美容扮靚

跳至

首頁
34567...83

尾頁

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 16-03-24 發表De

原帖由 小小魔天使 於 16-03-25 發表
舊版dermacept係冇維e, 但新版已經有,無論c5, c10定c20都有。我就係比人話我黃,之後停用,轉牌子用skin c ...
可以試下用HABA White Lady, 佢用SAP (Sodium Ascorbyl Phosphate), 都有抗UV和增生膠原、美白效果,SAP比左旋C穩定。HABA有時做特價,$398 WL/30ml + 送G Lotion 60ml組合,都抵,G Lotion都好保濕。

伯爵府

Elenalan 發表於 16-3-24 21:18
我CE後用B5/補濕精華e.g. Chantecaille Vital Essence, etc.),之後面霜(e.g. Physiogel Cream/ Eminence St ...

Stone crop 你會唔會溝小小水?
唔知點解我覺得好難blend 開~

大宅

引用:Quote:原帖由 小小魔天使 於 16-03-25 發表

原帖由 Elenalan 於 16-03-25 發表
可以試下用HABA White Lady, 佢用SAP (Sodium Ascorbyl Phosphate), 都有抗UV和增生膠原、美白效果,SAP比 ...
Haba white lady係精華嗎?用完toner後,早晚用?

大宅

引用:Quote:原帖由 小小魔天使 於 16-03-25 發表

可以試下用HABA White Lady, 佢用SAP (Sodium Ascorbyl Phosphate), 都有抗UV和增生膠原、美白效果,SAP比 ...
我剛買了shiseido white lucent serum, 用完就去睇white lady

大宅

我其實係睇到你用skin c好多年,跟你買c e,好似聽你講過dermacept嘅成份冇乜效,但估唔到我都係唔啱。係呢,我已用50度防哂,日日用,都黃成咁,會唔會防哂都唔啱呢?我都係用dermacept 50++++,也有用過skin c有色果隻全物理防哂,但發現自己黃後,就停用有色防哂,感覺用白色防哂可以tune返白小小,又買左sofina美白防哂。又即刻去買美白精華,唉……洗左好多錢

男爵府

多謝分享!
本身想買 kiehl's 或 dermacept 個支, 但 kiehl's 個支好大支成 50ml ...

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 16-03-25 發表可

Haba white lady係精華嗎?用完toner後,早晚用?
HABA WL洗完面就搽,之後先拍保濕嘅toner/ lotion (e.g. G Lotion, AD+ Skin Treatment, etc.)

Vitamin C (SAP)分子小滲透力高,所以第1個護膚step用。

HABA WL有6% SAP, 比較溫和,適合早晚用。

伯爵府

另外,
之前見你介紹Elizabeth Arden 嘅粒粒油,
但我check完成份,
發覺矽靈比較多,
你點睇呢個成份啊~~?
可唔可以分享一下?

因為我自己係油性皮膚,
但之前一路會避開Dimethicone嘅産品,
因為覺得加左佢,
只係營造假嘅清爽、順滑感覺,
其實個產品依然唔係適合油性肌~
所以見佢個矽靈排咁前,有點卻步~

同埋,carbomer 你又點睇,
我其實都用咗好多支
Chantecaille vital essence,
因為超級適合我呢種油性肌膚,
惟一唔太鍾意佢作為serum,
但有carbomer呢種大份子膠,
好像會阻礙之後的保養品的吸收~~
你可以分享一下嗎?

大家交流下啊~~

不過維C我就真係唔識,
因為真係從來無用過~

我用開Eminence、Chantecaille、
Dr Hauschka、Pangea organics、
John Master Organics之類~
醫學品牌就淨係用過Olecule, Bicelle~

水晶宮

引用:Quote:Elenalan 發表於 16-3-24 21:18 我CE

原帖由 mimosa_t 於 16-03-25 發表
Stone crop 你會唔會溝小小水?
唔知點解我覺得好難blend 開~
stone crop我冇溝水,佢係moisturizser我直接塗。

子爵府

水晶宮

引用:另外,之前見你介紹Elizabeth Arden 嘅粒粒

另外,
但我check完成份,
先講 Dimethicone矽靈,佢係人造silicon-based polymers,有鎖水柔潤作用,亦作為載體將skincare成份hold住,可以讓護膚品成份平均spread起皮膚表面,係第2代skincare配方用來取代礦物油/凡士林(我自己叫呢類做第1代old fashioned配方但好多貴婦牌子仲用緊呢d)。

礦物油或植物厚油都有機會塞毛孔做成粉刺, 礦物油又被證實可致敏和暗瘡,唔適合敏感或暗瘡皮膚用,矽靈相反分子好大可以sit on皮膚表面唔易塞毛孔,FDA亦證實矽靈低敏性亦不會進入皮膚被吸收,所以較新護膚品配方已全面用矽靈取代礦物油,矽靈亦大量用喺濕疹/乾肌Skincare產品,因為矽靈可以鎖水同時形成薄膜隔開皮膚接觸致敏原。粉底亦大量採用矽靈代替可致癌嘅滑石粉。

除非係對矽靈敏感 (極少例子)否則我覺得唔需要避開有矽靈嘅彩妝產品,因為唔用矽靈,就只有用礦物油、滑石粉呢類更有害成份。

skincare方面,矽靈對乾肌有好顯著鎖水效果,但如果本身油性肌嘅暗瘡性皮膚,亦無需刻意用矽靈含量高產品,因矽靈鎖水亦鎖油,有說容易trap住細菌,可能因此唔識合暗瘡油肌用。

其實天然護膚品用植物油代替矽靈角色,太油性肌都可能會塞毛孔。較新配方嘅敏感肌skincare會用Squalane+植物油(e.g.乳木果油)代替矽靈,e.g. Physiogel, 成份更天然適合更敏感肌用,但一樣唔適合油肌用。

所以揀護膚品都要睇自己膚質。

水晶宮

引用:另外,之前見你介紹Elizabeth Arden 嘅粒粒

另外,
但我check完成份,
carbomer係gelling agents, 多見於補濕鎖水產品,如補濕精華和面霜,或oil free防曬品,用來調節黏度,hold住其他成份。但最有效令皮膚吸收始終係水劑或油劑,所以修護型產品我會用liquid或oil serum (視乎成份性質), gel狀產品主要係補濕。

大宅

Elenalan 發表於 16-3-25 12:43
先講 Dimethicone矽靈,佢係人造silicon-based polymers,有鎖水柔潤作用,亦作為載體將skincare成份hold住 ...

多謝分享,我都覺得好多歐洲牌子面霜加礦物油,仲排得好前下,用親都好易出事。以後留意下呢個第二代成分先得。

大宅

HABA WL洗完面就搽,之後先拍保濕嘅toner/ lotion (e.g. G Lotion, AD+ Skin Treatment, etc.)

Vitamin C ...
Thx

男爵府

Elenalan 發表於 16-3-24 18:28
Dermacept用完係咪好乾?根據cosdna資料,佢好似冇咩保濕成份除左甘油。佢亦冇添加任何抗氧化成份去減慢左 ...
我之前買過c10 (新版), 用咗三次, 每次用完會起粒粒, 之後送咗比朋友, 反而用customade支左旋c20就無事, white lady我朋友有用過, 真係白到, 而家比你搞到我都想買黎用, 另外請教你有聽過Jan mairini呢隻牌子, 因為我想買抗衰老D産品用, 上網揾到佢地個website, 但好少人討論, 唔知呢隻好唔好

水晶宮

引用:Quote:Elenalan 發表於 16-3-24 18:28 Derm

原帖由 michelle_vi 於 16-03-25 發表
我之前買過c10 (新版), 用咗三次, 每次用完會起粒粒, 之後送咗比朋友, 反而用customade支左旋c20就無事, wh ...
我都想買Jan marini嘅retinol cream但喺hk唔知邊度有,fd用過佢隻capsule嘅eye serum淡紋幾好(有retinol但溫和), 水貨店買。

子爵府

引用:Quote:原帖由 michelle_vi 於 16-03-25 發

我都想買Jan marini嘅retinol cream但喺hk唔知邊度有,fd用過佢隻capsule嘅eye serum淡紋幾好(有retinol但 ...
已收藏帖子……
要慢慢學慢慢消化……
謝謝分享,好正!

男爵府

Elenalan 發表於 16-3-25 14:45
我都想買Jan marini嘅retinol cream但喺hk唔知邊度有,fd用過佢隻capsule嘅eye serum淡紋幾好(有retinol但 ...
我只知佢個hk website有online shop訂購, eye serum係邊款, 有款係維他命C抗皺, 另一款去黑眼圈, 我想試佢支維A精華

男爵府

Elenalan 發表於 16-3-25 14:45
希望你多D講解護膚品成份, 我想學, 之前睇開羅摩, 不過而家冇lu~~

大宅

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 16-03-24 發表De

舊版dermacept係冇維e, 但新版已經有,無論c5, c10定c20都有。我就係比人話我黃,之後停用,轉牌子用skin c ...
我同你情況差不多,本身五系白底,Tzone毛孔較粗油份多,用左c10系改善到,但黃左好多,頸同面2隻色,好無奈

首頁
34567...83

尾頁

跳至