少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大仔今年中一,今晩話我知佢故意藉故離開班房,俾同學抄功課,點算好?

水晶宮

回覆:個仔成日俾人抄功課

可以問下囝囝為何要這樣做?!?

最近很多post都問抄人功課,被同學抄功課,中學生抄功課真的很普遍

珍珠宮

佢話同學鐘意抄,就俾佢地抄。同埋就黎選student voice,佢同佢女朋友一齊聯選,咁樣做會對選情有幫助,但我就認為咁係變相賄選,佢話要做到可以俾人抄係都要靠自己能力,又唔見其他出選嘅可以咁做?我抝唔贏佢,佢阿媽又唔理,唉!

水晶宮

引用:佢話同學鐘意抄,就俾佢地抄。同埋就黎選st

原帖由 goodsnooky 於 16-03-26 發表
佢話同學鐘意抄,就俾佢地抄。同埋就黎選student voice,佢同佢女朋友一齊聯選,咁樣做會對選情有幫助,但 ...
中一已經有女朋友

這是價值觀的問題,現實的確有蛇齋餅宴,但竟出自中一生的口中,而且理直氣壯,我覺得有點汗顏。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 16-3-26 18:55
佢話同學鐘意抄,就俾佢地抄。同埋就黎選student voice,佢同佢女朋友一齊聯選,咁樣做會對選情有幫助,但 ...
你問佢如果有人有能力派錢因而得到席位,咁係咪合情合理。話佢知派答案同派錢係同出一轍。你仔中一已識咁思考,佢一定好叻仔,但一定要擁有正確價值觀,否則將來容易行差踏錯。

珍珠宮

回覆 MariaTsui 的帖子

我地唔係住喺香港,佢喺呢度長大,應該唔知道香港有蛇齋餅粽。冇錯佢已經有一個女朋友,佢地話聯選可以吸納女同學嘅選票,但我絕不支持功課換選票嘅做法。佢就話其實佢有冒很大風險,因為如果佢嘅答案係錯,嗰D同學會很憤怒,但他相信我曾經教過佢嘅投資理論:the higher the risk the higher is the return,但我想唔到佢咁樣「活學活用」。

珍珠宮

loved 發表於 16-3-27 01:12
你問佢如果有人有能力派錢因而得到席位,咁係咪合情合理。話佢知派答案同派錢係同出一轍。你仔中一已識咁思 ...

我有問過同樣問題,佢話如果有同學派錢然後贏咗,一定會俾人投訴,因為學校選舉規則講明唔可以涉及與同學金錢交易。你所擔心的正是我擔心的事,我從來都唔會擔心佢讀書功課,亦都唔使追住佢溫習,但我最怕係佢D似是而非嘅歪理。

水晶宮

引用:回覆 MariaTsui 的帖子我地唔係住喺香港,

原帖由 goodsnooky 於 16-03-27 發表
回覆 MariaTsui 的帖子

我地唔係住喺香港,佢喺呢度長大,應該唔知道香港有蛇齋餅粽。冇錯佢已經有一個女 ...
原來不在香港。中國人跟西方思想的價值觀是不同的,但這種做法并不是對的,嘗試用西方的民主跟囝囝討論。

男爵府

畀面勳章

就香港而言
有時中學生唔識/唔記得/太多唔想做功課
抄人地係非常普遍
如果用暴力/被強行抄功課
當然係一個問題
但如果雙方同意的話
我本人認為問題不大
抄功課未必可以諒解但可以理解
求學生涯一次功課都未抄過係小數
抄功課唔好大家都知教訓說話我恰埋眼都識調轉背
但現實生活中
香港學生咁大壓力
有時急起上來
小朋友有好多選擇?

如果呢個情況太頻繁
就同仔女傾傾睇下係咪出現問題
當然人人價值觀唔同
只係我的意見

水晶宮

出走到盡頭 發表於 16-3-28 00:11
就香港而言
有時中學生唔識/唔記得/太多唔想做功課
抄人地係非常普遍

現在個問題不是出在抄人功課的小朋友 (正如你所說, 可以理解抄功課的行為),
而係主動放功課出黎比人抄的人另有所圖.

loved    發表於 16-3-28 12:40

複式洋房

唔識得拒絕人

首頁

尾頁

跳至