少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

引用:樓主, 路過建議你換左張 bK profile pictur

原帖由 clt_linda 於 16-03-29 發表
樓主, 路過建議你換左張 bK profile picture, 入面有幾個小朋友, 我估係你小朋友. 你都會講佢D野, 我怕私隱 ...
好,謝謝你的提意!

男爵府

引用:樓主, 你囡囡幾大

原帖由 qkhui 於 16-03-30 發表
樓主, 你囡囡幾大?
阿女依家13歲

男爵府

引用:咁樣情況你或者可以試下!響出面搵下社工支

原帖由 yungkinleung 於 16-03-29 發表
咁樣情況你或者可以試下!響出面搵下社工支援下!
上年開始,已經有社署社工、學校社工跟進同班主任跟進,但只見佢情況越黎越嚴重,基未上老師、社工,跟本和我一樣冇辨法!

男爵府

引用:樓主個女入過女童院

原帖由 birdbird 於 16-03-30 發表
樓主個女入過女童院? 佢因為咁而跟樓主關係惡化?
我女未入過女童院,因為今個月已報了三次警,上次本應阿sir都話要申請保護令,佢要入女童院,但我唔舍得,話比多次機會佢,點知今次佢又再走,我再報警,阿sir就話,今次一定要申請,我都冇得話事,阿女知道後就好嬲我,佢話我唔報警咪唔洗攪成咁囉!

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+qkhui+於+16-03-30+發表樓主,

原帖由 april0827 於 16-03-30 發表
阿女依家13歲
得13歲乍?唉,鄧你心痛呢

男爵府

回覆:april0827 的帖子

不如試下一家人出國旅行。忘記書本,工作。我仔之前又是反叛,大家一齊去台灣,早上去玩,晚上我仲教佢地玩pair牌,大家好似朋友咁,好開心。感情都增加吾少。比佢知你有几鍚佢。

子爵府

畀面勳章

十三歲咁多日唔返屋企???
你個女自細你係咪好少陪佢?

伯爵府

引用:十三歲咁多日唔返屋企???你個女自細你係

原帖由 jeremylui83 於 16-03-31 發表
十三歲咁多日唔返屋企???
你個女自細你係咪好少陪佢?
反判期真可怕,而家13歲最易識壞人同學壞。

大宅

投其所好,陪佢去佢想去既地方,玩機動遊戲、唱K睇戲,起碼你知佢平時去邊,佢唔抗拒你。
我有時覺得屋企太細太亂,都想外出行下,
你咪行前一步囉

大宅

睛靈勳章

13歲即f.2, 囡囡是離家去了男朋友家住?
你跟囡囡男朋友認識嗎? 可能到依家, 你試下在囡囡男朋友身上行. 跟他的朋友溝通一下, 比囡囡知, 你是接受的. 最低限度可以知他男朋友是什麼人.

男爵府

april0827 發表於 16-3-27 20:20
阿女成日逃學、離家出走,今個月已報了三次警,今次24號走左到依家都未返屋企,打比佢唔聽電話,只會覆我wh ...
聽到咁嘅情況, 真係令人好唔開心.....似乎佢收唔到屋企人對佢嘅關心, 反而覺得呢啲關心係限制, 努力咁避出去....

男爵府

回覆:阿女與我的對話,心痛

好多謝大家關心,睇完你地D留言後,大家都會覺得係家庭有問題,阿女先會攪到今日咁。我四個小朋友都係我一個人湊大,從小我都陪佢地週圍去玩,家裡常常都有家庭活動,自阿女中一後,她常常都拒絕參加家庭活動,我也試過只同大二個女去唱K.睇戲。但我始終都唔可常常陪她玩,因為我都要湊住兩個細。至於阿女是否去男朋友家,我只可說她沒有固定男友,識我的人知道我為這個家,為仔女付出很多,但我也會再檢討自己的不足,多謝大家關心!

大宅

樓主, 睇你哋O既對話, 作為一個媽咪, 真的好心痛, 我囡囡就嚟 12 歲, 其實我都好擔心呢個時期, 但之前睇過好多媽咪留言, 青春期總會過去的, 我覺得你已做得好好, 見你覆佢 "永遠愛佢" 我就喊咗出嚟, 努力吧!!! 另外我見你囡囡每次覆你 WHATSAPP 都係好短時間覆, 也是一種安慰~~ 加油!! 雨過後一定有天晴!!

用戶要求終止服務

回覆:april0827 的帖子

會唔會係身邊朋友影響?

水晶宮

april0827 發表於 16-3-30 13:00
我女未入過女童院,因為今個月已報了三次警,上次本應阿sir都話要申請保護令,佢要入女童院,但我唔舍得, ...

原來如此.

我諗, 其他父母在如此情況下, 都會報警. 報警, 係基於擔心及 愛子心切.

你囡囡要知道有d野佢多次做o左或者唔做(常常午夜仍然在街, 唔返屋企),
就必定會有後果 (係咁多次之後的後果, 去女童院).
有冇人話過佢知, 世上冇免費午餐?
佢要做d 野, 先至可以唔洗去女童院, 就係定時返屋企.
佢想有轉彎餘地, 現階段就應該合作.
希望佢明白.

男爵府

引用:樓主, 睇你哋O既對話, 作為一個媽咪, 真的

原帖由 chowkarman 於 16-03-31 發表
樓主, 睇你哋O既對話, 作為一個媽咪, 真的好心痛, 我囡囡就嚟 12 歲, 其實我都好擔心呢個時期, 但之前睇過 ...
謝謝你的鼓勵,我相信過左呢個階段,阿女一定會明白我!

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+chowkarman+於+16-03-31+發表

原帖由 april0827 於 16-03-31 發表
明白你既心情,我女今年17歲,早幾年都經歷過慘痛既反叛期,不過現在算雨過天晴,你都吾好放棄,反叛期通常係初中,過幾年佢識諗左就會回到你身邊,加油

大宅

回覆:阿女與我的對話,心痛

睇完咁多對話,感覺樓主已盡了做媽媽的本份,青春期可以很可怕,我亦身同感受,自問家庭正常,孩子充滿愛之下成長,以為已打好底,誰不知青春期是朋友大個天,媽媽所有説話也是煩,孩子突然变得很陌生,作為媽媽,當然希望孩子行的路是平路,但孩子選擇行另一條路,由他承擔後果吧!過来人説现階段不要迫,否則只會越走越遠,保持平常心,朋友關係,等他鳥倦知還吧!

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

睛靈勳章

加油 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

april0827 發表於 16-3-31 19:54
阿女與妳的關係也不是太差,或者妳可以試下同阿女講多D妳的其他感受,即面對其他人或事的感受,而非集中妳與她的關係,扮下弱者要求佢陪下妳,培養下感情。

首頁
12345...6

尾頁

跳至