少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

每日都會為功課攪到燥底,情緒低落,真的很辛苦

水晶宮

湊小朋友係比較燜D,慢慢教啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:每日都會為功課攪到燥底,情緒低落,真的很

原帖由 minna-no 於 16-03-22 發表
小朋友幾大 ? 是否初上小學 ? 其實無須煩躁,只要引導小朋友明白做功課是其責任,自己的事要自己負責,慢慢幫佢養成習慣。
其實小朋友個個都想人錫,想人讚,家長要嘗試減少責駡,多故勵多讚賞,如發現孩子能力不逮,家長首先要降低要求,接納孩子不足,幫小朋友逐少逐少改善問題,建立自信,作為家長亦要學習控制情緒,提升自己EQ,否則大人情緒起伏太大,小朋友情緒亦容易受影響,變得缺乏自信,做極都錯,家長又發怒,不斷重覆,形成雙輸局面。

別墅

引用:每日都會為功課攪到燥底,情緒低落,真的很

原帖由 minna-no 於 16-03-22 發表
要調節自己心態,小朋友好奇心强,未懂事會頑皮D,但聽過一句說話!細個曳,大咗就會乖,加油

侯爵府

回覆:湊小朋友很失落和抑鬱

每日放工後就要對住d功課,好攰,就嚟支持唔住

大宅

既然能力有限,要取捨一下

你要有限時間換親子關係,還是換功課啱多幾題?

Jm, 功課是孩子的責任,也是孩子需要學習面對的挑戰,做媽媽學習適時慢慢放手,可以將這份責任交還給他,還他迎接挑戰的機會

親子關係,卻只有父母可以給予的
Life is short.  Enjoy your coffee, and...  Remember to smile.

大宅

引用:每日放工後就要對住d功課,好攰,就嚟支持

原帖由 minna-no 於 16-04-23 發表
每日放工後就要對住d功課,好攰,就嚟支持唔住
揾補習哥哥/姐姐幫手睇下功課,放工後可多了一點親子時間

侯爵府

引用:既然能力有限,要取捨一下你要有限時間換親

原帖由 Athenalily 於 16-04-24 發表
既然能力有限,要取捨一下

你要有限時間換親子關係,還是換功課啱多幾題?
已經很低要求,唔需要好成績,唔需要合格,只要有交功課都做唔到,很心灰,經都有離開嘅念頭,唔知可以頂多幾耐

侯爵府

回覆 minna-no 的帖子

轉校, 真的, 我試過同你一樣唔係自己要求小朋友, 但當6,7歲要做13份功課, 而有D老師根本無教, 留俾家長教, 呢種生活, 你挨到幾耐? 你小朋友又挨到幾耐? 到頭來, 佢壓力太大, 自我形象低落, 做唔到任何成績之餘仲要食藥, 就大件事

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

pyjess 發表於 16-9-17 22:29
回覆 minna-no 的帖子

轉校, 真的, 我試過同你一樣唔係自己要求小朋友, 但當6,7歲要做13份功課, 而有D老師 ...

做功課都未最激,青春期重大壓力。
未上中學都已經來料

侯爵府

引用:Quote:原帖由+minna-no+於+16-04-23+發表每

原帖由 mirrorla 於 16-04-25 發表
揾補習哥哥/姐姐幫手睇下功課,放工後可多了一點親子時間
已經在普通學校和有補習老師跟進,無耐每次見到小朋友就心情低落,每一件事情都唔順意,真係好想離開

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你同你老公輪流教得唔得? 咁你可以休息下.

可唔可以具體d 講點解會攪到心情低落? 因為老師唔教要你教? 小朋友唔肯主動做功課? d 功課做錯晒?

慢慢搵辦法, 加油!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

唔值得為學業破壞親子關係。
放吓手,等老師指出錯處,等佢改正。印象會深刻D
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

禁止訪問

禁止訪問

大宅

minna-no 發表於 16-9-14 21:28
已經很低要求,唔需要好成績,唔需要合格,只要有交功課都做唔到,很心灰,經都有離開嘅念頭,唔知可以頂多 ...

我都是!

男爵府

回覆樓主:

我都心灰意冷,日日都要不停催做功課,日日都搞到9點几10點,搞到親子關係好差,小朋友成日都覺得我鬧緊佢地

大宅

夜mama 發表於 17-2-19 01:12
我都心灰意冷,日日都要不停催做功課,日日都搞到9點几10點,搞到親子關係好差,小朋友成日都覺得我鬧緊佢 ...

我都係,比你更嚴重,日日搞到12點先瞓,那裡夠精神?! 但無論我好言相勸,鼓勵,鬧,打,比貼纸等方法,都冇用。要求只是交功課而已,已經唔敢睇功課內容,交左就羸,但都做不到!

翡翠宮

就算煩都要控制好自己,多D食返滋潤嘅湯水,小朋友容易受到大人情緒影響

侯爵府

回覆樓主

真的很討厭,很不想見到佢,很想一次過食晒家中所有藥,一走了之

首頁

尾頁

跳至