少年成長

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我又係一打二,細那个快手還好,大那个做功課好像馬拉松,我坐佢隔離,佢也可以發夢,如果佢自己做就大件事,日日慢吞吞

大宅

2019勳章

minna-no 發表於 18-10-3 17:53
依家開咗學,問題又再出現,已經放手不計教成績,但係情況不見好轉
真係想一走了之
...
我情況與你一樣, 今次呈分二了, 沒有溫過, 成績越來越差, 日日為了功能家嘈屋閉, 好累好累好累, 之前有去功課班, 幫助不大, 試過一對一補, 又唔得, 哎, 又經常發脾氣, 為了他,我抑鬱了, 這種日子何時完結, 經常想離開呢個念頭, 真的累了

伯爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 好媽媽勳章

tha 發表於 17-8-23 23:50
我同你諗法一樣,成日好想離開呢個家。好唔鍾意見到佢地。如果呢份係一份工,我quit左十世,但又quit 唔到 ...

近來發夢見到自己去咗另一個世界,無晒煩惱痛苦,感覺很自在很開心,希望可以成真

別墅

minna-no 發表於 18-11-28 22:19
近來發夢見到自己去咗另一個世界,無晒煩惱痛苦,感覺很自在很開心,希望可以成真
...

等佢自由發揮啦!小學只是人生的一小段,唔好太過集中係小朋友成績上,揾D令自己開心同放鬆嘅嘢做下,加油(emoji)(emoji)!

大宅

2019新春慶豚圓

minna-no 發表於 18-11-28 22:19
...

上課後功課班可以嗎?我大仔都有你呢d問題,今年小四開始參加功課班,成績重好咗,我和仔感情都好,因為沒有為課本傷感情

別墅

2019新春慶豚圓

心語 發表於 18-11-22 11:00
我情況與你一樣, 今次呈分二了, 沒有溫過, 成績越來越差, 日日為了功能家嘈屋閉, 好累好累好累, 之前有去功 ...

我也一樣!怎麼辦?

大宅

2019勳章

我只想個仔有責任感,做好功課,自動溫書。可惜呢個係我自己嘅幻想。
成績要求好低,但求唔駛留班⋯⋯但考試季節一到,大家都好易嘈交...

有時候都好想放棄佢,自己做自己喜歡的事,大家開心過日子算,前途自己創,父母唔一定要負責舖路(反正舖好佢都唔肯行)。

但作為父母,又點可唔理佢...好無奈
現實係冇得後悔,唯有頂硬上,呢d日子總會過去。

唔好為左功課而令頭家㪚、令自己灰心。我結婚生仔,為的不是完成家課。
仍在努力學習中

子爵府

minna-no 發表於 16-3-22 23:46
每日都會為功課攪到燥底,情緒低落,真的很辛苦

一樣

男爵府

回覆樓主:

me too. 好想放棄。 日日咁鬧,無意思。 啱啱真係喊咗出來。

禁止訪問

大宅

2019新春慶豚圓

minna-no 發表於 16-3-22 23:46
每日都會為功課攪到燥底,情緒低落,真的很辛苦

我明 但可以點 只能改變自己

複式洋房

minna-no 發表於 18-10-3 17:53
依家開咗學,問題又再出現,已經放手不計教成績,但係情況不見好轉
真係想一走了之
...

你不防可以考慮一下,小朋友放學比佢地去公園玩下,輕鬆下,玩完之後回家洗澡及食些小點,再做功課。他們上學的時間很長,放學回家又不能休息,就馬上做功課,實在太辛苦。試諗下我們放工後都想行下街飲杯野,抖下啦!可況是小朋友。如果功課實在太多,你可以同學校反映下,做得幾多得幾多,唔好勉強。大家都會舒服D。

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊