在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 phoebelwk 的帖子

我都系,12k,5日工,準時收工,吾期望升職,因無勿野做

男爵府

happy_anson 發表於 16-3-26 17:20
純分享:大家幾多歲?做左幾多年admin? 現時人工係?職位係?

之前bank幾年admin 17k, 跟住跳左investment firm做 team secretary 入職22k 做左年半加到30k, 有火雞degree 一個

大宅

baby_112 發表於 17-3-27 00:21
之前bank幾年admin 17k, 跟住跳左investment firm做 team secretary 入職22k 做左年半加到30k, 有火雞degr ...

嘩~一加加咁多咁好!

男爵府

aeaemama 發表於 17-3-27 22:45
嘩~一加加咁多咁好!

boss覺得我under pay所以加得好,跟外國人的

大宅

baby_112 發表於 17-3-27 22:49
boss覺得我under pay所以加得好,跟外國人的

嘩~我試過一加加到2千已經超開心!會因爲覺得under pay加返你!老闆真係好好

男爵府

aeaemama 發表於 17-3-28 13:48
嘩~我試過一加加到2千已經超開心!會因爲覺得under pay加返你!老闆真係好好
...

因為我一個人做三個人野同埋外國人會慷慨一點

大宅

baby_112 發表於 17-3-28 14:27
因為我一個人做三個人野同埋外國人會慷慨一點

我之前份工都一腳踢!上至Centre management,下至掃地清潔但我公司都唔會比返三份人工我!不過叫做年年有人工加咁囉~你個老闆係良心老闆!

子爵府

aeaemama 發表於 17-3-28 14:33
我之前份工都一腳踢!上至Centre management,下至掃地清潔但我公司都唔會比返三份人工我!不過 ...

不過 ...通常金融界的文職人工都比其他行業的文職高, 甚至乎比其他公司的中層/senior officer (專業位) 的人工仲要高。
而且間公司搵到錢, 咪可以爽手D LOR...........多數金融公司都搵到食GEI.......始終香港都係金融掛帥.

相比之下, 做工程的小弟就無咁多"外資"公司, 所以好難高人工。本地工程界的職位大部份都係港資公司, 福利, 人工同埋假期都麻麻。(政府除外)

男爵府

HL7646 發表於 17-3-28 15:51
不過 ...通常金融界的文職人工都比其他行業的文職高, 甚至乎比其他公司的中層/senior officer (專業位) ...

世事都被你看透,所以之前由其他公司轉入bank/investment firm. 人工 Bonus差好遠,比其他公司多好多

大宅

HL7646 發表於 17-3-28 15:51
不過 ...通常金融界的文職人工都比其他行業的文職高, 甚至乎比其他公司的中層/senior officer (專業位) ...

但我第一份工作係banking!做了7年!人工只由8500加到走時9350(emoji)(emoji)7年呀!超恐怖

大宅

我本身做開行街, 一個月有20K-22K左右, 有左後同公司申請轉文職, 比左個SALES ADMIN ASS. 我, 17K一個月NOW, 準時返工收工, 一星期5天WORK, 公司福利算好好, 花紅可以出到3個月

子爵府

aeaemama 發表於 17-3-28 16:07
但我第一份工作係banking!做了7年!人工只由8500加到走時9350(emoji)(emoji)7年呀!超恐怖
...
.邊間BANK 咁變態............出手咁差.....

但你8500入職都要睇係邊1年, 如果係2002-2003年, 我已經覺得非常合理.

子爵府

lazygirlaaa 發表於 17-3-28 16:23
我本身做開行街, 一個月有20K-22K左右, 有左後同公司申請轉文職, 比左個SALES ADMIN ASS. 我, 17K一個月NOW ...

甚麼是行街?你指行街sales ?

如果17K 返5日, 準時收工, 仲要有3個月花紅, 咁拉平均12個月計, 你都有21.25K, 文職黎講不算差......
但都要睇workloads.

做文職也有其不好處, 就係老左容易俾人炒, 到時想搵返差不多呢個數都不係咁易。

小弟眼見不少低學歷的文員, 俾人炒左之後就要轉行做保安或其他體力勞動的工作。
低學歷的人都叫做容易D 轉工, 高學歷的, 做文員, 如果係老左而又俾人炒左, 轉行, 減人工去做基層工都不係咁多公司接受。所以政府文員ACO 咁受歡迎就係咁解, 大把大學/master 畢業的都走去爭一餐。

大宅

HL7646 發表於 17-3-28 16:30
甚麼是行街?你指行街sales ?
無錯, 本來係行街SALES, 基本上一年既TOTAL PACKAGE連花紅有300K, 而家做SALES ADMIN ASS. 岩岩係公司發展出叟既位, 主要都係SUPPORT返SALES TEAM 16,17個人左右, WORKLOAD唔大, 始終都係我做開做熟既野, 新人反而仲要唔敢比野我做, 始終當係師姐.. 所以我都好慶幸轉左呢個位, 無壓力嘛, 做SALES日日比人卒數, 仲要受客氣..
呢間公司好就好在點都好, 除SALES外, 佢地唔會點炒人, 最多CLOSE左個POST, 但絕對會搵過第2個POST比你..

大宅

HL7646 發表於 17-3-28 16:24
.邊間BANK 咁變態............出手咁差.....

但你8500入職都要睇係邊1年, 如果係2002-2003年, 我已經覺得 ...

2000年入職嫁~由temp 做到2002升做perm~無加過人工咁!但有13.5個月糧!到走嗰年留我,人工先加到9350但我要求10k都比唔到!

男爵府

我之前份工都一腳踢!上至Centre management,下至掃地清潔但我公司都唔會比返三份人工我!不過 ...

admin人工會低,始終唔係搵錢部門。去做搵錢部門先會好d

大宅

baby_112 發表於 17-3-28 21:11
admin人工會低,始終唔係搵錢部門。去做搵錢部門先會好d

我算滿意原本Admin個人工,由入職9K一路去到我走時多過17K!不過公司轉咗人好多變動所以走!而家因有CS經驗又有Admin經驗!所以兩類都會搵!但CS好多時會要輪班

男爵府

鬼佬會好過香港/中國人好多

男爵府

aeaemama 發表於 17-3-28 16:07
...

educational background 同 languages 都對搵工同人工有影響

大宅

baby_112 發表於 17-3-28 21:32
鬼佬會好過香港/中國人好多

剛剛見四份工當中有份係見鬼婆!但我開價好低,自己又知自己英文普通!所以佢請我都驚自己做唔嚟~

首頁

尾頁

跳至