跳至

首頁

尾頁

大宅

係唔係大部份小朋友都成功介咗片喇,我個囡仲未成功呀?

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 巴比倫 於 08-10-6 14:11 發表
係唔係大部份小朋友都成功介咗片喇,我個囡仲未成功呀?

我細囝都未, 不過學校教緊.

男爵府

我幫個仔戒緊
不過仲未成功
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

珍珠宮

好媽媽勳章

我都未 ,,
不過我個囡痾臭臭就o係大人廁所痾囉 "

我有兩隻大小魔怪""

大宅

當然未啦!日頭只係嘗試緊,佢仲未識講要去尿尿,夜晚6-7點後就著返片(因為姐姐要煮飯,我怕佢會賴尿)
去街都係全日著住片

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都未幫仔仔介呀...
應該點開始介呢??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我女女便便一定講,小便就間中,多數都唔講,所以都未幫女女戒呀!

佢返學好似會教,但又唔見佢會成日同我講話去! 我諗住等佢會每次都同我講去小便先幫佢戒咋!

大宅

我個囡便便都會出聲,但出聲都冇用,因為佢唔肯除片去便便,亦都唔肯坐potty,所以都唔知點同佢介片.而家天氣開始轉凍,都唔知今年同佢介唔介到片.

珍珠宮

好媽媽勳章

之前我囡囡有便秘問題,,去醫院覆開診,,
可能成日俾人搞個pat,,所以對去便便都驚,,
連坐廁所都好抗拒,,不過之後改善左d,,
我買左個兒童廁板,,再有埋獎勵,,
佢就肯坐lu,,
不過尿尿都仲未得,,次次都係痾左先講,,
係有時除片見佢好耐無痾就捉佢去坐,,
都有1-2次成功痾到既,,
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

我個b都未..而家又開始凍, 仲難戒添..早幾日同bb去公園有個婆婆好驚呀咁話佢未戒片呀, 我話未, 跟住佢好自豪咁話佢個孫戒咗啦....佢個孫1.5歲講野仲好叻添...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

囝囝仲未戒,佢識話比你知開大定開細,開大又一定坐係個potty到,但偏偏唔肯除片片,一除就立即走路,大叫,都唔知點算好

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

太子已識了 , 而家去街都唔洗用片 ,
當然午睡同夜晚訓覺就一定要啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 jojoplanet 於 08-10-8 10:59 發表
我個b都未..而家又開始凍, 仲難戒添..早幾日同bb去公園有個婆婆好驚呀咁話佢未戒片呀, 我話未, 跟住佢好自豪咁話佢個孫戒咗啦....佢個孫1.5歲講野仲好叻添... ...

我發覺都無得同人小朋友去比,有真係樣樣都好叻叻,再咁比落去,自己會好擔心,可能佢個係資優呢!

算啦,我而家望自己個係條正常線上發展已好開心喇! 人比人,真係比死人!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

無錯 ~ 最緊要身體健健康康咁成長 ,
要識既野早識同遲識都唔係問題

原文章由 foggyao 於 08-10-8 21:51 發表

我發覺都無得同人小朋友去比,有真係樣樣都好叻叻,再咁比落去,自己會好擔心,可能佢個係資優呢!

算啦,我而家望自己個係條正常線上發展已好開心喇! 人比人,真係比死人! ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

[quote]原文章由 小露比* 於 08-10-7 21:19 發表
之前我囡囡有便秘問題,,去醫院覆開診,,
可能成日俾人搞個pat,,所以對去便便都驚,,
連坐廁所都好抗拒,

我個女又係咁呀

大宅

我囝囝戒左差不多2個月啦!夜晚就一時時,所以夜晚都會用,大便初時佢去完好驚,我諗佢可能有潔癖,好多時見到啲塵或者有污穢的地方就會"E",所以佢見到自己啲便便初時"E"跟住好驚咁走左去.搞笑

別墅

我囝囝仲未介片呀..去便便都仲未肯自己講...

大宅

咁應該點同佢介片好呀?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 巴比倫 於 08-10-12 00:48 發表
咁應該點同佢介片好呀?

咁佢肯唔肯著住片坐potty? ,,
如果肯 , 俾佢試下先 , 佢習慣左再試下除片 ,
坐果陣可能同佢傾下計 , 等佢坐耐o的 ,
坐夠5分鐘 , 起身就勁讚佢拍哂手掌話佢好叻 ,
咁樣睇下佢會唔會無咁驚 ,
如果唔肯 , 等佢再大少少先試下啦 ,

我個女初時都好抗拒除片嫁 ,
見到potty即走 , 喊哂口 , 我行近o的都發癲 "
可能而家佢大個左o的 , 同佢講哄下都肯聽 ,
大家1齊加油啦 ,, haaa"

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我都幫緊個仔介.佢已識講去尿尿.仲自己走去廁所.拉低條褲仔.但就吾識正高件衫仔.次次去完件衫都會濕.
但去大大就吾識講,都吾肯坐potty去.一定要坐片or 痾左係廁所果地下度( 仲要係企係度痾大.正到腳仔都有 ) 都吾知點攪...

首頁

尾頁

跳至