興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

入左攝影學會,有點要求,但自己唔熟,請給意見。

王國會長

王國會長

ronleung 發表於 16-3-23 17:17
入左攝影學會,有點要求,但自己唔熟,請給意見。

有點乜要求? budget?

大宅

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

4千左右,想買canon 的入門級單反

王國會長

王國會長

ronleung 發表於 16-3-23 23:57
4千左右,想買canon 的入門級單反

4000 只夠買750/760d body 喎.
一係nikon d3300 kit 就夠. 加少少 d5500 18~55 kit 勉強也可以.

大宅

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

因為係第一部機,行入舖當然想要新要正機,但唔知係咪3分鐘熱度,功能太多唔識用又浪費左,想平平地比個囡試用下先,佢儲零用買,太貴負擔唔起。好多謝你回應。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Canon 可以睇下EOS 100D Kit 應該唔使3.5K.
http://www.canon.com.hk/tc/product/catalog/productItemDetails.do?prrfnbr=200643

呢兩日有部更低階既EOS1300D 會出, 官方價Kit Set $3980, 有埋wifi, NFC, 但重D, 只論拍攝規格就差少少

http://www.canon.com.hk/tc/corporate/press_release/pressReleaseDetails.do?prmid=11100&utm_source=CHKFB&utm_medium=FBpost&utm_campaign=EOS80DPR

伯爵府

回覆:請推薦單反比初入門中一學生

其實可以買2手, 有啲人會追新款放舊機, 用平價可買

男爵府

買2手中階機, 50D 60D果D, 底玩到爆. 去肥花睇睇啦

大宅

你唔多識,就唔好買2手,一來係唔知上手點用,有咩問題錢就比左,件野又有問題,本來想叫你買水貨,但都係同一個問題,有事又係搵來煩,所以你可以考慮下D舊一兩個MODEL既入門機,NIKON好,CANON也好,價錢平一截又唔係差太遠.
但另一個問題係女仔係唔係可以AFFORD到單鏡機重量先,唔係你買部大機比佢未又係O徒左,所以CANON 100D, 1300D應該係唔錯選擇,100D 加2支鏡應該可以做到4K有找,先買1支先,有需要先再買第2支.

大宅

回覆:machalie 的帖子

多謝大家的意見

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:請推薦單反比初入門中一學生

叫佢問導師, 同睇同學大約用乜機多, 起碼唔識問人/研究都易啲。
如果識人玩單反, 可以買二手, 平啲, 如果真係有興趣既, 入門機好快就覺得唔夠用架啦

大宅

100D Kit + 50 1.8

洋房

100d唔錯。係唔係一定要單反?
冇反ok嗎?eos m1或m2都幾好。m1二手可能千幾蚊有交易,再買埋支大光圈餅鏡,可以學埋影大光圈人像相,二千幾有交易。但對比起100d,對焦會慢些,取景要用mon,冇觀景器。

首頁

尾頁

跳至