婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:回覆+汽水餅+的帖子30歲,月入2萬以上,有

原帖由 sybb2014 於 16-03-27 發表
回覆 汽水餅 的帖子

30歲,月入2萬以上,有樓揸手
我好奇2 萬月薪點買到屋多d

琥珀宮

引用:男既係c6親兄弟,平時所有節日及家庭聚餐,

原帖由 sybb2014 於 16-03-27 發表
男既係c6親兄弟,平時所有節日及家庭聚餐,我地已經請埋佢兄弟d女朋友,而家變態到話一齊去玩,叫我俾埋錢 ...
cheap到呢成三十歲又月入二萬以上,仲要阿哥阿嫂俾埋錢貼女友去玩,無嘢吖麻,你老公點睇?

男爵府

回覆:對你好,所以一齊去主題公園

最緊要你c6點睇

大宅

唉…有樓揸手好多方法既

1)申請居屋,之後同父母講話得自己有資格,所以首期父母同其他居企人俾,層樓寫佢名,供樓好自然由父母供

2)申請公屋,除左屋租個2千蚊,父母就包佢同條女既水電煤,將來要包埋個bb

而平時同父母一齊既膳食費,就由父母包佢同條女
過時過節去玩就問你一唔一齊去,之後就由我地埋單

大宅

C6冇出聲,不過佢都知我係強勢既,我點都唔知做呢d蝕低野

大宅

回覆 yipsiumee 的帖子

根本好難拿,試過有1次食完飯,咁叫左找數,條女就即時同99談天,問99近況,我想話之前全程冇講野既
我c6俾完錢,條女就即時冇野再同99傾,之後即時話走人啦

大宅

你係咁同父母講冇樓好慘,又結唔到婚,又壓力大,好慘,又話條女父母問左好多次幾時結婚

之後再叫父母問其他兄弟姊妹夾錢買樓住,但實情層樓寫你名,搞掂

美菲絲    發表於 16-3-28 17:01

子爵府

回覆:對你好,所以一齊去主題公園

咁兄弟姊妹可以唔俾喎,錢係自己到,明知佢咁都俾,仲要得米,咁就無得怨

美菲絲    發表於 16-3-28 16:25

大宅

回覆 汽水餅 的帖子

咁如果你父母一直租開樓,而家有個機會有居屋,作為仔女,都會幫手買樓等父母生活好d
佢話佢有居屋,會同父母一齊住到老,咁父母緊係答應啦

美菲絲    發表於 16-3-28 17:01

子爵府

sybb2014 發表於 16-3-28 13:50
C6冇出聲,不過佢都知我係強勢既,我點都唔知做呢d蝕低野
強勢但你蝕左十年啦喎~~~~

你老公冇出聲既原因係~~~佢認為俾晒冇所謂??定同意你收返佢細佬錢??

有d男人係鐘意冇錢都養埋兄弟姐妹到老~~次次出街埋單~~~老婆就係拎住果雞碎咁多捱死頂住頭家~~~老婆開聲收返兄弟姐妹錢仲會俾老公鬧~~~

有d男人就係唔好意思開口收~~~好樂意個老婆開口收返d錢~~~~

子爵府

sybb2014 發表於 16-3-28 13:55
回覆 yipsiumee 的帖子

根本好難拿,試過有1次食完飯,咁叫左找數,條女就即時同99談天,問99近況,我想話 ...
咁更係唔會問個女既收錢啦~~~~人地跟男友黎食飯~~~
更係問個男既收錢~~~個男既之後收唔收返自己女友錢就佢地兩個既事啦~~~

得兩兄弟咪成張單除兩份~~~父母就大家既~~~~你收完錢~~~話之個叔仔返去問返老爺奶奶收~~與你無關~~~~重之你做大嫂既出左自己一家&夾左半份老爺奶奶既錢就得~~~

大宅

回覆 美菲絲 的帖子

平時c6俾,我雖然唔喜歡,但係始終係c6既錢,而我地係財政獨立既
但係,個次佢屋企人叫我用自己私己錢幫佢買門票及代幣,我彩佢都傻

男爵府

做得好呀,你老公頂得佢順,唔等於你都要忍佢

大宅

回覆 nita2012 的帖子

贊成
C6對佢屋企人點,唔關我事

我覺得我有權決定自己既錢用係邊,仲有我就算有錢請人吃喝玩樂,都唔等於我要包養佢兄弟條女囉

子爵府

sybb2014 發表於 16-3-28 21:42
回覆 美菲絲 的帖子

平時c6俾,我雖然唔喜歡,但係始終係c6既錢,而我地係財政獨立既

咁好明顯佢細佬唔認為你果d係私己錢囉~~~覺得都係佢大佬d錢~~~唔係邊夠膽叫你俾~~~~
等同有d男家覺得娶左你返黎~~~~你生產力搵到既都係男家既~~~應該用係頭家到~~~你老公d錢就用係男家到~~~到你地頭家搞唔掂要老公俾多d時~~~就係你既問題~~~~

大宅

回覆 美菲絲 的帖子

姊妹,你講野真係一語中的
我一同c6結左婚,99即係叫c6加家用,因99話我係一家人,所以都要俾家用,但我同c6一早搬左出嚟,唔同佢地住及食

C6兄弟一見到我,就問我今年人工加幾多

子爵府

sybb2014 發表於 16-3-28 21:42
回覆 美菲絲 的帖子

其實財政獨立係乜意思~~~~
唔通你老公除左俾你既家用外~~~所有錢都俾晒個細佬~~~你都唔問一句???

俾完家用你~~~其他錢拎去包二奶~~~你又唔理??

兩公婆所謂財政獨立都有個譜~~~唔係一句獨立就唔可以問/唔可以理~~~只係唔會將d錢放埋一齊姐~~~

頭家係大家既~~~都會計劃將來~~咁佢有幾多存款~~有冇負債~~除左家用以外d錢洗去邊都要知架~~~

佢咁養個成年細佬~~~你又養自己d兄弟姐妹~~~咁到你兩個頭家要洗錢時~~~d錢係邊變出黎???

子爵府

sybb2014 發表於 16-3-28 23:58
回覆 美菲絲 的帖子

姊妹,你講野真係一語中的
佢家人點諗唔係問題~~~~至緊要你老公點諗~~~你老公係咪同佢地一樣諗法~~~
照你奶奶咁講~~~~外母又話要加家用~~~因為你老公係一家人~~~所以要俾家用~~~唔同住都要俾~~~~都痴痴地~~

大宅

回覆 美菲絲 的帖子

姊妹,請放心
財政獨立即係c6會負責我地頭家既所有開支,而我地每月亦都有儲錢大計及為將來打算

只不過c6俾家用,請佢兄弟或屋企人吃喝玩樂我會同c6反映我既不滿,但我唔會干涉,我盡可能都減少同c6屋企人去非必要既活動,例如旅行咁,我試過呢個方法ok,因佢地開始減少叫我地一齊去,不過當然久不久又問一次啦

子爵府

sybb2014 發表於 16-3-29 00:16
回覆 美菲絲 的帖子

姊妹,請放心

咁都好d~~~~
我有個朋友~~成日同我講佢同佢老公財政獨立~~佢屋企乜都要出一半~~連個B既奶粉尿片~~甚至奶奶搶左佢個B黎湊~~佢仲要自己俾錢個奶奶湊b~~~但到外母幫手湊時~~佢老公唔會俾錢外母架喎~~~~

仲要佢對佢老公既財政真係獨立到乜都唔知~~連佢老公有冇儲錢都唔知~~~亦冇一同儲錢為將來打算~~~聽到我頭都痛埋~~~

只要係無影響我地頭家既計劃~~~我都唔會理我老公俾幾錢佢屋企~~~除非佢屋企有特別情況發生就另計~~但都會通知用左係邊~~~~

首頁

尾頁

跳至