論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

做左半年,請佢時無講過要外宿
已經拒絕過佢幾次,又同佢講清楚是犯法的,但她耐唔耐又問一次佢話知道犯法,但話好多年都係咁,好多朋友都外宿一晚,好多僱主都俾

講到好多僱主知法犯法,非常普遍,我又真係駁唔到佢

打去 angent 問, 點知 agent 話好普遍,又話好多人咁做,一直無人捉,勁O嘴!

其實入境處條文上又要揸到正,但又唔執法打擊 borading house,咁想點啫?

boarding house 咁普遍都好似管唔到咁

最後明明我奉公守法,但又令工人覺得我係衰僱主不近人情咁 真係左右為難!

水晶宮

引用:做左半年,請佢時無講過要外宿已經拒絕過佢

原帖由 鄭少拉 於 16-04-02 發表
做左半年,請佢時無講過要外宿
已經拒絕過佢幾次,又同佢講清楚是犯法的,但她耐唔耐又問一次佢 ...
我係唔會理會工人的外宿要求, 亦唔會質疑自己。工人有本事咪揾過個僱主可以比佢外宿。

大宅

回覆:工人又要求 weekend 外宿

唔會比佢外宿,唔會理agent講到有幾普遍,唔會理工人亂噏,揸正宗旨,跟本唔合情唔合理,點解要就佢哋。
佢咁想出去瞓,你叫佢搵份新工講明要休息日外宿,睇下有無人so佢!

PonyMom    發表於 16-4-2 10:28

子爵府

工人網站搵工要求stay out其實真係幾普遍,亦有僱主自己放假主動要求姐姐到boarding house住,我之前面試有一個姐姐亦要求星期六外宿,當然不會考慮。

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

可以的話我當然不會理佢,態度強硬唔使煩

但兩公婆番工,佢主力睇bb……真係怕佢唔高興會對BB唔好

子爵府

請say no啦

大宅

引用:可以的話我當然不會理佢,態度強硬唔使煩但

原帖由 鄭少拉 於 16-04-02 發表
可以的話我當然不會理佢,態度強硬唔使煩

但兩公婆番工,佢主力睇bb……真係怕佢唔高興會對BB唔好
換工人,我唔會做非法的事。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

工人一上工,我俾rules佢哋睇,其中一項係唔可以外宿,因為會觸犯入境條例,冇工人向我提出過要外宿(touchwood)

男爵府

Agent 梗話普遍啦!d工人去boarding house 留宿要俾錢的

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會答應

大宅

Agent 知道都唔叫工人唔好咁,仲話好普遍,包庇犯法!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我之前工主都咁講,話好多姐姐係咁,我話咁你介紹我識,等我提吓佢哋係犯,或者等我向入境處舉報,之後佢就唔再講

子爵府

真係可以唔駛理佢, 唔俾就係唔俾, 唔理有無人捉, 理由就係喺我道, 再問, 帶埋佢上入境處, 等佢問到明為止....
根本就唔駛理 agent, 咁巴閉叫佢出糧俾工人呀 .. 工人去屈僱主, 大肚, 駁炒 .. agent 唔會第一個死出嚟幫僱主, 佢唔搞事已經多謝幫忙

大宅

我唔覺比工人外宿係普通囉, D agent只係吹水, 有起事上嚟, 佢又唔洗負責既
如果agent話而家工人人工, 普遍加到8000, 你又跟佢既'普通'去做咩? 咪傻啦

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我唔覺比工人外宿係普通囉,+D+agent只係吹

原帖由 djhoney 於 16-04-05 發表
我唔覺比工人外宿係普通囉, D agent只係吹水, 有起事上嚟, 佢又唔洗負責既
如果agent話而家工人人工, 普遍 ...
X 2; 再講就話,咁要同入境處反映吓啦

大宅

回覆 鄭少拉 的帖子

唔洗理佢講乜理由,人地點點點,總之喺你呢度就係唔比,唔ok 就叫佢揾過另一個比外宿嘅僱主。

侯爵府

send 呢條 link 比你工人同 agent睇, 個工人係法庭指番個雇主話僱主要佢外宿

http://hongkongnews.com.hk/news/ ... yer-made-her-do-it/

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:鄭少拉 的帖子

唔係入境處捉唔捉到問題,而係如果佢有意外,保險唔包,咪又係僱主負責

你問佢,都聽過有好多工人唔放假又唔要錢,唔洗比食物又唔要allowance. 都係犯法,睇吓佢肯唔肯

首頁

尾頁

跳至