懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

家人有左年尾10月生,諗住去養和順產既,可否請有經驗媽媽解讀

6人房服務又如何?會否嘈吵不能休息?
3人房會有比較更好服務嗎?
如果突發要開刀,收費會點計?

大宅

回覆:求指教養和順產生仔既情況???

順產變緊急開刀 普通房加$6000,半私家$9000 私家$12000~

禁止訪問

大宅

養和無三人房,大房六人,半私家一人房但要共用廁所浴室。

伯爵府

回覆 lyanbing 的帖子

謝謝提供順產變開刀價錢。

咁請問對6人房有咩評語???

如果順產,係咪住私家房,半私家房,住6人房所受服務都係一樣架?

順產會唔會住唔同房有唔同服務??

伯爵府

回覆 Ngwing 的帖子

恭喜你呀♡雖然可以參觀,但實際環境係未知。
我家人無住過養和產房,所以想問下實際生仔入住既媽媽啊。。

伯爵府

回覆 yubaba 的帖子

原來產無3人房架。。。。。。但因為有不同親戚入院做其他科手術,佢地住3人房。
所以我以為其他科都係咁分。

大宅

引用:回覆+lyanbing+的帖子謝謝提供順產變開刀價

原帖由 M.A.C 於 16-03-28 發表

謝謝提供順產變開刀價錢。
產房一人一間 應該服務一樣既~ D助產護士唔會因為妳住私家房對你好D掛? 出院禮物又一樣... 其實房只不過係廁所問題, 私家房獨立廁所, 半私家同第二個半私家share廁所..醫生收費就睇你咩房收咩價錢...

伯爵府

原來養和咁好架,全部可以一人一間房生仔。我無住過,唔清楚。
因為其他公立醫院係2,3人同一間產房,用布幕分開架咋。

水晶宮

M.A.C 發表於 16-3-28 23:27

原來養和咁好架,全部可以一人一間房生仔。我無住過,唔清楚。
公立 (QE) 都有單人產房喎, 係有兩間要二人 share.
不過公立又點同養和比呢 ~~

伯爵府

回覆 Nbs 的帖子

係呀!公立既然產房會可能同時有其他人生仔中/等生仔,會可能聽到其他孕婦既慘叫聲,雖則公立醫院都有人讚好和覺得一樣有好姑娘。但論服務,相信私家一定好好多。

大宅

[size=26.402px]我本來揀半私家,因為老公可以陪過夜,不過我個醫生係咁叫我唔使,無謂俾咁貴,結果聽佢講住咗大房。產房應該一樣,姑娘不會太忙,經常都係到,總體來說,非常舒適。大房地方不太大,嘈唔嘈好睇有咩人,當時我就o k。如果唔介意錢,當然私家好,但醫生費各樣都要計,大房半私家條數都差一截。

水晶宮

回覆 M.A.C 的帖子

唔知私家既產房聽唔聽到隔離房慘叫既呢 !? 定係個個都好斯文唔叫既呢 !?

水晶宮

yubaba 發表於 16-3-28 23:50
我本來揀半私家,因為老公可以陪過夜,不過我個醫生係咁叫我唔使,無謂俾咁貴,結果聽佢講住咗大房。產房應 ...
大房係咪 BB 唔可以跟住 ?

大宅

Nbs 發表於 16-3-28 23:54
大房係咪 BB 唔可以跟住 ?
B B喺B B房,但叫佢推出來見B B是可以的。好似半私家都係,私家就唔知。

水晶宮

我問過半私家唔係呀, 半私家同私家都可以 room in
(我book 左私家)
不過 BB 唔喺身邊可以休息得好啲...

大宅

引用:回覆+M.A.C+的帖子唔知私家既產房聽唔聽到

原帖由 Nbs 於 16-03-28 發表
回覆 M.A.C 的帖子

唔知私家既產房聽唔聽到隔離房慘叫既呢 !? 定係個個都好斯文唔叫既呢 !? ...
我上一胎嘗試過順產, 產房有電視睇 我老公係隔離睇報紙 我打完epidural 好輕鬆咁係度等....無聽到有人叫..有人要生, D姑娘講野既聲仲大過D媽媽...「大力D, 就得啦, 見到頭髮啦....好叻呀你」 等等...

伯爵府

請問你大約邊年去養和生架?私家比錢咩人都住得,所以6人房無得估計住咩人?
但日子可以參考下有無雙非單非咁囉!謝謝

伯爵府

回覆 Nbs 的帖子

下。。。除非媽媽要求休息唔湊bb至送去bb房吧!私家房和半私家房內產婦,唔可以要求bb全程跟身架咩?

伯爵府

咁良好環境~指你係「產房等生中」,還是仍然「在病房內等入產房」呢?

首頁

尾頁

跳至