論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問工人續3次約人工係幾多, 係咪要供退休金??

男爵府

現在外傭人工是$3580

連續服務滿5年就有長期服務金呀 !

但如服務滿5年後 , 工人自己辭職 或 放棄續約 或嚴重犯錯 , 則唔需要比的 !

大宅

原文章由 katrinafu 於 08-10-3 20:43 發表
現在外傭人工是$3580

連續服務滿5年就有長期服務金呀 !

但如服務滿5年後 , 工人自己辭職 或 放棄續約 或嚴重犯錯 , 則唔需要比的 !

thanks thanks 長期服務金 點計架? 係咪每月按比例計??

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 vancouver 於 08-10-3 22:13 發表

thanks thanks 長期服務金 點計架? 係咪每月按比例計??

我工人都係出年到期, 而家諗緊同唔同佢續第三個約......因為要比長期服務金!

講真, 做左咁耐真係比最初懶左, 但so far都OK既, 可接受囉. 咁佢對我對仔女都幾好. 不過老公覺得佢唔係好到值得比長期服務金囉, 佢prefer請過另一個, 始終對仔女大左(4/7歲)唔駛擔心佢地唔識講.....

我就好驚請另一個唔好, 到時仲衰....唉, 好煩!

我想問下係咪要做超過五年先有長期服務金? 如果第三個約既第一年內佢玩野自己走或迫我炒佢, 係咪都唔駛比架?

伯爵府

最近, 我又係諗緊同妳差唔多野...

我工人已經續了第三個約照計要比長期服務金, 下年5月再續第4個約, 大家都知最近比曾特首攪了單 "外傭稅" 最初早個幾月已傾佢同佢提早續約 (10月份)...
但係上個月同佢嘈左一次, 我好唔開心, 發覺佢個膽大左好多, 駁咀就久唔久都有 (多數係比我鬧佢果時), 但今次直情話無心情做野 (果時到 10:xx p.m.), 比晒面色我睇.

之後, 同佢傾返佢又變返正常, 今次之後我自已覺得唔太值比長期服務金, 而家轉工人我可以慳返d, 唔係越長越金, 佢好比佢都無所為啦....

但除皮氣之外, 其他都唔錯, 家務, 照顧囡囡, 好多時蝕底野都制 (如遲少少放假), 幫我慳 $$......

老公話續多次, 等囡囡上埋小學要諗喎 ?
我就15/16

原文章由 YuYuMother 於 08-10-4 10:37 發表

我工人都係出年到期, 而家諗緊同唔同佢續第三個約......因為要比長期服務金!

講真, 做左咁耐真係比最初懶左, 但so far都OK既, 可接受囉. 咁佢對我對仔女都幾好. 不過老公覺得佢唔係好到值得比長期服務金囉, 佢pref ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-10-4 11:32 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

問6. 遣散費及長期服務金的計算方法有否分別?
答6. 沒有分別。 兩者的計算方法如下: 月薪
僱員: (月薪×2/ 3) *× 可追溯的服務年資
日薪 / 件薪 僱員: 18日工資 *× 可追溯的服務年資

(* 註:款額以港幣 $22, 500的三分之二為上限。)

不足1年的服務年期則按比例計算。
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

續3次約......

我諗....小朋友都長大了,續2次約都夠啦, 唔駛俾呢筆嘛, 如果覺得佢好, 咪REFER俾親戚朋友囉, 嘻嘻.
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

大宅

好媽媽勳章

Hi

其實我個Case同你地差唔多, 工人做野都Ok, 態度係一流, 都會同小朋友玩, cooking 就一般啦, so far 都 ok, 已同佢續第三個約, 正在放假回菲, 不過由於太熟習屋企環境, 真係比以前差左, 不過呢近可能會唔要佢, 因為有朋友個印印唔要, 想俾我, 所以考慮當中, 因個印印我都識既, 做野同人品都好好....所以真係好煩mouth: mouth: mouth:

大宅

found it!!

女傭月薪(最後一個月的工資x 2/ 3)x 可追溯的服務年資

其實我姐姐打左7個月工嗟, 但想知道下, 因為so far佢ok, 當然遲d學壞唔敢包...

[ 本文章最後由 vancouver 於 08-10-4 14:26 編輯 ]

公爵府

原文章由 vancouver 於 08-10-4 14:22 發表
found it!!

女傭月薪(最後一個月的工資x 2/ 3)x 可追溯的服務年資

其實我姐姐打左7個月工嗟, 但想知道下, 因為so far佢ok, 當然遲d學壞唔敢包...

7個月唔使咁早諗啦, 工人多數越做越懶, 若果真係咁岩遇到, 都要到第2個約先考慮....

伯爵府

原來有上限嫁咩 ?????

$22,500 2/3 = $15,000

係唔係 ???

原文章由 2heiBBmama 於 08-10-4 11:51 發表
問6. 遣散費及長期服務金的計算方法有否分別?
答6. 沒有分別。 兩者的計算方法如下: 月薪
僱員: (月薪×2/ 3) *× 可追溯的服務年資
日薪 / 件薪 僱員: 18日工資 *× 可追溯的服務年資

(* 註:款額以港幣 $22, 500 ...

大宅

陪月勳章

JJ2601,

你好, 如果你現在的工人唔要, 可否transfer俾我! thanks!!

伯爵府

咁就好睇每個家庭需要....

我重有一段時間要請工人.

原文章由 ck1656 於 08-10-4 12:07 發表
續3次約......

我諗....小朋友都長大了,續2次約都夠啦, 唔駛俾呢筆嘛, 如果覺得佢好, 咪REFER俾親戚朋友囉, 嘻嘻.

公爵府

原文章由 tramtram 於 08-10-4 17:38 發表
原來有上限嫁咩 ?????

$22,500 2/3 = $15,000

係唔係 ???

唔係~

若果係你, 當工人岩岩做夠5年做例
最後1個月的月薪$3580 X 2/3 X 5年
= $11934

男爵府

原文章由 2heiBBmama 於 08-10-4 18:04 發表

唔係~

= $11934

係 5 年..就咁x 5 就得啦嗎?..定係 x 月份呢?

公爵府

原文章由 mimi362436 於 08-10-4 21:22 發表

係 5 年..就咁x 5 就得啦嗎?..定係 x 月份呢?

咁岩5年就 X 5年, 若果做多幾個月, 咁未按番比例比佢囉...

伯爵府

thankssss

係唔係無上限幾多 $$$ ???

即做夠 10 年 就 2/3 X 10年 = $23,800

原文章由 2heiBBmama 於 08-10-4 18:04 發表

唔係~

= $11934

公爵府

原文章由 tramtram 於 08-10-5 12:52 發表
thankssss

係唔係無上限幾多 $$$ ???

即做夠 10 年 就 2/3 X 10年 = $23,800

= $23867
總之計多唔好計少啦....

伯爵府

thank you.

琴晚同工人傾好了, 佢續埋今次唔會再續, 是關佢家人強烈要求佢返佢, 佢老公講明係最後一次續, 之後一定要返去, 唔係唔再等佢.
咁暫時大家都算初步有左個承諾, 希望佢乖乖地, 好來好去.

原文章由 2heiBBmama 於 08-10-5 14:10 發表

= $23867
總之計多唔好計少啦....

男爵府

咁.........祝你好運喇.

原文章由 tramtram 於 08-10-6 10:56 發表
thank you.

琴晚同工人傾好了, 佢續埋今次唔會再續, 是關佢家人強烈要求佢返佢, 佢老公講明係最後一次續, 之後一定要返去, 唔係唔再等佢.
咁暫時大家都算初步有左個承諾, 希望佢乖乖地, 好來好去.

...
我的曳豬囡囡在浸會順產出世架 ! 3.05kg-Oct 04; 4.9kg-Nov 04; 6.1kg-Dec 04; 6.8kg-Jan 05; 10.3kg-Dec 05; 12.0kg-Jul 06; 14.0kg-Jan 07; 14.6kg-Jun 07; 16.2kg-Jan 08; 17.6kg-Jun 08; 19.0kg-Jan 09;  19.8kg-Jun 09; 22.4kg-Jan 10; 22.6kg-Jun 10

首頁

尾頁

跳至