論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有個大仔兩歲,宜家大住肚預產期12月尾,工人姐姐做左兩年剛剛會o係09年1月完約(last day係年三十晚添!!!)。雖然佢唔算係好好,但都算ok,我地都明白好工人難求,而且又剛會有bb出世,又唔想我個大仔一次過要面對咁多環境轉變。所以同佢傾續約。

同佢傾過話驚自己做唔黎喎(明顯係藉口,佢黎之前咪係一樣要湊一個new born + 一個兩歲小朋友,而且佢知我會好hand on自己湊返,我係full time媽咪個大仔一向我自己湊返),佢可能係知自己條件好想搵份他條d既工。

但對我黎講timing實在太唔o岩,月都未坐完又過新年,好想同佢extend最少三個月,佢都話幫三個月冇問題,但佢又話到時renew左兩年contract三個月離職就係terminate contract,佢唔想佢個record有"未完約"喎。

請問可唔可以只extend幾個月contract架??有冇人試過??

大宅

有冇人知道可以教下我呀?

大宅

我之前都想extend個工人, 所以問過下agent ~~
你只能extend 1 個月,而唔駛renew個contract, 大家簽個協議就得. 因為係規定既, 另外, 如果你工人visa 到last day就到期, 你就要在半個月前寫信去入境處extend個visa.費用係HKD160.我因為最後都係唔駛佢,所以只係知道咁多,希望幫到你.

原文章由 小程程 於 08-10-6 14:00 發表
有冇人知道可以教下我呀?

首頁

尾頁

跳至