美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

本人係化妝新手
其實自從試過bb cushion sample就一直想買..
先不論邊個牌子好,
我想知其實cushion係當粉底用, 用完再上碎粉?
定係上左粉底液再用cushion嫁? 定係點用?
thx
你就是傳說來自天堂的魔鬼.

洋房

回覆:dhtc 的帖子

cushion先再上碎粉/粉餅

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:bb cushion點用

用咗cushion就唔洗用粉底液,base->cushion->碎粉

男爵府

回覆:bb cushion點用

base > cushion > 碎粉

大宅

Cushion已等於粉底

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章

我都想問, 咁其實cushion同粉底邊樣好啲?

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

natzuki 發表於 16-4-8 09:06
好坦白, 我覺得粉底出嚟效果靚啲, 均勻啲, 比較易控制

mamaho_90    發表於 16-4-8 11:31

別墅

回覆 991129 的帖子

base要點揀好?呢兩日用緊laneige紫色果隻sample..
唔覺有咩特別
你就是傳說來自天堂的魔鬼.

男爵府

引用:我都想問, 咁其實cushion同粉底邊樣好啲

原帖由 natzuki 於 16-04-08 發表
我住外國天氣比較乾燥所以用cushion唔太點溶 除非夏天會溶啲 但係我會碎粉 所以都好用 cushion係薄啲有光澤感
foundation就厚啲遮霞高啲 ,我自從用左cushion之後就愛上左佢 完左妝好靚

水晶宮

dhtc 發表於 16-4-8 10:05
回覆 991129 的帖子

base要點揀好?呢兩日用緊laneige紫色果隻sample..
我會主力選有防曬及控油功能為主, 我用緊Sofina Long Lasting Base, 幾好!

珍珠宮

ymkcandy 發表於 16-4-8 10:22
我住外國天氣比較乾燥所以用cushion唔太點溶 除非夏天會溶啲 但係我會碎粉 所以都好用 cushion係薄啲有光澤 ...
我都係, 用過bb cushion吾會返轉頭用foundation, 好鍾意夠薄, 好有光澤.

男爵府

引用:Quote:ymkcandy 發表於 16-4-8 10:22 我住

原帖由 cway 於 16-04-08 發表
我都係, 用過bb cushion吾會返轉頭用foundation, 好鍾意夠薄, 好有光澤.
係呀 所以我支covermark比我放棄左。

首頁

尾頁

跳至