自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章

消 費 blog : 甩 色 魚 唔 好 食
小 妹 收 到 網 友 Annie email , 佢 話 早 幾 日 街 巿 買 一 條 甩 色 毒 魚 , 嚇 到 佢 唔 敢 食 。
Annie 話 , 佢 今 個 星 期 一 晚 上 7 點 去 石 硤 尾 街 巿 買 , 行 到 一 間 魚 檔 見 到 燕 星 斑 幾 靚 , 肉 身 鮮 紅 賣 相 好 新 鮮 , 咪 買 一 條 返 屋 企 煮 食 。 點 知 洗 碗 盤 清 洗 條 魚 陣 , 越 洗 越 多 紅 色 , 搞 到 成 隻 手 變 紅 , 原 來 條 魚 甩 晒 色 。

Annie 石 硤 尾 街 巿 買 呢 條 染 色 燕 星 斑 。

小 妹 收 到 封 email , 即 刻 打 電 話 畀 家 庭 醫 生 關 嘉 美 , 問 呢 甩 色 魚 洗 淨 食 唔 食 得 。 關 嘉 美 話 千 祈 唔 好 食 , 呢 魚 應 該 係 塗 工 業 染 料 , 好 大 機 會 係 蘇 丹 紅 , 呢 條 燕 星 斑 已 經 變 一 條 毒 斑 , 食 後 遺 症 真 係 可 大 可 小 , 會 傷 害 腸 臟 、 肝 臟 , 對 孕 婦 影 響 特 別 犀 利 , 嚴 重 可 以 引 致 Cancer 。
關 嘉 美 鬧 奸 商 為 求 做 成 生 意 , 施 展 呢 食 物 化 妝 術 , 吸 引 人 買 毒 魚 。 消 費 者 購 買 陣 真 係 好 難 分 辨 係 咪 染 色 魚 , 返 到 屋 企 清 洗 陣 發 現 甩 色 , 千 祈 唔 好 洗 走 晒 證 據 , 要 即 刻 向 食 環 署 投 訴 拎 走 魚 去 化 驗 , 唔 好 放 過 呢 黑 心 商 人 。
:;pppp: 好驚會買到呢d甩 色 魚 !!!

[ 本文章最後由 wamama 於 08-10-4 12:27 編輯 ]

男爵府

原文章由 wamama 於 08-10-4 12:21 發表
http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/apple/20081004/small/04ls3p6s.jpg消 費 blog : 甩 色 魚 唔 好 食
小 妹 收 到 網 友 Annie email , 佢 話 早 幾 日 街 巿 買 一 條 甩 色 毒 魚 , 嚇 到 佢 唔 ...

各位去街市買餸真係要小心D呀
唔淨只中國商人奸.
香港的街市檔都好多為了生意用毒架.

禁止訪問

大宅

好嚇人姐......

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好離譜!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

男爵府

呢個係咩世界樣樣都有毒.

伯爵府

現在買餸真艱難!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

d 送已經貴到死啦, 仲要毒 food 出黎

真討厭

男爵府

唉!!!!!!!乜都5洗食

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有時買到嘅三文魚都甩甩地色,
有無關係架?

禁止訪問

男爵府

原文章由 EVA222 於 08-10-4 15:42 發表
有次買4元兩,樣幾靚但洗的時候唔對路,肉質軟而無彈力,蒸完臭的唔可以食,以後對呢檔避之則吉,後來另一魚檔話,要留意越少燈膽的魚檔,比較少做手腳.

明白!!

仲有呀, 我阿媽去旺角街市買蝦, 馮旨唔足秤架

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 wamama 於 08-10-4 12:21 發表
http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/apple/20081004/small/04ls3p6s.jpg消 費 blog : 甩 色 魚 唔 好 食
小 妹 收 到 網 友 Annie email , 佢 話 早 幾 日 街 巿 買 一 條 甩 色 毒 魚 , 嚇 到 佢 唔 ...

離譜:;pppp: :;pppp: :;pppp:

男爵府

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

鬼唔望d衰人食番, 自己害番自己
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

原文章由 2heiBBmama 於 08-10-4 18:13 發表
鬼唔望d衰人食番, 自己害番自己

佢地又點會自己食返呢. 有毒仲食咩.
明知有毒, 衰野就梗係賣比各位街坊啦

洋房

首頁

尾頁

跳至