興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

貓女7yrs 9 months , 近日證實有惡性腸道淋巴cancer, 過去10天體重冇咗近1KG. 自從係梭椏道獸醫診所返家後, 唔多肯食同飲水~~ 未住院前仲肯偷野食同飲好多水.... 做主人希望搵多個醫生做2ND Consultation 同盡力幫多佢一點... 曾問過醫生點醫.. 她說最好每星期打化療針同驗血, 每支係2-3萬元....我的確冇能力... 另一建議係口服化療藥...效果好差0的... 兩日的檢查及打針費用冇咗$8xxx .....其實我唔想見到貓女辛苦...今次返黎細隻0咗, 行冇力, 要餵湯包先肯食.. 之後好快屙水...做主人好心痛... 化療藥是有副作用的....

各位, 有冇經驗分享及靠得住好獸醫推介 ? 急... 謝!!!!

伯爵府

我家家貓都之係睇梭椏道的.

其實.... 貓貓呢個病有幾成機會醫得好?
http://www.hongkongvet.com/cht/?p=pet&id=12
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

男爵府

回覆:貓有惡性腸道淋巴cancer , 急找靠得住好獸醫!!!

跑馬地何大成 / 香港貓醫院。

複式洋房

貓醫院Nine Lives, Dr Maggie出名好.. 可以試試搵多個獸醫咨詢吓貓咪狀況.. 

象牙宮

子爵府

朋友貓貓有瘤, 現睇百補之王, 情況改善中

別墅

回覆:Ka_carmen 的帖子

收費貴唔貴?

男爵府

大廚勳章

回覆:貓有惡性腸道淋巴cancer , 急找靠得住好獸醫!!!

貓醫院 DR maggie 好好, 好細心, 唔會亂收費

複式洋房

回覆 germainech 的帖子

收費係因應治療方法而不同, 所以好難講..
我其中一隻貓喺貓醫院度做清理膀胱石手術, 全部費用加埋8K左右.....

複式洋房

補充... 一般診金連藥都係幾百蚊... 我自己覺得OK

公爵府

九龍貓醫院DR. JAMIE , 感覺好專業, 唔會亂收費.

大宅

回覆:germainech 的帖子

我隻寶貝去年check 到胃淋巴癌, 也是在貓醫院醫, 看Dr Alison... 做了半年化療, 最後因心臟衰竭去了彩虹橋 😞😞
Dr Alison 和 dr Maggie 非常好和有經驗, 姑娘們也好...你跟她們談談...加油, 祝福貓貓🙏🏻🙏🏻

侯爵府

其實跑馬地獸醫診所唔錯(即係何大成個間),我覺得有d貴,但唔會亂來,而且你依家講嗰間聽落去係超貴。如實如果你想尋求另類嘅意見,或者可以試吓天后,都好似話有個獸醫中醫都幾好;或者太子古道醫生都好多人講佢。天后中醫我未睇過,所以其實唔係好知講緊邊個,但見好多討論區都有人話好;古道醫生睇過一次,冇乜特別感覺,唔覺別人口中盛讚咁好,但覺得都可以一試。

複式洋房

旺角Pets Central Dr Kurt, 佢有腫瘤科嘅知識

別墅

回覆 Ka_carmen 的帖子

cancer 的確好難搞/ 醫.. 用的$ 可以好多..

上星期獸醫再打黎, 佢話cell sample 未100% confirm 係淋巴cancer, 要我帶多次抽sample.... 我老公好火, 做mug 一次驗唔出, 要黎多次, 要隻貓受多次苦.. 如果一日cell 唔active 或抽的位置唔對... 一日未有下一步治療.....我相信我需要另找獸醫....

複式洋房

與其貓貓都係要抽多次組織, 會唔會索性搵另一位獸醫諮詢同檢查多次? 攞多個建議, 睇吓點樣治療對貓貓會好啲???
明白呀, 治療用的錢真係好難預計.. 但現階段唔理咁多, 點都檢查咗先,至少確診咗係咩病再考慮治療方法!
或者咁吖, 試試先打去貓醫院問問吖..

複式洋房

germainech 發表於 16-4-5 12:00
回覆 Ka_carmen 的帖子

cancer 的確好難搞/ 醫.. 用的$ 可以好多..
與其貓貓都係要抽多次組織, 會唔會索性搵另一位獸醫諮詢同檢查多次? 攞多個建議, 睇吓點樣治療對貓貓會好啲???
明白呀, 治療用的錢真係好難預計.. 但現階段唔理咁多, 點都檢查咗先,至少確診咗係咩病再考慮治療方法!
或者咁吖, 試試先打去貓醫院問問吖..

翡翠宮

香港貓醫院, MAGGIE
夠經驗夠細心

別墅

請問大家貓醫院收費會晤會太貴

男爵府

引用:請問大家貓醫院收費會晤會太貴

原帖由 germainech 於 16-04-07 發表
請問大家貓醫院收費會晤會太貴
我建議你去 跑馬地何大成。
因這里的 “奇難什症 ”
係會幾個医生會診寵物。

盡快去约期並說明貓情況,
希望診所可排期前d.

首頁

尾頁