想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想分享下...

其實我已經有個小朋友,讀緊小學,一路打算只要一個...不過去年開始改變主意,想要多個。過去一年咩事都做盡、咩野都驗曬,試了三個月唔得已立即搵生育科check;過多幾個月唔得又搵她驗hormones,捉埋老公驗;剛剛上個月滿一年都無,仲照埋輸卵管,全部正常無事,醫生話係不明原因!我唯一可以做的就係IUI 或IVF,但因老公非常反對 (他好怕會生twins!因為做人工有成15% 機會生twins),所以無得諗。

另外,我一直都有M前流啡問題,而且period 可以成十日先乾淨。有睇中醫,食藥同針灸都有做,但都搞唔掂 (有少少改善),我估因為問題太耐,要根治不易。不育科又話流啡如果量不多就問題不大。但佢可能見我好擔心,就話開d 黃體塞藥我試下 (但佢又叫我唔好咁大期望)。咁既然有藥開到,咁今個月就試下塞... 在大約due day 前幾日,已一如以往感到谷M,諗住都係無行啦。後來感到谷得緊要,仲早了少少停藥,諗住等M快黎就算。點知...停左藥,過了due day都無黎m,而且持續高溫。昨日開始谷M感覺好似唔同左,變左好似下腹好重有下墜感咁樣。心諗唔同真係有機?開始胡思亂想有b 後應該點點點...同老公講,佢話醫生未confirm 唔好咁開心住!

今朝一醒就即彈起身去驗紅綠D,結果係...有左!

真係好感動,成年啦...試足成年都無,老公之前已話唔想再試覺得好煩,覺得一個小朋友就算!但就在這個時候就有左...好感恩感謝上帝!老公知道後終於承認,都話開心!今朝同老公拿拿聲去了診所驗,拿到醫生轉介信,再快手去埋公立醫院婦產科門診度約期!呢幾日會book 埋私家產檢!不過我都會提醒自己要審慎,知道頭三個月係高危,希望順利過渡!

過去一年常在這裡刨文,真係好多謝呢度媽媽們的分享!

順便講下bingo 的身體狀況俾大家參考:

1. due day 前幾日有谷M感
2. 體溫持續高 (e.g. 今日有成37度)
3. 睡眠質素較差,成日半夜札醒,可能太緊張。所以會有少少倦。

其他無了,個胸無特別痛、亦無暈無唔舒服。所以話徵狀人人唔同!

lamdou    發表於 16-3-23 16:34

大宅

回覆:一年了,我終於bingo!

別墅

恭喜晒!

複式洋房

Congr.

伯爵府

恭喜

大宅

恭喜你呀~ 我近呢一,兩年都開始有m前流啡情況, 又係黎成10先完(計埋流啡果幾日), 你係流啡幾多日先開始出血架?

禁止訪問

回覆:jeanne1120 的帖子

別墅

請問流啡代表咩?因為我都有哩個問題

男爵府

Congrats

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

蠢蠢地問句,其實頭三個月要有幾謹慎?好唔穩定?

子爵府

manandyin 發表於 16-3-23 16:44
恭喜你呀~ 我近呢一,兩年都開始有m前流啡情況, 又係黎成10先完(計埋流啡果幾日), 你係流啡幾多日先開始出血 ...
我記得我生第一個小朋友時係無流啡... 跟住唔知幾時開始就有流啡,已經好耐,我諗有超過五年,所以可能嚴重過你!不過我以前不嬲無理呢個問題...
之前我試過可能流四日啡先正式來M,後來睇中醫,咁就會流啡日數減少左d,變左流2-3日左右。我成十日先完M,係無計之前啡那幾日架!通常正常m 會有四五日,之後就會少少、少少咁滲出來,係啡紅色!同中醫講,佢話都係氣血唔好的情況,試過食左佢d 藥會早少少黎完,但有時我唔係個個月就到m 初來幾日去睇佢... 所以情況反覆!

西醫方面,生育科醫生聽我形容完覺得我無大問題。佢話其實無一個標準話黃體要幾多先為之夠,幾少為之黃體不足,最重要係度體溫,排卵後要有明顯高溫期,期間不會跌反落低溫區就應該正常。我都唔知,但今個cycle 塞了黃體藥就無啡,就即中!

所以你可以試下度體溫,兼同西醫講下睇下會唔會開黃體藥... 另功就要多外做運動促進氣血...

子爵府

謝謝大家!

子爵府

panda011230 發表於 16-3-23 16:58
請問流啡代表咩?因為我都有哩個問題

代表可能黃體不足... 黃體係用黎穩定子宮內膜,等受精卵易著床。唔夠黃體就可能影響著床。如流啡量不太多,未必係黃體不足 (引述我見的不育科醫生所講)

子爵府

sheep010 發表於 16-3-23 20:55
蠢蠢地問句,其實頭三個月要有幾謹慎?好唔穩定?
Sorry 係我講得唔好... 其實頭三個月都係如常生活,除非作小產。我講謹慎其實講心態上,醫生話其實頭三個月每六個大肚會有一個小產,就算無做錯事 (如食錯藥、生冷食物等) 都唔代表一定唔會小產。所以心態上而家都唔可以開心得太緊要,審慎樂觀。

大宅

我都有m前流啡情況,成日都覺得係咪m前流啡先唔中.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

洋房

我也今天驗了bingo,M due day 早咗兩日都驗到,拿拿聲去睇中醫把個脈先。依家應該3W, 諗住過多兩星期先睇西醫。

子爵府

icelam2602 發表於 16-3-23 21:12
我都有m前流啡情況,成日都覺得係咪m前流啡先唔中.
我都覺得關流啡事,雖然西醫會話無問題...但我一用塞藥就有,實在不禁認為中左同黃體好有關!所以你都快d 去搵個醫生問下!

子爵府

yung2man 發表於 16-3-23 21:50
我也今天驗了bingo,M due day 早咗兩日都驗到,拿拿聲去睇中醫把個脈先。依家應該3W, 諗住過多兩星期先睇 ...
早兩日都驗到! 咁好... 我自己唔敢咁早驗驚失望!照超聲波的確唔使咁早,反正而家照都睇唔到咩!

首頁

尾頁

跳至