母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個仔就快5個月,佢呢個月埋身都好差,一埋身就喊,最多幫襯5分鐘,淨係朝早夜晚肯各飲9安樽。我唔知佢係出牙定厭奶,但我見佢成日抓牙肉又流口水

我日頭堅持無比樽因為我唔想放棄埋身,今天係育嬰室無論我點哄佢都唔肯埋身,反而一比奶咀就收哂聲想訓。

我情緒開始爆發,我甘辛苦走到這一步佢竟然唔肯再埋身。

佢2點半無乜飲,所以條片4個鐘都無濕,我屈服了。6點呢餐泵出來睇下佢飲唔飲。

我都幾肯定我出奶係順同埋我係富媽,我真係唔知佢點解唔肯埋身。我試過餓佢,朝早個陣無食成10個鐘啦,埋身都係唔肯啜。唉!

呻完

大宅

環保接龍勳章

回覆:今天我係育嬰室哭了(長文)

人奶路真係唔易行,我第二胎先學識餵,雖然半人奶半奶粉,但都明白當中辛苦,加油!

禁止訪問

回覆:Fionhohoho 的帖子

子爵府

引用:四個幾月飲九安,好勁!我仔仔四個月先飲七

原帖由 yohjikoudo 於 16-03-23 發表
四個幾月飲九安,好勁!我仔仔四個月先飲七安
但佢其餘時間要佢埋身係絕食,我日頭試左一餐餵樽,佢飲得好乖

令我更加失落,原來佢係唔再鐘意埋身

大宅

我明白你~因為我bb頭3個月全埋身,但番左工後~佢就唔肯埋~初頭係有d失落~但後尾我諗通左~都係食人奶je~試左幾日都唔肯埋我就無再迫佢lu~亦唔想俾咁大壓力自己

子爵府

引用:我明白你~因為我bb頭3個月全埋身,但番左

原帖由 itinglena 於 16-03-24 發表
我明白你~因為我bb頭3個月全埋身,但番左工後~佢就唔肯埋~初頭係有d失落~但後尾我諗通左~都係食人奶je ...
我係ftm,佢日日夜夜就係對住我。

但竟然突然唔要媽媽

別墅

得确好伤心

禁止訪問

大宅

會唔會係你流量太勁..??佢試過瀆親所以抗拒..??

大宅

可能食樽有野望,埋身無野好玩。而家呢d月齡,食奶成日都唔專心

子爵府

引用:係米食慣左樽呀? +

原帖由 Hkgfille 於 16-03-24 發表
係米食慣左樽呀?
應該唔太關事,因為佢由初生到而家都係早晚樽其餘時間埋身

子爵府

引用:會唔會係你流量太勁..??佢試過瀆親所以抗拒

原帖由 幸福小珊子 於 16-03-24 發表
會唔會係你流量太勁..??佢試過瀆親所以抗拒..??
試過有一次佢引到奶陣鬆口,d奶噴到佢

複式洋房

Fionhohoho 發表於 16-3-24 14:47
試過有一次佢引到奶陣鬆口,d奶噴到佢
有奶陣好好..我之前都有奶陣, 放完產假番番工少左餵就冇再出現過放工番去有時想親餵呀女狂嗌好惡又喊..冇哂佢符我夜晚坐係度望住佢望到喊, 覺得自己唔好餵唔到多D人奶佢飲, 主要飲奶粉..

複式洋房

我個囝埋身5分鐘,跟住就喪喊,樽又唔肯吃淨係啜奶嘴

伯爵府

其實常講,埋身唔好比樽食,比奶咀食,會渾咬乳頭。佢5個月大已識揀個自己最舒服食奶的方式。
埋身b, 肚餓會自己搵食奶,唔餓點都唔食。
奶咀是一個搵安全感的東西,佢習慣食奶咀訓,所以埋身都無用。正如有b是啜住乳頭訓一樣,係倚賴。
我做法係,佢夠鍾埋身唔食,就等半小時再埋,唔食再等。
我女都有時係扭眼訓,唔肯埋身,好彩佢唔食奶咀,佢咪扭人抱囉。
有時唔係人奶b都扭c人,奶粉b都會扭爆啦。
5個月已有自己個性思想,同bb磨合下啦。
只要相信自己有奶,係食的飽佢,就唔擔心。

複式洋房

你用咩牌子奶樽?

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

會唔會作出牙仔,係咁流口水,可能牙肉掂到就痛,唔關埋身事

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

引用:會唔會作出牙仔,係咁流口水,可能牙肉掂到

原帖由 ho-liday 於 16-03-26 發表
會唔會作出牙仔,係咁流口水,可能牙肉掂到就痛,唔關埋身事
我覺得佢係o牛牙仔,佢無時無刻都會勁用力挖d牙肉

不過呢幾日又乖左,慢慢哄佢

子爵府

引用:其實常講,埋身唔好比樽食,比奶咀食,會渾

原帖由 Locherry1215 於 16-03-25 發表
其實常講,埋身唔好比樽食,比奶咀食,會渾咬乳頭。佢5個月大已識揀個自己最舒服食奶的方式。
埋身b, 肚餓 ...
係呀,我慢慢哄佢,又讚佢乖。終於呢幾日都肯乖乖埋身

子爵府

引用:你用咩牌子奶樽?

原帖由 oceanhenry 於 16-03-26 發表
你用咩牌子奶樽?
佢由細到大都係用Chu chu普通樽,佢連食樽有時都扭身扭勢架

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊