興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

Lovely媽咪 發表於 16-4-5 21:37
其實依家天氣係咪唔啱種西蘭花同椰菜花,如果落田種就更加應該唔得,開始夏季多雨水多蟲,種得出都會俾蟲咬 ...

既然已經種緊,由得佢試吓啦

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

dincat 發表於 16-4-5 23:41
我已在13樓講左
西蘭花係適合冷涼天氣

由得佢試吓啦
即使失敗了亦可以成為經驗...第二次就會種得更好,冇嘥嘅

而種植的過程是最好玩的 (不在成果),間中都會有驚喜ga

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

子爵府

回覆:dincat 的帖子

我而家只係keep住擺玻璃房,唔俾晒太陽,同埋keep住抽濕⋯⋯再熱d要擺入屋喇

子爵府

換盆之後⋯⋯

水晶宮

andeskinki 發表於 16-4-7 09:49
換盆之後⋯⋯

趁住天氣唔太熱俾佢晒吓太陽,加快收成期

當氣溫超過30度,就唔好比佢長時間暴曬

你唔係種田,希望虫虫唔嚟咬佢啦

可以的話起附近放D香草~
Happy gardening

子爵府

回覆:anixon 的帖子

可以曬太陽?我俾佢曬左兩三個鐘就有一塊黃葉喇

水晶宮

andeskinki 發表於 16-4-7 22:37
可以曬太陽?我俾佢曬左兩三個鐘就有一塊黃葉喇

係咪下面嗰兩塊子葉呀? 正常ga

當真葉長出, 兩塊子葉會慢慢退休

子爵府

哦?即係佢佢同蘭花一樣,一長新既,舊既就會變黃,再自己跌落黎?
噤我俾佢再曬下喇

大宅

既然樓上有朋友都提出不時不種,點解還要繼續。經驗?兩星期吧,温度每日都提升,今天已24度,係高温日照好快看到結果,枯死。

倒不如爭取這兩星期培植夏季農作物,學懂珍惜時間,一分一秒不要白白溜走。

所有蔬菜瓜果愛陽光,不是耐陰植物。

室內種植,如温室嗎?保持適當光照?衡温攝氏20度以下嗎?

同樣低温寒害,温度一轉變十字花科植物抽薹開花枯萎。而西蘭花高温反而不會結球開花。

抱歉我是喜愛種植的人,明知徒勞無功,不會鼓勵嘗試浪費時間當經驗。如有不悅,只再說抱歉,多多得罪啊!

子爵府

回覆:彩虹橋 的帖子

因為我當時係買左先知而家唔岩時候
但又無理由,剪左支苗,由佢死架嘛
噤咪種下再算囉⋯⋯
當然如果係用種子種植既,噤梗係唔好落啦⋯⋯

大宅

自行取捨了(斷捨離),捱著高温,俾妳見多幾天由得牠自行枯萎吧!種植好多時會「補種」或捨,不會坐以待弊。這就是經驗。

應該抵制該店,開名吧!幾多錢?讓初種植JM警惕。

明知香港已踏入夏季還推出市場售賣,有欺騙之嫌誤導消費者,供過於求,市場無承接力?還是高估市場需求計錯數?但無理由這時才培苗,種植要4至5個月到盛夏啦! 請錯咗非農業的策劃人,豉椒炒魷啦!

複式洋房

勁呀

首頁

尾頁

跳至