母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我返嚟啦!大件事,dan dan 豬大混亂,有冇計?

hello,

各位 bk 媽咪,你地好嗎? 我到咗澳洲 2 個星期啦 (亦全人奶 2 個 week 啦)!好掛住你哋!所以暫時借住朋友個 56k a/c 上嚟同你哋傾計。

dan dan 豬到了澳洲好似好唔慣,所有 schedule 都亂晒,到地的第二日即刻變咗隻樹熊!成日痴住我,希望你地可以幫吓我。

(1) 所有食奶的 schedule 都亂晒,每隔 2 個鐘就要摟計要埋身食奶,但每次都係食得 10 - 15 分鐘,搞到我要貼身照顧佢,什麼都做唔到。

(2) 夜晚一定要同我瞓,每 2.5 鐘食一次奶,但係香港時佢己經介咗夜奶... 仲要係我一定要餵佢至肯瞓,攪到我每日都係隻大熊貓!

(3) 由於佢已經 6 個月大,我開始比糊仔佢食,每日試一餐,過兩日再試兩餐,但係佢食完之後半個鐘又摟食,但係我又唔可以一下子大量比佢食喎,佢都食唔落啦,點好?

(4) 佢成日要我抱,因為已經不輕了,我已經抱到手痛,唔抱就喊,第二個抱又唔肯.... 真係激死!

(5) 又係奶奶問題,佢日哦夜哦要我介人奶,比佢食奶粉,(因為佢覺得食奶粉 bb 會無咁痴身,佢可以幫我揍住 dan dan) 我費事同佢嘈,因為坐月的時候我已經好堅持要餵人奶,佢話 dan dan 豬成日喊要我係因為食唔飽,所以要食咁密,而且佢成日什麼都比佢食,驚佢唔肥,激死我!我就話我唔想 bb 太肥,唔靚、唔想佢第日怨我哋兩個,而且健康咪得咯!佢成日就話佢 d 醫生朋友話人奶 6 個月後就無益,而且對大人細路都唔好?-(,唉!遲 d 仲要靠佢同我揍 dan dan 豬,因為要工作,都唔知點好!

(6) 我奶奶成日話我唔夠奶,每餐都監我食 double 的分量,陰公!我啱啱收完身咋,我話健康咪得咯,佢就話佢哋上一代每餐會食 3 碗飯....我己經向我老公求救,你哋有冇計呢?
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 我返嚟啦!大件事,dan dan 豬大混亂,有冇計?

DanDan,
好開心見你番黎!其實我都唔識解答你d問題, just to say hi!

男爵府

Re: 我返

Dan Dan豬去到新環境, 同當地人由不熟, 梗會怕羞D, 莫說小朋友要時間適應, 就算大人就要啦!

另外Dan Dan豬已經6個月大, 可能就出牙仔, 身體上大些變化, 這些東西都要時間適應。

再努力一下, 過一排就會好轉!

加油啊!

男爵府

Re: 我返嚟啦!大件事,dan dan 豬大混亂,有冇計?

i don't understand why most of the mother-in-law like this, for your baby's sake , you should educate her the benefits of breastmilks, otherwise she will stop feeding the brestmilk to your baby.

also, the old people has different method of raising baby, so you should gently communicate with her before what you want to do, and what you don't want her to do, otherwise you will be unhappy if she did something diff to you, or it will affect your relationship.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

DanDan,

終於見面了!
dan dan 豬到了澳洲一定是會不習慣, 小人兒連呼吸的空氣也不同了, 走在街上聽到的人話也不同, 怎教她不做樹熊呢? 在她來說, 就只有最信任的媽媽就是最安全的. 就算是奶粉bb都會黏她最信任的人, 一定不是手拿奶瓶的人. 請跟建議你戒人奶就會令dan dan 豬不再只黏你的人說, 寶寶在全新的環境要天天地生活, 這個反應是正常, 如果他們仍堅信自己所信的, 又舉小時候自己或別人的例子, 請平心靜氣地尊重他們的提議, 並告訴他, 那些例子的主角是否一如dan dan 豬是在6個月大時移民, 不是的話, 作為媽媽就是隨寶寶的需要給她想要的親密安慰, 讓她藉著信任的媽媽和母乳幫助她盡快適應這個巨大的轉變.

最好請老公給奶奶一個提示.
如果在dan dan 豬最要媽媽抱抱和餵奶的時候, 那些加以說話, 請你暫停理會她或要求你為她戒奶, 人的天生本能, 一定感應那些人是阻礙他得到滿足時, 他就會不願意親近那人了. 別以為6個月的小人兒聽不明, 但人說話時的感情和嘴臉是騙不到本能的感應, 因為這是安全感的基本感應.

(1) 所有食奶的 schedule 都亂晒,每隔 2 個鐘就要摟計要埋身食奶,但每次都係食得 10 - 15 分鐘,搞到我要貼身照顧佢,什麼都做唔到。
---------就按她的需要給吧, 別擔心, 當她感到安全和對環境熟悉就會漸入佳境.

(2) 夜晚一定要同我瞓,每 2.5 鐘食一次奶,但係香港時佢己經介咗夜奶... 仲要係我一定要餵佢至肯瞓,攪到我每日都係隻大熊貓!
---------忍耐啊! 你有躺餵嗎?

(3) 由於佢已經 6 個月大,我開始比糊仔佢食,每日試一餐,過兩日再試兩餐,但係佢食完之後半個鐘又摟食,但係我又唔可以一下子大量比佢食喎,佢都食唔落啦,點好?
---------建議你可以每天一餐, 待她適應了新生活, 才加兩餐. 印象中, 添加固體食物, 由每天一餐開始, 也要維持一段時間的.

(4) 佢成日要我抱,因為已經不輕了,我已經抱到手痛,唔抱就喊,第二個抱又唔肯.... 真係激死!
---------體諒她的安全感需要, 找條sling把她揹在身前, 減輕手的負擔.

(5) 又係奶奶問題,佢日哦夜哦要我介人奶,比佢食奶粉,(因為佢覺得食奶粉 bb 會無咁痴身,佢可以幫我揍住 dan dan) 我費事同佢嘈,因為坐月的時候我已經好堅持要餵人奶,佢話 dan dan 豬成日喊要我係因為食唔飽,所以要食咁密,而且佢成日什麼都比佢食,驚佢唔肥,激死我!我就話我唔想 bb 太肥,唔靚、唔想佢第日怨我哋兩個,而且健康咪得咯!佢成日就話佢 d 醫生朋友話人奶 6 個月後就無益,而且對大人細路都唔好?-(,唉!遲 d 仲要靠佢同我揍 dan dan 豬,因為要工作,都唔知點好!
---------告訴她權威的醫療專家雲集的"WHO"話至少餵至2歲, 即時話, 母乳到兩歲都好有益, 對母親和寶寶都是好的.

(6) 我奶奶成日話我唔夠奶,每餐都監我食 double 的分量,陰公!我啱啱收完身咋,我話健康咪得咯,佢就話佢哋上一代每餐會食 3 碗飯....我己經向我老公求救,你哋有冇計呢?
----------我是你就會輕鬆又尊敬地讚奶奶:"你好叻! 又錫我和BB, 煮的食物種類和每樣分量都好多, 又好味, 我比以前的人幸福, 都是奶奶你叻, 不用我靠食飯先至飽. 多謝你!"

dandan豬在現階段, 因生活在全然陌生的國度, 她的本能反應只是正常地發揮, 成了高需求的寶寶, 請你參考以下網站, 希望可以給你幫助.

[size=medium]DR. SEARS -- FUSSY BABY
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

真係要多謝你哋各位媽媽!

對付 dan dan 豬,我都由佢鐘意幾時食就幾時食,我儘量會較到約 2-3 小時一餐,因為已試了每日一餐糊仔兩星期了,所以今天我試吓比兩餐佢食,佢又好 likey 喎,佢成日要學大人食野,要用筷子同匙,所以食飯時佢都會攪攪震。唯有我同佢一齊重新適應。再抱唔到,就叫老公頂住。

至於奶奶,我覺得佢有少少失落,因為原本諗住有孫女揍,但係 dan dan 豬唔跟佢,依家日間 dan dan 都會比其他人抱,但係到天黑就一定要我抱,叫做好 d 啦!

我奶奶見我咁堅持,今日就建議我換床,兩個人同 dan dan一齊瞓,佢好似有 d 軟化,我就話第日返工我會泵出嚟托你用樽餵,我又解釋比佢聽, dan dan 豬要適應環境,所以咁痴身,大人都會啦!佢又好似明明哋咁。雖然依家食野唔可以好以係香港咁清,我分量我會自己控制,等我老公同佢講吓,可能會好 d 。唉!話晒佢都係為我好,我又做咗人哋媽媽,我會儘量尊重佢但唔會勉強自己。

DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊