少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我大仔初初讀小一都是這樣,我都要返工,每天放工回家就是做功課,我覺得再落去都不是辦法,大家都很唔開心,跟住轉校,轉到去一間冇乜功課的學校,現在超開心,今年都升三年班呀!我覺得我自己冇選擇錯!

公爵府

minna-no 發表於 16-3-22 23:46
每日都會為功課攪到燥底,情緒低落,真的很辛苦

個個都差唔多嘅,慢慢嚟喇,加油!

大宅

回覆樓主:

我間已經係happy school, 功課不多,我囡有日同我講佢唔做功課係因為细佬的存在,佢好唔鍾意细佬。唉! 唔通要我送走细佬咩!好大壓力,黎緊五年班喇! 可以點改善?!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

長大懂性後會好的啲,比多啲愛佢,焦點唔好淨係放喺佢功課上,欣賞他其他方面的長處…

我囡囡都令我好煩好激氣,但有時看著她天真無邪、率性、無懮無慮、單純…心都會開

加油!

大宅

自己俾多D耐性教小朋友啦,自己都系過來人,自己細個個陣都係咁嘎

公爵府

回覆樓主:

個個都咁,都係要經歷嘅過程,加油喇

大宅

minna-no 發表於 17-8-3 09:32
真的很討厭,很不想見到佢,很想一次過食晒家中所有藥,一走了之

我同你諗法一樣,成日好想離開呢個家。好唔鍾意見到佢地。如果呢份係一份工,我quit左十世,但又quit 唔到。
有時諗其實單身都幾好,點解會去結婚生仔咁笨!
有一晚發夢自己生cancer就死,在夢中我好開心!好啦,唔駛再對住佢地啦!

禁止訪問

大宅

tha 發表於 17-8-23 23:50
我同你諗法一樣,成日好想離開呢個家。好唔鍾意見到佢地。如果呢份係一份工,我quit左十世,但又quit 唔到 ...

你是否有工人幫手?諗下d開心事,或是交比家照顧小孩,自己同朋友出去旅行下先?

大宅

我同你諗法一樣,成日好想離開呢個家。好唔鍾意見到佢地。如果呢份係一份工,我quit左十世,但又quit 唔到 ...
Agree!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

有一晚發夢自己生cancer就死,在夢中我好開心!好啦,唔駛再對住佢地啦!
Funny

大宅

charlenebb 發表於 17-10-4 11:19
你是否有工人幫手?諗下d開心事,或是交比家照顧小孩,自己同朋友出去旅行下先?
...

我無父無母,無家人架。老公既家人唔係香港。無人幫,自己黎。

大宅

TKSMOM 發表於 17-10-5 21:43
Agree!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...

我前幾晚發夢老公有小三,我踩上佢公司...叫佢隨便拿去!哈哈!

別墅

minna-no 發表於 17-1-2 13:23
已經在普通學校和有補習老師跟進,無耐每次見到小朋友就心情低落,每一件事情都唔順意,真係好想離開:igive ...

same feeling, want to give up

大宅

有補習都交唔足功課?咁又佢,放過自己

男爵府

2018復活節勳章

我有時教到都好燥底

男爵府

2018復活節勳章

由其放完工勁累,女重扭計唔做功課

子爵府

唉, 我都有同感⋯ 不過我小朋友仲好細未話要做功課等, 就生時情緒都不太好⋯生時又痛左4 日先生到之後又話我們血型相沖又臉黃, 血又有問題, 坐月期間陪月做左1 個星期又話唔做, 個個星期出入醫院同小朋友覆診, 99 又唔關心又反口話唔想湊, 我媽又唔理我成日話坐月唔洗休息都得啦 , 原本有小朋友係開心事但各種的打擊, 意外, 湊佢又難連續12 小時候都唔肯訓, 食奶5 粒鍾又要餵3-4 隻藥, 壓力好大, 我有時候都想一走了之感覺無人幫助和支持我

大宅

回覆樓主:

生命重要定係學業重要? 得到媽媽既愛重要定係學業重要? 有成績冇一個健康既心理既人都唔會成功。先放低放低學業,可以考慮轉校,轉校之前,處理現時困境,先睇下小朋友個人問題,係就搵專業人士出信証明,如果真係太多功課,就放棄部份功課唔做,2種情況都寫家長信俾學校話小朋友不能完成所有功課,解釋番小朋友既情況,學校可能一時不能接受,多與學校溝通,讓佢地明白,做唔到就係做唔到,同時再搵一間適合小朋友既學校啦!生命比學業重要,母愛比學業重要!

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

依家開咗學,問題又再出現,已經放手不計教成績,但係情況不見好轉
真係想一走了之

子爵府

minna-no 發表於 18-10-3 17:53
依家開咗學,問題又再出現,已經放手不計教成績,但係情況不見好轉
真係想一走了之
...

我嗰個小二,我都同你一樣想一走了之。我想去返7年前同老公二人世界。
好可惜.....我仲一打二冇工人,直情成個人只有軀殻無靈魂一樣

首頁

尾頁

跳至