母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

唔夠奶, 想放棄!

唔夠奶, 好想放棄餵人奶, 真係好唔開心! bb 1-1/2個月大了, 佢唔夠食...因我試過泵奶, 最多只有40cc. 我睇過其他topic, d媽咪閒閒地泵10安奶, 泵4安都話少, 咁我應該放棄餵人奶囉!
我真的不知點解唔夠奶?? 我日日飲水, 飲魚湯, 飲奶...

別墅

Re: 唔夠奶, 想放棄!

我開頭泵都係得1-2oz咋, 有好多方法可以令奶量多的, 除左飲水, 飲湯外, 仲要多d泵奶, 試下一邊泵一邊餵, 同試下定時泵, 我都係好多bk媽咪教的, 雖然而家最多都係得5oz, 通常都係得3oz, 不過我都定時同盡量泵, d人話要泵空左d奶, 個大腦先識得造多d奶, 努力啦, 唔好放棄係送比bb既禮物, 有錢都買唔到架! 最多咪少食多餐. 而且少食多餐對bb好架.

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Luzern
心情放鬆,唔好比甘大壓力自己,心情會影響奶量架,你要相信自己一定夠奶比bb食.我一次都唔可以泵到10oz,如少你可以泵密d,初初泵都會係少d,泵下泵下就會多d架啦.唔好唔開心,記住相信自己同放鬆心情.
[size=x-large]努力,加油!
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com
該用戶已被刪除

複式洋房

Luaern,

Have you go to the 中藥房 ? They have something called "上奶茶". It can help. Also you add 花生 when you boil the soup. This can help to increase the milk volume.

囡囡最愛作弄我,叫我"貓貓 哈!哈!哈!"

洋房

放鬆啲啦, 我初初泵都係咁. 又用泵又用手都得 1安咋, 嚇到我都幾乎想放棄. 但正如 JuJu's Mum 說, bb夠唔夠食係睇佢一日有幾多條濕片, 我bb剛出世體重是很理想啊. 你現在用什麼泵, 我以前用 avent 的手泵都幾好呀.
重有一點很重要的, 就是bb的吸吮永遠是比自己泵的多.
其它媽咪有咁多意見比左你, 唔好浪費呀! 嚟到有好多人支持你的, 遲啲你睇到bb咁健康就會好開心架拿, 加油, 加油呀.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Luzern,

有好幾位同路的媽媽給你建議和鼓勵支持, 我也來加一把勁!
大家都不約而同地提出放鬆心情有助奶量的基本因素, 是好有見效的佳績.

我也是少奶的人, 也能在沒給自己壓力底下, 可以6個月全母乳的生活, 還給兒子吃到今天邁向50個月.

你有吃過坊間說的增奶湯水嗎? 我的中醫有以下的一個介紹:
王不留行1兩+通草4錢+適量黃豆3-4兩及花生3-4兩+豬腳或豬手一隻+墨魚乾一隻煲湯
(墨魚可以是新鮮, 如果買不到墨魚乾, 可以是鱆魚, 她建議墨魚是因為屬平性, 適合任何體質, 鱆魚屬熱性)

(豬腳或豬手要去毛, 請肉檯師傅代勞. 回家洗淨才斬件會較衛生, 如果自己不易處理, 就由肉檔代勞. 煲前洗淨後, 用滾水煮5分鐘出水, 去油去血水, 撈起後才與其他材料, 冷水一起煲滾後, 再慢火煲1.5小時左右. 墨魚乾先浸軟後切件, 如果用鮮墨魚, 也要先出水. 用水的分量原則是必須蓋過所有物料, 再加至少3碗水. 不同煮食燃料的乾水情況不同, 請根據經驗酌量.)

努力加油啊!

如果寶寶有體重增加和一天24小時內有濕片6次, 就代表夠吃了. 詳見以下文章:
http://www.breastfeeding.org.tw/art_list.php?art_sno=63
http://www.bfvghtc.org/html/faq4.htm
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

禁止訪問

男爵府

Luzern,
我同你ke 情況一樣, 也是唔夠奶 (也是泵極都係得1 -2 oz, 最多果次都係半夜時有 3oz) 我 bb 而家 8 星期, 之前 bb 重得唔理想, bb 要成 25日先追番出世時的重量 , 隔天就到健康院幫 bb 磅重, 見姑娘, 每次滿懷希望返家, bb 仍然好似唔夠食, 再返健康院時, 仍然重得唔理想, 最後連醫生都建議加奶粉如果唔係就要轉介專科醫生, 我果時真係好唔開心, 又見bb ke 體重唔理想, 真係唔知點, 好矛盾, 成日問我夠竟有冇做錯, 攪到 bb 唔夠重, 我老公同我講, 最緊要令 bb 體重好番 d 先慢慢減奶粉, 如果唔係, 我成日咁擔心, d 奶量會少上加少, 我最後照醫生建議補奶粉給bb, 初初每天補12-14 oz, , 到 bb 6星期度 體重定番 d, 我就開始同 bb 減奶粉, 而家每天約補 4-5 oz 奶粉 (我在晚上臨瞓前補給 bb, 讓他可以飽肚 d, 睡得好 d , 我也可以定時 d, 我就趁bb 好瞓 d, 半夜泵多一轉留翌日給bb 補奶用) 剛剛個 weekend, 到健康院 磅重, bb 仍然屬於細碼, 但以一個 week 來計的重量升幅就合乎理想, 我希望來緊的日子可以減去全部奶粉, 改為全人奶. 我唔知我 ke 做法萛唔萛放棄, 但我同自己講就萛真係唔夠都要給全部 bb.
其實我唔知我 ke 做法 arm 唔arm, 如果有更好的建議, 請各位媽媽告之...!

Glad,
請問 王不留行 是藥材名嗎?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

mango22,
對了,
"王不留行" 和 "通草" 都是藥材, 在中藥店有售.
好希望你好快享受全母乳的日子.
養育子女是沒有一定的方程式, 所以是沒有對錯的. 採取任何不同的方式, 都是因應當時所需及理解的, 自有不同的效果. 只要是愛寶寶愛自己就心安囉!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Luzern,
泵係會泵得少過埋身食既, 我初初泵1oz 都無, 就算而家最叻都只係得果2.5oz 咋, 但唔好放棄, bb 埋身食會食得好d, 如果你真係覺得佢唔夠食就俾佢食多d, 等bb吸吮多d俾多d刺激你造多d奶, 記住, 唔好咁易放棄, 呢到好多人支持你既!!
[size=large]唔好放棄呀!! 努力!! 加油!! 我地支持你!!

複式洋房

我一直都係唔夠奶.但因為要返工,都係早晚各一餐人奶.餵到而家4個月大都保持兩餐的奶量.點知星期一臨時加班到1:30am才回到家pump,谷到好痛.星期二又臨時加班到12:30am.但已經冇谷!!點解收奶只需一日,想多返奶就好似冇可能咁?好唔開心.今日我估計全日只得返大約2-3安奶左右!! :cry:

男爵府

Dear babycookie

妳在公司有沒有pump奶呢? 可否嘗試在lunch time時pump奶呢? 否則妳的身體以為妳不要奶, 就唔produce架啦! 妳快d pump多d, 咁妳的身體又會渣渣林produce番多d奶啦!

複式洋房

LoveYiLok,
我係公司冇pump呀.唔係咁方便.由day one開始,我d奶奶都冇多過,只會越來越少.無論食乜都係咁.都唔明點解!!

複式洋房

各位媽媽,
未返工前我的奶量都好好,有存貨,自從5月返工後,不消1星期84oz存貨就售罄,直至依家都未有儲備,我都係一路有飲好多湯水、鮮奶,但係少泵又唔埋身餵的話,奶量真係唔會升架,我上星期六就因為1日無泵無餵就急劇下降,今個星期要花好多心機同時間先令到奶量回升少許。
大家一起努力吧!唔好放棄咁寶貴的禮物啊!

sauhung  ME TOO!!!! 但你點樣可以回升返D 奶量呀??
我的小寶寶享用媽媽奶至3歲,好懷念餵奶的日子啊!

大宅

Luzern:

點解你覺得BB唔夠食呀? 點解你覺得自己唔夠奶呀?

我最初餵奶, 都有少少擔心唔夠奶畀BB食, 因為佢好似每1.5至2小時都要食, 每次食差唔多成個鐘, 於是全日都好似無離過身咁, 於是:
1) 無脹奶感覺;
2) 第一次泵左成粒鐘得0.5安;
3) 覺得阿B係咁食, 好似我production好少咁.

但係我見:
1) 阿B每個月重最少0.5千克
2) 每日濕夠6條片

咁我就不斷催眠自己(同我阿媽) -- 專家話咁係夠奶, 夠食架啦. 終於到左產假完要返工.

原來要一次過泵到6至8安, 甚至更多, 以我情況來講, 係要:
1) 阿B有返咁上下大(2個幾月), establish到我個milk supply夠穩定;
2) 身體都要時間適應個泵, 先會順利出奶, 始終BB吸吮比泵有效得多;
3) 隔3至4小時唔食, 等我身體可以慢慢儲到奶, 一次過泵出來.

你個B先1.5個月大, 唔好太心急. 不過飲魚湯對我來講係幾有用, 放鬆心情亦重要. 當然多D畀BB吸吮係最有效增加奶量.

最後, 我餵到BB大概3歲, 唔駛補奶粉, 所以, 你都會得架!

大宅

babycookie:

你係唔方便泵奶, 定唔方便儲奶? 就算儲唔到, 泵到都好, 就算要丟掉, 起碼清空乳房的乳汁, 保持有demand, 個身體就會有supply, 有助保持甚至增加奶量呀.

男爵府

chingchingmom,
你 bb 食完奶係自己放口 定你令佢放口, 我 bb 成日唔放口, 我見佢食左成個鐘, 放開佢, 比番佢又食, 但如果唔比佢, 佢又冇乜特別要求, 又冇喊, 所以我都唔知究竟佢係夠唔夠食.
我見你話初初泵 左成個鐘, 係泵吓停吓定不停泵? 因為有時我泵大約15-20 分鐘, 已經冇乜, 得一滴兩滴, 都唔知繼唔繼續好.
我又係成日都冇脹奶感覺, 所以好冇信心...!

公爵府

~del~

男爵府

Luzern,
你試吓半夜 2:00am - 3:00am 泵, 真係多 d, 我平時得 1 oz 度,但半夜都可以泵到 2.5oz - 3oz.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊