phyto c?

水晶宮

JudyJudyJudy 發表於 16-3-24 10:24
即係可以早上都得??我係網上既DIY SKINCARE既店買..
係聲稱可以早晚用呀..
我見你講開VIT C..

yes可以早晚用

水晶宮

snoopyiu 發表於 16-3-24 10:29
你覺得phyto c既 vit c得唔得?我之前用過phyto c e in c , 我係指定果d舖頭買返來,顏色係淺黃色但要放雪 ...
Phyto C冇用過, 水貨店o既SkinC CE不一定比counter深色, 我o係SkinC 連根拔counter都買過已變黃色o既CE Ferulic。
真係得個信字, SkinC方面一直聲稱佢地o既配方令Vit C好穩定, 即使變左色(不是深啡)就依然有效不影響效果。
佢網頁係咁寫, 全世界都信(唯有)。

PhytoC o既顧問醫生係之前SkinC過檔o既, 所以d產品好似!

男爵府

引用:Quote:原帖由 SmileFoReVeR 於 16-03-23 發

我以前好鍾意Fancl美白精華,佢同另一日牌樂敦旗下AD+ (我未用過但最近屈記75折入左貨)都係主打 3-O-Ethyl ...

伯爵府

回覆:Vitamin C 產品早上用定係晚上用?

Yours info is very useful !

男爵府

引用:Quote:原帖由 小小魔天使 於 16-03-23 發表

Dermacept你用10定20? 其實左旋C產品10%以上都算濃度較高,之前講左旋C係最有效(if not MAP)嘅Vit C但最易 ...
非常合理的分析!要多多跟您學習!

伯爵府

Elenalan 發表於 16-3-24 10:45
Phyto C冇用過, 水貨店o既SkinC CE不一定比counter深色, 我o係SkinC 連根拔counter都買過已變黃色o既CE Fer ...
我又想問呢, 我依家用開FANCL美白精華, 可唔可以朝早加埋HABA WHITE LADY? 係咪重覆左? HABA WHITE LADY好似保護強D, 咁如果用係咪朝早WHITE LADY, 晚上用返FANCL?

水晶宮

snoopyiu 發表於 16-3-24 13:09
我又想問呢, 我依家用開FANCL美白精華, 可唔可以朝早加埋HABA WHITE LADY? 係咪重覆左? HABA WHITE LADY好 ...

我覺得同一個時段(AM/PM)用一樣Vitamin C產品已夠, 用得多會太刺激。
而且, 假設兩種產品都係within穩定pH值(i.e. Fancl係乙基維生素C (唔知仲有冇轉配方, 可去cosdna.com度check), pH 3.5-5.5, 近弱酸性; Haba WL係SAP, 中性pH7), 佢兩個o既pH值有分別, 一齊用會互相中和, 有機會發揮得冇咁好甚至冇效。
如果想兩樣一齊用, 可以早上用WL, 晚上用Fancl。

但係我最concern係產品開封後Vit C氧化速度, 所以我prefer用完一種產品先開另一款, 以及盡量買細size (大size/經濟裝相對開封後保鮮冇咁好)

同一時段最好只用一種精華, 保濕鎖水o既產品唔使用貴野最緊要成份簡單少有害物。
但好多人都貪心, 同一時段用好多樣產品, 當然都係d公司marketing策略, 講到咩都要成條line用, 用哂所有產品, 佢咪賺得越多law。

伯爵府

Elenalan 發表於 16-3-24 13:23
我覺得同一個時段(AM/PM)用一樣Vitamin C產品已夠, 用得多會太刺激。
而且, 假設兩種產品都係within穩定pH ...

依家用緊FANCL 美白同埋膠原蛋白精華 (早晚用), 兩隻都係一個月用完一枝覺得幾貴, 但係用得幾叫好, 又想換枝有效D同埋價錢平少少, WHITE LADY 好似幾好~ 咁其實用完VIT C用其他牌子保濕精華都得? B5 gel得唔得架?

水晶宮

snoopyiu 發表於 16-3-24 13:34
依家用緊FANCL 美白同埋膠原蛋白精華 (早晚用), 兩隻都係一個月用完一枝覺得幾貴, 但係用得幾叫好, 又想換 ...

當然可以用其他牌子, 補濕產品以透明質酸為主, B5 gel可以呀, 再加面霜, Physiogel Cream配方幾好平價之選。
但要用Vitamin C先, 因為分子最細滲透力最高, 之後B5, 再面霜。

snoopyiu    發表於 16-3-24 13:46

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 seaseafamily 於 16-03-24 發

大宅

回覆:Vitamin C 產品早上用定係晚上用

妳好勁吖,學到野,多謝哂

子爵府

回覆:Vitamin C 產品早上用定係晚上用

多謝加分享
資訊好有用!!
我想請問左旋c買邊隻好??

子爵府

引用:多謝加分享資訊好有用!!我想請問左旋c買

原帖由 jesswu 於 16-03-24 發表
多謝加分享
資訊好有用!!
我想請問左旋c買邊隻好??
多謝您分享……

大宅

想請教下, 如果早上用vit c, 咁之前用既toner, 之後用既cream, 防哂, 粉底呢d會不會影響佢既stability? 因為唔知佢地既pH係幾多? (我估5-7, 因為冇咩特別成份要校低pH value, 唔知咁樣assume啱唔啱?)

男爵府

Elenalan 發表於 16-3-24 13:44
當然可以用其他牌子, 補濕產品以透明質酸為主, B5 gel可以呀, 再加面霜, Physiogel Cream配方幾好平價之選 ...
但唔係話維他命C唔好同維他命A & B 一齊用咩???

男爵府

Elenalan 發表於 16-3-24 13:23
而且, 假設兩種產品都係within穩定pH ...
pH值有分別, 一齊用會互相中和, 有機會發揮得冇咁好甚至冇效。

off topic問下呢, 個pH值要點先係good?? 我唔識pH值要點搞
如果toner, serum, cream呢3樣野佢地ge pH值都係相同, 咁係唔係代表good, 會發揮得到呢3件產品呀??
btw, 可唔可以開多個topic係講pH值, 樓主你D POST真係好實用!!

禁止訪問

回覆:Elenalan 的帖子

首頁
12345...83

尾頁

跳至