母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:唔夠奶, 想放棄!

複式洋房

我BB住左十幾日院,期間只可到醫院泵奶,每日埋身一餐。
由原本好夠奶,但而家唔夠奶(一餐都唔夠)……
健康院嘅姑娘都擔心,都差不多出世三個星期,都唔夠奶水,都好麻煩……
BB完全唔夠食,成日喊,好想放棄人奶

子爵府

引用:Quote:原帖由+Luzern+於+04-07-28+發表唔夠

原帖由 s.andp 於 13-01-16 發表
容我坦白說,你好似在找藉口放棄。如你真的在這認真爬文,10安是異數,而且奶量是跟BB成長,一個多月泵40ml ...

禁止訪問

大宅

最緊要定時餵或泵, 再唔得飮mothers milk 係茶包, 粉紅色包裝City sp 有得買, 我頭三個月都唔夠奶, 跟住連返工食午飯時又泵, 放break又泵, 一日泵4-6次, 最後到6個月每次可以泵到12oz,要用孖泵先得, 餵母乳到1歲多就停, 因為自己要吃藥怕會傷害BB就停了。
如果可以就要堅持, 母乳俾到嘅抗體係無奶粉可以做到的!BB抵抗力好, 家長都唔洗怕無覺瞓!

大宅

足夠睡眠都非常重要!另外零晨係會多奶啲!

大宅

引用:最緊要定時餵或泵,+再唔得飮mothers+milk+

原帖由 nana.uq 於 14-05-08 發表
最緊要定時餵或泵, 再唔得飮mothers milk 係茶包, 粉紅色包裝City sp 有得買, 我頭三個月都唔夠奶, 跟住連 ...
請問mothers milk 是什麼,是助上奶嗎?有圖可分享嗎?

大宅

助上奶, 是茶包. 係Google打Mother's Milk,圖片粉紅色盒就係.

複式洋房

回覆:Glad 的帖子

Glad,呢個湯可以俾小朋友嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+nana.uq+於+14-05-08+發表最

原帖由 Janjanchu 於 14-05-08 發表
請問mothers milk 是什麼,是助上奶嗎?有圖可分享嗎?
謝謝!另是city super 可買到嘛?

男爵府

我又零晨泵又埋身加埋木瓜,黃不流行通草都係1安,現在女就嚟2個月,現在更加痴樽底半安都無,請救我

民房

我都係無咩奶,好想放棄,但見到我女唔夠奶,覺得自己真好無用,通乳都通左,奶量都係10ml到20ml之間,好無奈,D人話食飯,湯水可以上奶,我食幾多都一樣感奶量,吸收曬自己身體,好無奈

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

TungLi_FB 發表於 18-2-4 00:10
我都係無咩奶,好想放棄,但見到我女唔夠奶,覺得自己真好無用,通乳都通左,奶量都係10ml到20ml之間,好無 ...

唔駛覺得自己冇用。有幾多餵幾多,奶量唔係成敗因素。

民房

堅持住呀,第時我都想餵人奶,共勉次

男爵府

ZombieeHua_FB 發表於 19-3-30 14:36
堅持住呀,第時我都想餵人奶,共勉次

篇文04年架

大宅

Luzern 發表於 04-7-28 00:05
唔夠奶, 好想放棄餵人奶, 真係好唔開心! bb 1-1/2個月大了, 佢唔夠食...因我試過泵奶, 最多只有40cc. 我睇 ...

我記得我初初全埋身 冇泵過奶 之後試下泵 泵到160ml 之後依加可以泵到240ml 我bb3個月 我每日都飲通草王不留行 食無花果 如果泵奶泵到冇既時候就停一停隔5分鐘先泵 停既時候按摩下會奶量多d 同易出d 慢慢就會追到奶 加油 依加我都要追奶 咩方法都試下 上奶茶 米水 豆漿 咩都試

民房

回覆 dreamboy_man 的帖子

覆完我都見到,但好有共鳴呀!!

洋房

Luzern 發表於 04-7-28 00:05
唔夠奶, 好想放棄餵人奶, 真係好唔開心! bb 1-1/2個月大了, 佢唔夠食...因我試過泵奶, 最多只有40cc. 我睇 ...

你已經好好架啦,有40cc, 我得10cc,我日日飲通草王不留路路通魚湯,上奶茶,催奶餅,催奶藥,smoothies ,我都係得最多10cc,所以盡力泵到幾多得幾多,我幫呀b轉左主食奶粉,間唔中儲埋一次過俾佢食人奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊