夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

「Pauline,不如我哋離婚啦...」Raymond抽著煙冷冷的說。

Pauline聽到Raymond的說話停了半晌道:「你外面有女人?」

「係,我响大陸有女人,而且佢有咗BB...」

「係幾時嘅事?」

「兩年,我同佢開始咗兩年,就係妳最忙嗰段時間...佢响我廠度做嘅,我每次上去都係由佢照顧我日常一切包括起居飲食...我覺得佢似我老婆多過妳,我同妳嘅感覺反而似一對週末先見面但相對無言嘅同屋主,我覺得我同妳嘅關係已經不知所謂!」Raymond開始將不滿發洩出來。

此時Pauline只是默不作聲,眼淚一顆顆地滴下,一方面她不得不承認自己的確太專注事業而忽略了家庭,這兩年來夫妻間的交流已乏善足陳,而另一方面她慨嘆這3年的婚姻將要走到終點。

「真係冇得挽救?點解你有不滿時唔同我講?」Pauline哽咽地說。

「我冇同妳講?還是妳根本唔在意我哋之間嘅問題?妳唔需要講啦,婚就離硬㗎啦,我覺得再咁樣落去大家都冇意思,離咗婚妳就可以專心發展妳嘅事業,唔需要再有顧慮!」Raymond幾近冷漠而決絕的回應了。

To be continued...
百花叢裡過,片葉不沾身。

別墅

琥珀宮

wing1388 發表於 16-4-7 10:22
「Pauline,不如我哋離婚啦...」Raymond抽著煙冷冷的說。

Pauline聽到Raymond的說話停了半晌道:「你外面 ...
Pauline好冷靜,果然係女強人本色...

大宅

回覆:【情若無花不結果】相愛無夢(第四回)

Raymond唔隱瞞,而主動提出離婚,已經好過好多想享齊人之福既男人

珍珠宮

開心吸收勳章

tansyneko 發表於 16-4-7 12:08
Pauline好冷靜,果然係女強人本色...

亦可以咁講,一對夫婦相對無言,不如乾脆早早了斷,反正二人冇小朋友嘅牽絆。

Sasaling0    發表於 16-4-7 23:05

珍珠宮

開心吸收勳章

小百合 發表於 16-4-7 12:34
Raymond唔隱瞞,而主動提出離婚,已經好過好多想享齊人之福既男人

又或者大家可以想想,其實佢哋二人嘅結合,同好多人嘅一樣,唔係基於愛,而係我一直所講嘅咁啱想結婚時嗰個人又响身邊,將鍾意誤當咗係愛....

琥珀宮

wing1388 發表於 16-4-7 12:48
亦可以咁講,一對夫婦相對無言,不如乾脆早早了斷,反正二人冇小朋友嘅牽絆。
...

兩人步伐不一致係死因吧,一個想生仔(係咁提佢細佬已有兩個)想老婆係屋企打理家務照顧佢起居飲食,一個想拼搏事業對家事不太感興趣,大家又唔肯為咗另一方放棄自己的想法和原則,又攞唔到平衡點,注定不適合,當個男人遇到一個理想中的女人,自自然然傾向個一邊,俾哂機會第三者入侵,天時地利人和

男爵府

引用:Quote:tansyneko+發表於+16-4-7+12:08+Paul

原帖由 wing1388 於 16-04-07 發表
...
咁如果一對夫妻相對無言而有小朋友呢?就應該繼續做一對同屋主關系夫妻?

大宅

引用:「Pauline,不如我哋離婚啦...」Raymond抽

Pauline聽到Raymond的說話停了半晌道:「你外面 ...
分開是好事。

奶奶開心,因有人幫佢生個孫
男人開心,因為有人服待佢
女人開心,可以無憂無累在事業上發展

3贏

珍珠宮

開心吸收勳章

tansyneko 發表於 16-4-7 13:09
兩人步伐不一致係死因吧,一個想生仔(係咁提佢細佬已有兩個)想老婆係屋企打理家務照顧佢起居飲食,一個想拼 ...

所以事出必有人,唔可以怪晒一方嘅!

好多時話個男人出去搵第二個就係定係錯,但如果屋企嗰個婚前同婚後落差甚遠,無論外型性格....等等都相差太大的話,咁又難怪個C6想另某出路喎!

珍珠宮

開心吸收勳章

kubi152 發表於 16-4-7 13:22
咁如果一對夫妻相對無言而有小朋友呢?就應該繼續做一對同屋主關系夫妻?

...
引用政府廣告一句SLOGAN,「夫婦情不再,親子情永在!」

珍珠宮

開心吸收勳章

靚媽媽 發表於 16-4-7 13:27
分開是好事。

奶奶開心,因有人幫佢生個孫

所以分開未必係壞事。

珍珠宮

開心吸收勳章

最終還是離婚了,Pauline搬離這生活了3年的大宅,獨個兒找了一個小型單位居住,而大小還不如前夫家的客廳。她知道有不少人在她背後說她自作賤,有少奶奶不做如今要當棄婦,而她的公司又以女性主導,她明白蜚短流長跟紅頂白的事必的會有,所以她對已離婚的事三箴其口,生怕成為人家談論的話題,幸好在她最失意的時候公司還有一位知心的好友雯雯。

雯雯在這公司當行政的工作多年,屬於不問世事且有智慧的老臣子那類型,她比Pauline年長,看著Pauline入行,升職,結婚,回歸,離婚...彼此間感情很好,並視Pauline作女兒看待。她是Pauline在公司唯一的傾訴對象,在這段難捱的日子裡她開解Pauline,介紹了很多有用的書籍給Pauline,又分享了她的人生觀,因此Pauline在這位好朋友的循循善誘下得以復元,將精神都專注在工作上。

但畢竟Pauline本來相貌及人品都不差,回復單身的她又怎會乏人追求呢?在內地工作接觸過不少大老闆都向她大獻殷勤,招待她的都是上好的,送禮送錢的絡驛不絕,但她不是貪慕虛榮的那一類人,這些似不能打動她的芳心。這個些時候身旁的朋友都會為她著緊,希望當她的媒人,每逢有聚會都會變成相親,對Pauline來說的確有點膩,直至Sam的出現。

To be continued...

男爵府

引用:最終還是離婚了,Pauline搬離這生活了3年的

最終還是離婚了,Pauline搬離這生活了3年的大宅,獨個兒找了一個小型單位居住,而大小還不如前夫家的客廳。 ...
相貌、人品、又叻嘅女人又點會擔心當棄婦....

琥珀宮

wing1388 發表於 16-4-7 14:07
所以事出必有人,唔可以怪晒一方嘅!

好多時話個男人出去搵第二個就係定係錯,但如果屋企嗰個婚前同婚後 ...

因為依度係媽媽網所以大家會同情和幫返女人(正室)多D啫,正如放上去高X香X個D,都應該會大部份賴返落係女人錯哂男人無錯一樣(我估)

間唔時都有老婆上來話愛上咗第二個男人,依度多數會話肯定係個老公對老婆唔好,老婆先會出軌,既然老公衰就離婚啦,無謂再嘥時間係個衰人身上,同個新男人重新開始啦

但換轉係老公有小三,一定係老公唔啱,無諗過老婆感受,男人錯哂,小三錯哂,諸如此類

冰封三尺非一日之寒,兩人相處中間出現咗咩問題最清楚係當事人,真係得一方面錯哂?但係凡有果必先有因喎

之前先見到有個POST,話親生媽媽當年掉低自己走咗去,跟住其中有一個JM回覆係,"一定係當年男家及你爸爸(樓主爸爸)對你媽媽(樓主媽媽)唔好,你媽媽先要走",但樓主在文中及回覆中都未曾提及過當年親生媽媽點解要走,唔知點解個位JM會知道原因,定係先入為主覺得一個女人離開家庭又唔帶走小朋友,一定係因為男方有問題?

世上只有媽媽好,但唔係適合係所有的人身上

珍珠宮

開心吸收勳章

kubi152 發表於 16-4-7 14:51
相貌、人品、又叻嘅女人又點會擔心當棄婦....

有啲人就係過唔到自己心理嗰一關,覺得離婚或被拋棄係一件醜事,自尊心問題。

珍珠宮

開心吸收勳章

tansyneko 發表於 16-4-7 15:03
因為依度係媽媽網所以大家會同情和幫返女人(正室)多D啫,正如放上去高X香X個D,都應該會大部份賴返落 ...

的確有好多人會先入為主,又或者一啲幸福JM針唔拮到肉,所以主觀地覺得凡係出軌者都係罪人,我咁講並唔係同情出軌嘅人,正所謂食得鹹魚抵得渴,但好多時出軌嘅人都會好迷失唔知自己應該點做,佢哋出POST只係想搵人指點下迷津,但好可惜好多人只會一味鬧人,完全唔理會人家嘅用意,有啲仲逼於無奈刪POST,但好可惜就算刪咗POST都仲有人繼續鬧...

呢度不禁要引用阿穌哥名句:「邊個冇罪嘅就拎起石頭手掟死佢啦...」

男爵府

回覆:wing1388 的帖子

吾系醜吾醜事嘅問題
只系一個嫁過人又生埋小朋友,以條件黎講,如果我系男方/男方屋企人,當然想娶一個年輕又貌美嘅老婆囉,仲要做人後父?講真都令人退卻三分啦

珍珠宮

開心吸收勳章

kubi152 發表於 16-4-7 17:05
吾系醜吾醜事嘅問題
只系一個嫁過人又生埋小朋友,以條件黎講,如果我系男方/男方屋企人,當然想娶一個年輕 ...

咁搵個冇父母嘅咪得囉!

男爵府

引用:Quote:kubi152+發表於+16-4-7+17:05+吾系醜

咁搵個冇父母嘅咪得囉!
系咁易就好啦....

首頁

尾頁

跳至