少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

侯爵府

april0827 發表於 16-3-27 23:14
唔係,一家六口,家庭美滿!
多口一句, 如家庭美滿, 佢無理由會咁 ? 會否佢都係覺得被人忽略左 ?

大宅

april0827 發表於 16-4-1 13:55

阿女講當生少個, 一定有原因,
可能佢能力不及家姐, 又唔夠細佬妹乖巧,
覺得屋企冇人錫佢, 少佢一個唔少.
同學中, 個個屋企可能得1,2個子女,
人地父母可能好重視好錫D仔女,
阿女覺得屋企冇人重視佢, 冇人理佢, 冇人聽佢感受.

被忽略唔係一日發生的事,
一定有一段時間, 得不到家人重視支持,
才會有唔想返屋企的想法.

以上想法是自己親身感受, 因我細個是5姐弟, 我排尾2.
那年代不可能去人地屋企過夜, 如果可以我可能都會去.

樓主, 好在阿女仲好關心你, 盡快約阿女出來傾下.
以朋友角度同佢傾, 唔好以責備的方式對話,
了解阿女的想法, 佢其實好需要人支持關心佢.

子爵府

生4 個, 這個年代比較小有, 會不會是想追一個仔?

大宅

記得自己反叛期時,
阿媽叫我飲湯,
想陣間先飲,但係咁叫,
越叫越唔飲,越叫越走,
本來唔想走都比佢煩到走.
覺得阿媽好煩.

而家為人父母,
識得唔好煩住個女,
想阿女飲湯,
筆碗湯擺係枱面,
擺枱面個刻嗌聲“阿女”,
佢會知道比佢飲,
但我唔會叫“阿女飲湯、快D飲埋佢”呢D說話.

天氣凍,想阿女著多件衫,
唔會叫佢著多一件衫,
會攞件衫放係佢側邊,
唔出聲,出聲都好,
都係叫佢早D瞓,唔會叫佢著衫.

對住反叛期,多做事,少說話,少囉嗦.

happiness_0505    發表於 16-5-2 00:00

水晶宮

引用:記得自己反叛期時,阿媽叫我飲湯,想陣間先飲

原帖由 mm168mm 於 16-04-06 發表
記得自己反叛期時,
阿媽叫我飲湯,
想陣間先飲,但係咁叫,
我跟對仔女關係都叫好,但我都要看眉頭眼額,話說哥哥生日那天,講好一齊外出晚飯,但當天運動會,他比賽輸了,無心機,人又累,買左蛋糕都無心機切,最後由我切,哥哥不去晚飯,叫我打包,我說好,食完我的“愛心外賣”之後,可能又沖完涼,休息後,心情又好番,所以讓他們有適當的私人空間,是很重要的,做父母,最重要不要讓子女覺得煩。

RAA    發表於 16-6-21 15:57

男爵府

回覆:阿女與我的對話,心痛

其實生四個仔女,一定會有忽略其中,一個人照顧一家六口,又要洗衫煮飯,年齡還要相差十年,無論我做得點好,她們都唔會覺得足夠,阿女還小不懂事,常常搵同學和自己比較,我都冇辨法,事實就係事實,媽媽沒有給她工人,沒有給她全部的愛,我承應真的有忽略她,但我已盡了最大的努力。還有在此我想對大家說,我不是追仔,生第四個時是意外,我生了這麼多個仔女,我是懂避孕的,但偏偏有0.1機會都要選中我。

男爵府

多謝大家在阿女離家出走期間鼓勵我,支持我。阿女前天已搵返,現在已安排阿女住寄宿學校,阿女回家當晚,我和她睡,我們傾了一個晚上,睡醒時只有我和她,我陪她吃早餐,陪她行街買衫,好耐我們都沒有這樣相處,感覺很美好。阿女去宿舍學校住一年,希望她會在這一年找到自己目標、和方向,我也會從新愛她,鼓勵她!

粉紅虎    發表於 16-4-17 01:37
orangesasa    發表於 16-4-14 22:25

大宅

引用:多謝大家在阿女離家出走期間鼓勵我,支持我

原帖由 april0827 於 16-04-07 發表
多謝大家在阿女離家出走期間鼓勵我,支持我。阿女前天已搵返,現在已安排阿女住寄宿學校,阿女回家當晚,我 ...
真心,其實覺得你ftm照顧一家六口巳好叻,衫永遠洗不完,安排全家伙食,清潔屋全.還有很细個要照顧,放心,囡囡遲早會明白你,只是時間問題。

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

水晶宮

april0827 發表於 16-4-7 20:32
其實生四個仔女,一定會有忽略其中,一個人照顧一家六口,又要洗衫煮飯,年齡還要相差十年,無論我做得點好 ...

加油!!!

既然知道囡囡需要多一點愛,就給她多一點,女孩子是敏感的,要多一點關心和愛.

大宅

加油!!!我都支持你,FTM不容易!

大宅

我覺得你真係做得好好,如果唔係你個女都唔會係咁關心你,希望一年之後你個女會變好,加油!

大宅

引用:阿女成日逃學、離家出走,今個月已報了三次

原帖由 april0827 於 16-03-27 發表
阿女成日逃學、離家出走,今個月已報了三次警,今次24號走左到依家都未返屋企,打比佢唔聽電話,只會覆我wh ...
千祈唔好報警,比佢入女童院…如果你想知點解就pm我

男爵府

回覆 april0827 的帖子

係唔係佢自己想返來?我好開心聽到這個消息,掛住幾日的心可以放低了。加油,jm和女女。

大宅

回覆:april0827 的帖子

加油,媽媽,我不知有什麼方法可教,有機會可試找余德淳博士請教下,專家可能會有較多分享!或者若可以,樓主嘗試返教會,由心改變!我想講住宿舍也不是完全解決得到的,她可能會覺得你放棄佢,日後必須要多關心佢,比佢知道住宿舍這個方法是為佢好,或者只是暂時而矣!加油,不要放棄!

侯爵府

畀面勳章

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

加油,支持你!

民房

april0827 發表於 16-3-27 21:27
其實我平時和她有講有笑,問過佢好多次點解唔想返屋企,唔想返學,她只說,我唔係唔鐘意屋企,不過我鐘意出 ...

今日突然睇到你既POST,突然令我諗返起自己當日都同你女女一樣無聲無色地突然既轉變。
當時我唔係唔愛自己媽咪,回想起自己當時只係抱住想試下另一種按自己感覺生活既方式而生活,
不過最大原因,係當時有一個好照顧自己既初戀男朋友,大家想試下一同生活...
或許年紀細,所以當時眼中只有佢同自己;唔識諗...唔會諗家人擔心我而希望我最早點返家。
而且由細到大媽媽都對我好嚴格,所以我有心事都只敢收起;慢慢形成左一道隔漠....

但相信你女女心目中,係好愛你...
只係唻一刻佢未理解作為父母既擔心!

所以我宜家同阿女相處,都係有事攞出來傾;盡量冇秘密...
當孩子唔太驚自己父母,小朋友就願意向你道出心底話。

別墅

我也在12歲時 中一下學期開始變壞 給朋輩影響 吸煙吸毒離家出走逃學紋身穿環 媽媽沒有報警 知我吸煙連煙也一條一條的買給我 她只求知我人在何處 到最後我也玩出鑊 打架要入女童院一個月 當時是在新年前 媽媽只有一天沒有來探望我 那個新年很難忘 出來後肥了很多 也變乖了 為了警惕自己紋了個鳳凰在後腰 警惕自己再也不能做錯事回女童院 要重新做人
到現在做了人媽媽才知當時差點氣死媽媽
希望樓主女女快點醒覺早日投回媽媽的懷抱

粉紅虎    發表於 16-4-17 01:39

首頁

尾頁

跳至