烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

用麵包機整吐司,唔知點解焗完倒出嚟之後,隔一陣麵包側邊會凹陷 (其中一邊). 請問有無人點解? Thanks

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

早晨,請問閣下使用甚麼牌子及型號的麵包機?

複式洋房

回覆:FreashLa 的帖子

Panasonic SD-PT 1001. 通常用軟式 mode, 提早10分鐘收包

男爵府

回覆 Monkey_Monkey 的帖子

早咁多收包? 我提早4 分鐘收包, 冇呢個問題
我用 P105

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

你好,
(1) 有可能是在焗好麵包,不是即時取麵包,這會潮濕變至萎縮;
(2) 閣下是一直有用這部麵包機來做麵包嗎?有否轉用了不同牌子的材料、成份?
(3) 如所有軟件沒有不同,那麼便有可能是麵包機本身有問題,如攪粉、焗的過程!

複式洋房

焗完已經立即倒出嚟,最近先有呢個問題,粉同材料都無變,唔通部機壞咗? 或者應該要焗耐啲?

大宅

你好,

試試打去客戶服務中心查詢吓你的情況,看看她們有否建議;

或,參考其他SIS的意見,遲些收包;

我是用其他牌子的,試過有幾次焗得效果很差 (同你一樣無轉材料無改分量),於是不用自動模式,先按掣做麵包麵糰、做好先至按掣烘焙焗麵包,咁,焗出既麵包就正常番!如是者過了幾個月(我每星期最少都會焗2次麵包),到上星期又試番 "自動模式",竟然又無試噃,麵包如往一樣!

唉!有時機器就是這樣子了!

複式洋房

多謝你意見,等我打去客戶服務問下

侯爵府

回覆:麵包焗完係側邊凹陷

通常縮腰都係因為水份太多, 減水10ml啦~

你話之前冇問題, 但氣溫濕度係咪一樣先?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:麵包焗完係側邊凹陷

近日天氣熱左又潮濕左喎,要適當減水減酵母。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

複式洋房

回覆:jolps 的帖子

我試下再減水,睇下情況有無改善,多謝見意

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:近日天氣熱左又潮濕左喎,要適當減水減酵母

原帖由 andyman 於 16-04-01 發表
近日天氣熱左又潮濕左喎,要適當減水減酵母。
請教: 用呢款腸仔整腸仔包,
要用幾多g麵團去包佢?

大宅

引用:我試下再減水,睇下情況有無改善,多謝見意

原帖由 Monkey_Monkey 於 16-04-01 發表
我試下再減水,睇下情況有無改善,多謝見意
樓主,見師傅在此出現,
我借位問小小嘢。

請見諒

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

may22 發表於 16-4-1 19:31
請教: 用呢款腸仔整腸仔包,
要用幾多g麵團去包佢?
嘩............咁大枝, 做好都放唔到入口喎
未試過喎, 我平時普通腸仔包係用 65 克, 我估最少都要150克啦。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

引用:Quote:may22 發表於 16-4-1 19:31 請教: 用

原帖由 andyman 於 16-04-01 發表
嘩............咁大枝, 做好都放唔到入口喎
未試過喎, 我平時普通腸仔包係用 65 克, ...
我未買,呢張借網上圖,
好似300g,約每條50g。

呢個牌子ok好味,
普通腸仔,指廚師腸?

若迷你腸仔包,又俾幾多?

翡翠宮

may22 發表於 16-4-1 20:47
我未買,呢張借網上圖,
好似300g,約每條50g。
廚師腸太咸, 我用小紅腸, 迷你腸用 40 克夠了。

首頁

尾頁

跳至